
Note from the Attorney General's Office: 

1933 Op. Att'y Gen. No. 33-1174 was questioned by 
1987 Op. Att'y Gen. No. 87-107.
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such acts occurred or when they were found out (either before or after the time 
of entering into the present contract) nor the fact that the board itself was some­
what careless in not keeping a check on the accounts, or that the defalcation was 
made good, enter into the question. 

Surely, a person charged with a defalcation under such circumstances cannot 
be heard to complain of the board's entrusting the whole matter to him instead 
of keeping a double check on the business, in exoneration of his defalcations if 
in fact such defalcations did occur, nor does returning the money condone the 
offense if circumstances are such that an offense was committed. 

Whether or not the shortage occurred by reason of acts of this man involving 
moral turpitude, is purely and entirely a question to be determined by the board of 
education. It would not be proper for me to express an opinion on the matter 
even if I had all the facts before me. The law entrusts the decision of that 
question to the board of education and imposes on the district the burden of the 
board's mistake if that decision is wrong. 

It is also possible, so far as the facts recited in your inquiry are concerned, 
that nothing sufficiently improper to justify the dismissal of the teacher has 
occurred. 

A board of education has the means of securing at first hand all the informa­
tion necessary to properly decide the matter, and should decide it wtih a view 
to the welfare of the school and the rights of the teacher. 

It is my opinion that under the facts as stated by you, the teacher may not 
be lawfully dismissed unless the board should find, after taking into consideration 
all the surrounding facts and circumstances as well as the effect of the whole mat­
ter on the teacher's efficiency and usefulness as a teacher, that the teacher has 
been guilty of acts involving moral turpitude, and that in making this determina­
tion, the fact that the information upon which the charge is predicated did not 
come to the attention of the board until after the teacher had been re-hired, al­
though the acts themselves constituting the charge occurred prior to that time, docs 
not enter into the question; nor does the fact that the board itself may have been 
negligent in not keeping a closer check on the accounts out of which the shorl\age 
occurred, or that the alleged shortage in the accounts was later straightened up 
have anything to do with the board's official determination. 

1174. 

COUNTY COMMISSIONERS-COUNTY HO11E--'-MEDJCAL RELIEF AND 
MEDICINE MUST BE INCLUDED IN CONTRACT WITH PHYSI­
CIAN. 

SYLLABUS: 
Section 2546, General Code, requires the county commissioners m their con­

tracts with physicians as therein provided, to include both medical relief and 
medicine. (0. A. G., 1913, Volume 1, page 186, discussed, approved and followed.) 

Very truly yours, 
JOHN W. BRICKER, 

Attorney General. 
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COLUMBUS, Omo, July 27, 1933. 

HoN. L. ASHLEY PELTON, Prosec1tli11g Attorney, ~Medina, Ohio. 
DEAR SIR :-1 am in receipt of your communication which reads as follows: 

"The clerk of the County Commissioner's office has called me con­
cerning the following matter, upon which I would like your opinion: 

The County Commissioners, after receiving bids, appoint a physician 
to take care of all the work at the County Home. This year it has been 
let to Dr. E. L. Crum, of Lodi, at a nominal figure. Dr. Crum, in his 
work at the home, of course has to have various medicines from time 
to time and Dr. Crum has beeq furnishing same for them and of course 
has been paid for the same. The only qquestion that has been raised is 
whether or not these purchases can be made from the doctor as long as 
he is under appointment as physician for the County Home." 

I assume for the purpose of this opinion that ·in the contract of the county 
commissioners with said physician that, although no· reference was made to medi­
cine, the contract was made in pursuance of the authority granted by section 2546, 
General Code. Section 2546, General Code, provides inter alia: 

"The county commissioners may contract with one or more competent 
physicians to furnish medical relief and medicines necessary for the in­
mates of the infirmlary, but no contract shall extend beyond one year. 
Medical statistics shall be kept by said physician who shall report same 
to the county commissioners quarterly showing the nature and extent 
of services rendered, to whom, and the character of the diseases treated. 
* * *" (Italics the writer's) 

Section 2419-3, General Code, provides for the changing of the name "county 
infirmary" to "county home" so that the words "infirmary" or "county in firm­
ary" whenever they occur in the General Code of Ohio are to be construed to read 
"county home." 

In an opinion found in the Reports of the Attorney General for 1913, Vol­
ume 1, page 186, the syllabus is as follows: 

"The provisions of section 2546, General Code, disclose the intention 
that the county commissioners in their contracts with physicians as there­
in provided, should include both medical relief and medicines necessary 
within the jurisdiction of their work." 

Although there have been some changes made in section 2546, General Code, 
subsequent to this opinion, there has been none in regard to the point in question. 
The request for that opinion read : 

"Must contracts with infirmary physicians made under section 2546, 
G. C., include medicines, or should separate bills be submitted for medi­
cines and professional services and separate contracts entered into?" 

It was reasoned that to permit or require county commissioners to enter into 
separate contracts for medical services and for medicines, it would be necessary 
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to read the word "and" as "or" in the statute. Such words may be interchanged 
if the sense requires it by virtue of section 27 of the Ohio General Code, but such 
words should be read as they appear when the statute gives a clear meaning with­
out interchanging. Sutherland on Statutory Construction, section 397. In section 
2546, General Code, "and" may be read as it appears without detriment to clearness 
of meaning. 

In the course of the above mentioned opinion it is siaid at page 187: 

"The statute authorizes the county commissioners to enter into a 
contract with one physician to furnish medical relief and medicines, if it 
is deemed advisable. It would not seem consistent or necessary to require 
a separate contract for each purpose, with one contractor. 

I am of the opinion that the medicines referred to are such as arc 
directly connected with and incidental to the work of furthering medi­
cal relief contracted for. If the legislature had intended that separate 
contracts should be entered into for each purpose, it would not have com­
pelled a contract to be made for medicines with physicians alone; it 
would hiave authorized such contract to be made with druggists, dealers 
or other persons able to furnish the same, if it had not been intended that 
the same contract was to include both medicines and medical relief. * * * 
The 1statute authorizes but one contract to be entered into for both medical 
relief and medicines." (Italics· the writer's) 

In the making of a contr'act with the physician pursuant to section 2546, Gen­
eral Code, the penal sections 12910 and 12912, General Code, prohibiting a person 
holding an office of trust or profit by election or appointment, or an agent, ser­
vant or employc of such officer or a board of such officers, from being interested 
in a contract for the purchase of property, is not ".applicable. Such penal statutes 
arc construed strictly, and since section 2546, General Code, authorizes the county 
commissioners to make a contract with the physician for medical relief and medi­
cines necessary within the jurisdiction of his work, such contract is not within the 
penal provisions. 

I am of the opinion that the medicines referred to in your letter are such as 
are directly connected with and incidental to the work of furthering medical relief 
and that the physician is not entitled to be further compensated for the same. 

:lviy conclusion makes it unnecessary to discuss the question stated in your 
communication. 

Respectfully, 
JOHN W. BRICKER, 

Attorney General. 

1175. 

PROSECUTING ATTORNEY-UNAUTHORIZED TO EXPEND AMOUNT 
EXCEEDING AGGREGATE FIXED BY COMMON PLEAS COURT FOR 
REGULAR OFFICE EMPLOYMENT. 

SYLLABUS: 
l,Vhere the judge or judges of the common pleas court of a county have fixed 

the aggregate amount to be expended by the prosecuting attorney for assistants, 




