
Opin. 66-172 ATTORNEY GENERAL 2-366 

OPINION NO. 66-172 

Syllabus: 

1. The prohibitions in Section 3703.07, Revised Code, con­
cerning single or double residences is a prohibition solely 
against the State Department of Health, and when the entire sec­
tion is incorporated by reference into the regulations of a Gen­
eral Health District, such restrictions are mere surplusage, and 
do not limit the regulatory powers of the General Health District. 

2 Private individuals installing plumbing facilities in 
their own homes within a General Health District, need only obtain 
a permit, pay the necessary fees, and otherwise comply with the 
plumbing regulations adopted and being enforced by said General 
Health District. 

To: Neil M. Laughlin, Licking County Pros. Atty., Newark, Ohio 
By: William B. Saxbe, Attorney General, October 27, 1966 

I have before me your request for my opinion which reads as 
follows: 

"A question has been referred to this office 
relative to Section 3703.07 of the Revised Code 
as the same applies to plumbing regulations 
adopted by the Licking County General Health Dis­
trict as to all unincorporated areas within Lick­
ing County, Ohio. The Licking County General 
Health District adopted the Ohio Plumbing Code 
by incorporation by reference on June 15, 1965, 
to become effective on July 1, 1965. 

"The question in point is whether Section 
3703.07 of the Revised Code completely removes 
jurisdiction from the Licking County General 
Health District to impose the regulations adopt­
ed upon single or double residences as set forth 
in Section 3703.07 of the Revised Code. The 
further question has also been raised as to an 
individual building his own home being required 
to secure a permit to do the plumbing in his 
own home, and if he shall be charged for the in­
spection thereof as set forth in the local regu­
lations as follows: 'Each application to the 
Health Commissioner for a permit to do plumbing 
shall be accompanied by a fee of $5.00 and an 
additional $2.00 for each trap or vented fixture.' 

"In other words is any individual who de­
sires to build a home on land which he owns re­
quired to secure a permit to do so under the 
plumbing regulations of the local health dis­
trict or is he completely exempt from said regu­
lations under Section 3703.07 of the Revised Code." 
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Section 3703.07, Revised Code, to which you refer in your ques­
tion, reads as follows: 

"No plumbing work shall be done in any 
building or place coming within the Juris­
diction of the department of health, except 
in cases or repairs or leaks in existing 
plumbing, until a permit has been issued by 
the department. 

"The Jurisdiction of the department 
shall not include plumbing in a single or 
double residence. 

"Before granting such permit, an appli­
cation shall be made by the owner of the 
property or by the person, firm, or corpora­
tion which is to do the work. Such applica­
tion shall be made on a blank prepared by 
the department for the purpose, and each 
application shall be accompanied by a fee of 
three dollars, and an additional fee of one 
dollar for each trap or vented fixture. Such 
fees shall be paid into the state treasury and 
credited to the general revenue fund. 

"Whenever a reinspection is made neces­
sary by the failure of the applicant or 
plumbing contractor to have the work ready 
for inspection when so reported,. or by rea­
son of faulty or improper 1:nstallation, such 
person shall pay a fee of ten dollars for 
each such inspection." 

Section 3709,21, Revised Code, grants express authority to 
the General Health District to make rules and regulations pro­
tecting the public health. This section reads in part as follows: 

"The board of health of a general health 
district may make such orders and regulations 
as are necessary for its own government, for 
the public health, the prevention or restric­
tion of disease, and the prevention, abate­
ment, or suppression of nuisances.***" 

In regard to the regulation of plumbing, the Attorney General 
said in OP-inion No. 2760, Opinions of the Attorney General for 
1953, at page 266: 

"* * * * * * * * * 
"In view of this close relationship 

between this business and the public health, 
and in view of the broad statutory powers of 
boards of health in the promulgation of health 
measures, it can scarcely be doubted that such 
boards have the power to regulate the business 
of plumbing within their respective districts. 

"* * * * * * * * *" 
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Thus it is clear that the legislature intended the General 
Health District to have certain police powers over the plumbing 
trade, in an effort to protect public health. 

Chapter 3703, Revised Code, was enacted for the purpose of 
delineating the authority of the State Department of Health con­
cerning plumbing. It is clearly stated in this Chapter that the 
State Department of Health shall not have any jurisdiction or 
authority in a situation such as your request outlines, that is, 
where a local health district has adopted and is enforcing regu­
lations governing plumbing. This is made apparent from a reading 
of part of Section 3703.01, Revised Code: 

"* * * * * * * * * 
"The department Cof health J shall not 

exercise any authority in municipal corpora­
tions or other political subdivisions in which 
ordinances have been passed or resolutions or 
regulations have been adopted and are being 
enforced by the proper authorities regulating 
plumbing or prescribing the character thereof. 

"Standards and methods prescribed in local 
plumbing regulations shall not be less than 
those prescribed in Chapters 3781., 3783.,
3785,, 3787., 3789., and 3791. of the Revised 
Code. · 

"* * * * * * * * *" 
(Emphasis added) 

This statute clearly provides that where a General Health 
District has adopted and is enforcing rules and regulations con­
cerning the field of plumbing, then the State Department of 
Health is precluded from this area altogether. 

Section 3703.07, supra, is a direction to the State Depart­
ment of Health, and has no application to plumbing regulations 
adopted by the general health district of Licking County. The 
prohibition in that section concerning single or double resi­
dences is a prohibition against the State Department of Health, 
and since the State Department of Health has no jurisdiction in 
the Licking County general health district in this matter, such 
further restriction is merely surplusage, so far as the matter 
involved in your request is concerned. 

Section 3703.01, supra, further states that local districts 
are not permitted to prescribe standards and methods of plumb­
ing which are less than those prescribed in the several chapters 
of the RevisedCode mentioned in such quotation. By inference, 
therefore, local districts are authorized to prescribe standards 
and methods of plumbing which are "greater", or are more restric­
tive, than those prescribed in the Revised Code. 

Thus the prohibition in Section 3703,07, supra, concerning 
single or double residences is a prohibition directed solely 
against the State Department of Health. When the entire section 
is incorporated by reference into the regulations of a General 
Health District, such restrictions are mere surplusage, and do 
not limit the regulatory powers of the General Health District. 
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Considering now the next area of your question regarding 
fees and permits, Section 3709.22, Revised Code, sets out the 
duties of the board of health of a city or a general health dis­
trict by saying in part: 

"***The board may also provide for the 
inspection of dairies, stores, restaurants, 
hotels, and other places where food is manu­
factured, handled, stored, sold, or offered 
for sale, and for the medical inspection of 
persons employed therein. The board may also 
provide for the inspection and abatement of 
nuisances dangerous to public health or com­
fort, and may take such steps as are necessary 
to protect the public health and to prevent 
disease. 

"* * * * * * * * *" 
When regulations are adopted providing for inspections, for 

the prevention and correction of health hazards, etc., it is self­
evident that there will be costs of inspections to pay. There­
fore, it becomes necessary and justified to charge a fee for said 
inspections. 

Opinion No. 4380, Opinions of the Attorney General for 1941, 
page 886, states in its syllabus: 

"District boards of health of general 
health districts may by order or regulation 
in the interest of public health or for the 
prevention or restriction of disease provide 
for the inspection of trailer camps and impose 
reasonable standards in connection therewith. 
The cost of such inspection and the issuance 
of apermit certifying that there has been 
compliance with the standards may be charged 
to the operators of said camps. 

"*. * * * * * * * 
(Emphasis added) 

"While the statute does not expressly 
authorize the board to charge a fee for the 
costs of inspection and the issuance of a 
permit certifying that there has been a 
compliance with the orders or regulations 
this authority is implied. * * *" 

(Emphasis added) 

This proposition is further enhanced by the fifth paragraph 
of the syllabus of McGowen v. Shaffer, 138 Ohio Law Abs., 65, 
which reads: 

11 5. Where authority is given the board 
of health of a general health district to 
regulate plumbing, it follows that to regulat~ 
they must inspect, and impliedly, the right to 
inspect gives the board the right to charge for 
that inspection." 

(Emphasis added) 
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From the above quotation, it is apparent that the General 
Health District, having been given express authority to inspect, 
consequently has the implied authority to charge a fee in order 
to cover the expenses of such inspections. 

Once the General Health District has been given authority 
to regulate, they have then been given the implied authority to 
license, as was pointed out in the second paragraph of the syl­
labus of McGowen v. Shaffer, supra: 

"2. While under the Ohio statutes the 
boards of health of the general health dis­
tricts are not expressly granted the right 
to license master plumbers and register 
journeymen for a fee, they have, by reason 
of the powers granted to them under said 
statutes, an implied authority to so li­
cense and register." 

If, as is evident in the above discussion, the General Health 
District has the power and authority to charge fees for permits 
and inspections of a master plumber's work, it must follow that 
the same regulations, permits, and inspections necessary for 
professionals, are also necessary for a private individual 
installing plumbing facilities in his own dwelling. Local health 
authorities are held to possess implied powers as well as express 
powers, in conserving the public health and the powers conferred 
upon them by statute should be liberally construed. 20 Ohio Juris­
prudence, 557, 

Therefore, it is my opinion and you are hereby advised that: 

1. The prohibitions in Section 3703,07, Revised Code, con­
cerning single or double residences is a prohibition solely against 
the State Department of Health, and when the entire section is in­
corporated by reference into the regulations of a General Health 
District, such restrictions are mere surplusage, and do not limit 
the regulatory powers of the General Health District. 

2. Private individuals installing plumbing facilities in 
their own homes within a General Health District, need only obtain 
a permit, pay the necessary fees, and otherwise comply with the 
plumbing regulations adopted and being enforced by said General 
Health District. 




