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994. 

APPROVAL, BONDS OF PlCKAWAY TOWNSHIP RURAL SCHOOL DIS­
TRICT, PICKAWAY COUNTY, OHI0---$29,250.00. 

CoLUMBus, OHIO, September 14, 1927. 

Retirem.ent Board, State Teachers' Retirement System, Columbus, Ohio. 

995. 

APPROVAL, BONDS OF CORTLAND VILLAGE SCHOOL DISTRICT, 
TRUMBULL COUNTY---$4,000.00. 

CoLUMBUs, OHIO, September 14, 1927. 

Retirem.ent Board, State Teachers' Retirement System, Columbus, Ohio. 

996. 

COUNTY COMMISSIONERS-THEIR DUTY TO PROVIDE NECESSARY 
RIGHT OF WAY WHEN ROAD IS BEING CONSTRUCTED UNDER 
SECTIONS 1191 ET SEQ., GENERAL CODE-FUND FOR PURCHASE. 

SYLLABUS: 

1. It is the duty of a Board of County Com.missio11ers to provide the necessary 
right of way whm a roa& is being constructed or improved, under the provisions of 
Sections 1191, et seq., Ge11eral Code, and such Board of County Commissioners mayl 
pay for such right of way out of the mo11ey receh•ed from taxes levied, under the 
provisions of Section 1222, General Code, or out of the proceeds of b011ds issued, i1~ 
anticipatio11 of the collection of such taxes, as provided i1~ Sectio1~ 1223, General Code. 

2. No part of the fund raised by the issuance of bonds, in anticipatio1~ of the col­
lection of special assessments against property abutting upo,~ an improvement, under' 
the provisio11s of Sectio11 1223, General Code, may be used to purchase right of way for 
road purposes. 

CoLUMBUS, OHio, September 14, 1927. 

Bureau of Inspection and Supen:-isiOI~ of Public Offices, Columbus, Ohio. 

GENTLEMEN :-Receipt is acknowledged of your request for my opinion as follows: 
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''\Ve respectfully request your written opinion on the following question: 

The St!preme Court in a case from :\Iorrow County recently held that it 
was the duty of the county commissioners to furnish right of way in connec­
tion with the improvement of an inter-county highway. 

Question: In view of the provisions of Section 1222 and 1223 of the 
General Code, may the cost of such right of way be paid from a fund raised 
by a levy under Section 1222; if not, from what fund is it to be paid?" 

The case to which you refer in your communication is that of U11caplzer vs. Cur:!, 
et. a./, Board of Cou11ty Commissio11ers of Morrow Cozwty, and is reported in the Ohio 
Law Bulletin and Reporter of July 11, 1927, at page 435, the syllabus of which reads: 

"When in the construction of an inter-county highway by state aiel, under 
Section 1191, et seq., General Code, it becomes necessary to widen the existing 
highway by taking p~operty of an adjoining land owner, the commissioners 
of the county in which such highway is located must provide the requisite 
right of way for such deviation from the boundaries of the existing highway, 
and are authorized by Section 1201, General Code, to pay 'the owner or own­
ers of such land or property, as may be necessary for such change or alter­
ation,' the value of such land or property so taken." 

To the same effect was the holding in an opinion of this department reported in 
Opinions, Attorney General, 1921, Volume I, page 781, the syllabus of which reads 
as follows: 

"\Vhere county comn1!sswners make application to the state for aid in 
improving a highway, and additional right of way is required for the carrying 
out of the improvement project, the cost of such additional right of way 
must be borne by the county alone and is not to be treated as an item of cost 
and expense, either for the purpose of calculating distribution of cost, as be­
tween state and county, or for the purpose of calculating distribution of cost 
as between county, township, and property owners." 

You inquire whether, in view of the provisions of Sections 1222 and 1223, General 
Code, the cost of such right of way may be paid from a fund raised from taxes levied, 
under authority of Section 1222 of the General Code. 

Section 1222 of the General Code provides: 

"For the purpose of providing a fund for the payment of the county's 
proportion of the cost and expense of the construction, improvement, main­
tenance and repair of highw:1ys and of bridges in municipalities under the pro­
visic;ns of this chapter, the county commissioners are hereby authorized to levy 
a tax, not exceeding one and one-half mills, upon all the taxable property of 
the county. Said levy shall be in addition to all other levies authorized by law 
for county purposes but subject, however, to the extent of one-half mill there­
of, to the limitation upon the combined maximum rate for all taxes now in 
force. The remaining one mill of said levy so authorized shall be in addition 
to all other levies made for any purpose or purposes, and the same shall not 
be construed as limited, restricted or decreased in amount or otherwise by any 
existing law or laws. The proceeds of such levy shall be used solely for the 
purpose of paying the county's proportion of the cost and expense of construct­
ing, improving, maintaining and repairing inter-county highways and main 
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market roads or parts thereof in cooperation with the state highway depart­
ment or the federal government or both; and the funds produced by such levy 
shall not be subject to transfer to any fund, either by order of court or other­
wise. 

The county commissioners of any county in which less than one and one­
half mills is levied in any year under the provisions of this section shall within 
the above limitations determine what part of such levy shall be subject to the 
limitations upon the combined maximum rate for all taxes now in force and 
what part of such levy shall be outside such limitation and unrestricted by 
any existing law or laws." 

It will be observed that the purpose for which the tax may be levied, as provided 
in the above quoted section of the code, is to provide the county's proportion of the 
cost and expen.se of the co11sfruction, improvemellf, mainte11a11ce and rePair of high­
ways, under th~ provisions of this chapter. 

The chapter referred to in the above quoted section appears in the code under 
the title of "State Highway Department," and deals generally with the construction 
of highways, under the supervision of the State Highway Department, upon a co­
operative basis between the state and a county, or between the state and a township. 

Sections 1222 and 1223 are a part of a group of sections under this title (Sections 
1178-1231-10, both inclusive, of the General Code) and these sections must be read 
together. 

Section 1223, General Code, provides for the issuance of bonds by the county com­
missioners in anticipation of the collection of the taxes authorized to be levied by 
Section 1222, supra. 

Section 1223 of the General Code, provides, in part, as follows: 

"The county commissioners, in anticipation of the collection of such taxes 
* * * , and whenever such construction, improvement or repair is being 
clone upon their application, may, whenever in their judgment it is deemed 
necessary, sell the bonds of said county in any amount not greater than the 
aggregate amount necessary to pay the respective shares of the estimated com­
pensation, damages, cost and c.rpensc payable by the county, * * * and 
the owners of the land assessed or to be assessed for such improvement, but 
the aggregate amount of such bonds issued and outstanding at any one time 
and to be redeemed by a tax levy upon the grand duplicate of the county, 
shall not be in excess of one per cent of the tax duplicate of such county. 
* * * " (Italics the writer's.) 

Section 1223, supra, is in pari materia with Sections 1201 and 1222, General Code, 
and must be so construed. 

Jt will be observed that Section 1223, supra, speaks of the purposes for which 
bonds may be issued, in anticipation of the collection of taxes authorized to be levied, 
under the provi::ions of Section 1222, supra. Among these purposes is the payment 
of compensation and damages, which clearly has under contemplation the payment 
for land taken for right of way, in order to widen or change the course of a road 
and the damage caused the residue of such land, if any, by reason of such taking. 
Section 1201, General Code, authorizes the·county commissioners to appropriate land 
for right of way purposes and said statutes speak of the commissioners paying for 
the value of the land taken together with damages to the residue, if any, caused by 
such taking, and it is quite apparent to me that the compensation and damages spoken 
of in Section 1223, supra, refers to the compensation and damages incident to the ac-
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quiring of right of way for road purposes by a board of county commissioners, under 
the provisions of Section 1201, General Code. 

Answering your question specifically, it is my opinion that it is the duty of a 
board of county commissioners to provide the requisite right of way when a road is 
being constructed or improved, under the provisions of Sections 1191, et seq., Genera! 
Code, and a board of county commissioners may pay for such right of way out of the 
money received frcm taxes levied, under the provisions of Section 1222, General 
Code, or out of the proceeds of bonds issued, in anticipation of the collection of such 
taxes, as provided in Section 1223, General Code. However, no part of the fund 
raised by the issuance of bonds, in anticipation of the collection of special assessments 
against property abutting upon said improvement, may be used by the county commis­
sioners to purchase right of way for road purposes. 

997. 

Respectfully, 
EDWARD C. TURNER, 

Attorney General. 

MUNICIPALITIES-POWER TO Il\fPOSE OCCUPATIONAL TAX NOT EX­
TENDED TO FIELDS ALREADY OCCUPIED BY STATE-STATE LI­
CENSE FEE AND MUNICIPAL OCCUPATIONAL TAX NOT UNCON­
STITUTIONAL-STATE LICENSE AND MUNICIPAL LICENSE FEE 
NOT UNCONSTITUTIONAL. 

SYLLABUS: 

1. The power granted to muuicipalities by Section 3 of Article XVIII of the 
constitution of Ohio, to impose an occupational tax in the exercise of its powers of 
local self goven~mmt, does not extend to fields in such mzmicipality which have al­
ready been occupied by the slate. 

2. The exaction of a license fee only by the state does not preclude the impo­
sition by a municipality of a1~ ocwpatioual ta.x in the exercise of the powers of loca.Z 
self government. 

3. The •imposition by the sta:te of an excise or occupational tax does not pre-· 
elude the exaction of a license fee by a municipality in the exercise of its local police 
powers, but such license fee must not be in excess of the cost of administering the 
police regulations. 

4. The granting of a license for a particular pri<1ilege by the state does 110t pre­
vent the exaction of a proper license fi!'e by a municipality i1~ the exercise of locat 
police power. 

CoLUMBUS, OHio, September 14, 1927 . 

. Bureau of lnS/Jection and Supervisim~ of Public Offices, Columbus, Ohio. 

GENTLEMEN :-This will acknowledge receipt of your recent communication re­
questing my opinion, as follows: 

"On September 7th, 1922, the Attorney General by letter advised the Bu­
reau that: 


