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566 OPINIONS 

PROBATE JUDGE, IN ABSENCE OF MUNICIPAL COURT 

JUDGE, MAY APPROVE BOND OF TOWNSHIP TRUSTEES­

COUNTY COURT JUDGE WITHOUT AUTHORITY-SECTION 

505.02 R.C. 

SYLLABUS: 

Under the provisions of Section 505.02, Revised Code, in those townships in which 
there are no municipal court judges the probate judge may approve the bonds of 
township trustees, and county court judges are without authority to approve such 
bonds. 

Columbus, Ohio, October 8, 1959 

Hon. Gale B. Weller, Prosecuting Attorney 

Morrow County, Mount Gilead, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows : 

"I have been requested by Probate Court of ·Morrow County, 
Ohio, to request an informal opinion of you with regard to the 
effect the amendment of Revised Code Section 503.24, effective 
January 1, 1958, has, if any, upon the interpretation and applica­
tion of Revised •Code Section 505.02. 

"Briefly stated, should the Probate Court continue to ap­
prove the bonds of trustees or should the County Court now exer­
cise that authority?" 

Section 505.02, Revised Code, to which you refer, provides for the 

giving of a bond by each township trustee, and for approval of such 

bond. This section reads : 

"Each township trustee, before entering upon the discharge 
of his duty, shall give bond to the state for the use of the town­
ship, in the sum of five hundred dollars, conditioned for the faith­
ful performance of his duty as trustee, with at least two sureties, 
who shall be residents of the same township with the trustee. 
Such bond shall be approved by a justice of the peace of the 
township in which the bond is given. -Wherever, in any township, 
a municipal court has replaced the justices of the peace, the mu­
nicipal judge, or the presiding municipal judge if there is more 
than one may approve such bonds. In those townships in which 
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there are no justices of the peace or municipal judges the probate 
jndge may approve such bonds. (Emphasis added) 

Justice of the peace courts were abolished by the 102nd General 

Assembly, effective January 1, 1958, and were replaced by county courts 

(Am. H. B. No. 914, Am. H. B. No. 937-1957). County courts are 

established in those areas of counties not within the territorial jurisdiction 

of municipal courts (see Section 1907.011, Revised Code). Thus, each 

township of the state is within either county court or municipal court juris­

diction but there is no justice of the peace jurisdiction. 

In creating the county courts and abolishing the justice of the peace 

courts it was the evident intention of the legislature to give such county 

courts all of the powers formerly exercised by justices of the peace. Be­

cause of the difficulty of locating all pertinent code sections. however, all 

references to justices of the peace were not eliminated. The references in 

Section 505.02, supra, are in this category. 

Although I believe that the legislature would have changed the 

references in Section 505.02, supra, from "justice of the peace" to "county 

court" if such references had been known at the time of the adoption of 

Am. H. B. No. 914 and Am. H. B. No. 937, supra, in 1957, the fact is 

that the legislature did not so amend the section and made no references 

to such section in either of the bills. Moreover, I cannot say that such 

section was so amended by inference or implication. 

In order to hold that county court judges have authority under Sec­

tion 505.02, Revised Code, it would be necessary to read something into 

the statute that is not there, such procedure actually being an attempt to 

legislate. In this regard it is stated in 37 Ohio Jurisprudence, Section 267 

at page 488: 

"The courts have no legislative authority and should avoid 
judicial legislation. They should not make their office of expound­
ing statutes a cloak for the exercise of legislative powers. It is 
the province of the courts to construe, not to make, the law. To 
supply the intention, and then give the statute effect according to 
such supplied intention, would not be construction, but legisla­
tion." 

And, in Section 271 at page 500, it is stated: 

"* * * It is sometimes said that what the legislature omits 
the courts cannot supply. These principles are to be adhered to 
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notwithstanding the fact that the legislature intended to enact 
something very different from that which it did enact, or that 
certain words were omitted by mistake in copying the bill before 
its passage. It has been declared that it is better to endure tem­
porary inconvenience than to correct by judicial construction such 
a supposed mistake in the statute. * * *" 

You will note that we are not here concerned with a conflict between 

sections of law as I have been unable to find any other section dealing 

with the approval of the bonds of township trustees. 

I must conclude, therefore, that under the provisions of Section 

505.02, Revised Code, in those townships in which there are no municipal 

court judges, the probate judge may approve the bonds of township trus­

tees; and county court judges are without authority to approve such bonds. 

Section 503.24, Revised Code, to which you refer, provides a method 

for the filling of a vacancy in a township office and was amended in 1957 

(Am. Sub. H. B. No. 737, supra) to allow the county court to make ap­

pointments in certain instances. Although such amendment was made 

in accord with the general intent of the legislature to replace justice of the 

peace jurisdiction with county court jurisdiction, the provisions of said 

Section 503.24, Revised Code, do not pertain to Section 505.02, supra, in 

any way and could not be construed to have any effect upon the interpre­

tation and application of said Section 505.02, supra. 

In passing, I might note that House Bill No. 868 of the 103rd Gen­

eral Assembly proposed to eliminate many references to justice of the 

peace courts, the references in Section 505.02, supra, being included. If 
enacted, this bill would have given county court judges the authority to 

approve the bonds of township trustees. The bill, however, failed of 

passage. 

Accordingly, answering your specific question, it is my opinion and 

you are advised that under the provisions of Section 505.02, Revised Code, 

in those townships in which there are no municipal court judges the pro­

bate judge may approve the bonds of township trustees, and county court 

judges are without authority to approve such bonds. 

Respectfully, 

MARK McELROY 

Attorney General 


