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OPINION NO. 70-010 

Syllabus: 

1. When private cottages located on state lands, which 
are determiP.ed to be personalty, are sold there is no county 
auditor's real property conveyance fee due under Section 319.54, 
Revised Code. 

2. No county auditor's real property conveyance fee is due 
for. the a.ssignrnent of a lease, so long as the lease j_s not a 
lease for a term of years, renewable forever, according to Sec­
tion 319.54, Revised Code. 

To: Rudolph E. Battista, Carroll County Pros. Atty., Carrollton, Ohio 
By: Paul W. Brown, Attorney General, February 4, 1970 

I have your request for my opin:l.on on the following fact f 
situation: The Muskingum Watershed Conservancy District leases 
lots to private individuals for one year renewable annually for 
a period of one year, but are not leased for a term of years re­
newable forever. Subsequent to the original lease many lessees 
assigned their leases to other persons and gave a bill of sale 
to the purchasers for the cottages which had been erected on the 
leased lots. Your specific question is whether or not assign­
ments of leases by lessees of lots or land and a sale by a bill 
of sale of a cottage or residence situated thereon are subject 
to the county auditor's real property conveyance fee set forth 
by Section 319.54, Revised Code. 

The first consideration is the status of the cottages·located 
upon the leased land. My recent Opinion No. 69-126, Opinions of 
the Attorney General for 1969, sets forth a review of the cases 
pertinent to the determination of whether or not cottages located 
on leased land are personalty or realty. According to informa­
tion received from you the cottage owners have the right of re­
moval; thus the cottages are personalty as between the :essor and 
lessee; see Holland Furnace Co. v. The Trumbull Savings & Loan Co., 
135 Ohio St. 48 (1939); Case Manufacturing Co. v. Garven, 45 Ohio 
St. 289 (1887), Therefore, the sale of the cottage is a sale of 
personalty and is not a real property conveyance as set forth by 
Section 319.202, Revised Code. 

The second part of your question involves the question of 
whether or not Section 319.54, Revised Code, would apply to the 
assignment of the leases. Section 319.54, Revised Code, states 
in pertinent part: 
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"(F} The county auditor shall cha1·ge and 

receive fees as follows: 


"(3) * * * [NJo fee shall be charged when 

the transfer is made: 


"* * * * * * * * * 
"(i} By lease, whether or not it extends 


to mineral or mineral rights, unless the lease 

is for a term of years renewable forever; 


"* * * * * * * * *"

Therefore, it is my opinion and you are hereby advised that: 

l, When private cottages located on state lands, which are 
determined to be personalty, are sold there is no county auditor's 
real property conveyance fee due under Section 319,54, Revised 
Code, 

2. No county auditor's real property conveyance fee is due 
for the assignment of a lease, so long as the lease is not a 
lease for a term of years, renewable forever, according to Sec­
tion 319,54, Revised Code. 




