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OPINION NO. 72-074 

Syllabus: 

Hours for which a state cr.1:iloye~ is compensated for sick 
leavt;?, but durin9 which he do2s not actually work, should not 
be comi?uted as "\!Ork hours;' for the purfose of determining the 
eligibility of saicl em;::iloyee for pa7 at the overtime rate pre­
scribed by Section 143.ll or Section 3319.0G6, Revised Code. 
Opinion :·lo. 70-110, Opinions of the Attorney Ganeral for 1970, 
approved and followed. Opinion Jo. 65-57, Opinions of ti1e 
Attorney General for 1965, distinguished. 

To: John T. Corrigan, Pros. Atty., Cuyahoga County, Cleveland, Ohio 
By: William J. Brown, Attorney General, August 24, 1972 

Your reque;;t for my opinion reads as follo1,,1s; 

"Enclosed herewith pleas..': find copy of 

Attorney General Opinions 55-57 and 70-110. 

:::ach of these opinions concern ther;.selves 

witi1 the co:.uoutation of a 40 hour standari:' 

1:/0rk W.?ek Hhen \;i thin that ~/Ork week one 

takes sick leave. These opinicins, on their 

face, aeem to l.:,,a in direct conflict one with 

tile otner. 


"I request an opinion as to -..•hcther or 

not they are in conflict antl if so, wilich 

oi;>inion should i,)reva.il." 


In the Syllabus of Opinion ,lo. 65-57, Opinions of the 
Attorney General for 1965, it uas stated: 

"Days on w;1icil sick leave, under Sec­

tion 143.29, Revised Code, was used are to 

be included in com9uting the forty-hour 

standard work week for nonteac:ling scnool 

e!';1~;loyees under Section 3319.0£6, Revised 

Code." 


section 143.29, Revised Code, creates tile right to sick 
leave for state, county, muncipal ano certain board of educa­
tion employees. The !?ertinent part of t:·.,~ statute reads as fol­
lo1;1s; 

"I::ach employee, whose salary or wage is 

paid in whole or in part by the state, each 

employee in the various offices of ti1e cou:1ty 

service and municipal service, and each em­

ployee of any board of education for whora 

sick leave is not provided by section 3319.141 

of the Revised Code, shall be entitled for 
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each completed eighty hours of servi:::e to sick 

leave***·" 


The nonteaching school employee's stanclard workweek as to 
hours and overtime is defined in Section 3319. 086 as folloi1s: 

"In all school districts, forty hours 

shall be the standard \iork week for all non­

teaching school employees. * * * iJhere such 

employees are reauired by their responsible 

administrative suneriors to work in Excess 

of forty hours in.any seven day period*** 

they shall be compensated for such time 

worked at not less than their regular rate 

of pay, or be granted compensatory time off. 

* * *'' 


However, Opinion ~Jo. 70-110, Opinions of the Attorney Gen­
eral for 1970, which discusses whether sick leave should be 
computed as "1·1ork hours' for state employees' overtime benefits, 
states in its Syllabus as follows: 

Hours for whic!1 a state employee is 

corni.jen::.ated, but during whicti he does not 

actually work because of sick leave, vaca­

tion leave, or the occurrence of a holiday, 

s!lould not be computed as 'work hours' for 

the purpose of determining the eligibility

of sai<l employee for pay at the overtime 

rate prescribed by Section 143.11, Revised 

Code." 


Section 143.11, Revised Code, fixe:J the standard workweek 
for state en:ployees and ;>rovides for compen:Jation for overtime: 

"Forty hours shall be, the standard work 

we.:::r: for all employees whose salary or wage 

is paio in ,..,hole or in part by the state. 

\'hen any employee is required by an authorizec1 


a.Jministrative authority to wor:~ more than 

forty hours in any calendar week, he sI1all be 

compensated for such time worked, * * *." 


The conclusion of Opinion no. 65-57, sup1t, is that Section 
3319.036 should be interpreted to meant at when a nonteaching 
employe~ is compensated by the use of sick leave, this time may 
be computed along with hours of actual service in determining an 
employee's eligibility for payment at the regular hourly rate. 
It must be remembered that that Opinion involved a question as 
to w:1ether an employee could be paid at even the regular rate of 
pay for time acoUirtulatgd in excess of forty hours in a regular 
uov<>n day v1u4·kweek. It did not involve a auestion as to whether 
or uot the employee was to be paic.1 at an overtime rate of one antl 
one-half times his regular rate of pay. It held that he could 
receive pay for more than forty hours in a w~ek in which he used 
some of his accumulated sick leave. Hhile tl1e languaqe may seem 
1:1consist~nt, the resul~ ?btained bv "1V :1redecessor 1-~ould ue con­
sistent with that of Opinion Ho. ·,u-110, supra. 

Opinion No. 70-110 arrives at the same result by reading 
Section 143.11 to mean that only the time which an employee 
"actually works should be counted for purposes of computing over­
time pay, The effect of Opinion No. 70-110, is to deny over­
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time pay iI an employee has not rendered more than forty hours 
of ac:tual service during the week involved. 

O?inion No. 2496, Opinions of the Attorney General for 1953, 
was the .i.uthority relied upon in Opinion ,,Jo. 65-57, for the con­
clusion that it would be "anamalous".to grant sick leave credit 
for days whe.'1 sick leave uas taken, yet not overtime credit. 

An examination of Opinion No. 2496, sulra, shows that its 
purpose and effect is to allow an employee o acquire monthly sick 
leave credit while ill uecause said employee is still in service 
while so indisposed. Sick leave is accumulated without any 
miniz:twn hourly work requireraent for such accumulation. But over­
time pay is earned when an employee is "required*** to work 
in excess of forty hours in any seven day period." Hence, the 
plain words of the statutes require an employee to actually work 
for n,ore than forty hours in the week to get overtime pay. Conse­
quently, there is nothing "anamalous" about granting sick leave 
credit, but not overtime pay for days when sick leave was taken. 

This is the conclusion reached in Opinion No. 70-110, that 
a state emt>loyee' s ''hours" shoulci include only those hours actually 
worked when the issue is i·rhether !1e should receive overtime pay 
computed at a rate of one and one··half time his regular rate of 
pay. This was found to be consistent with relevent federal au­
thority. i•(y f)redecessor stated'-in Opi:::ion ,;10.·:ro·-110- as foll01'1!l: 

•·section 207, Title 29, u.s.C.A., contains 

the overtime ?revision of the Fair Labor Stand­

ards Act and provides for compensation at one 

and one-half times the regular rate for employees 

who are employed for a workweek of longer than 

forty hours. The federal cases construing this 

section have uniformly held that an employee 

must actually work forty hours before he is 

eligible for compensation at one and one-half 

times t:1e nor:nal rate. For exa'llple, sick 

leave hours were held not to be included in 

the forty hour total in larchant v. Sancls, 

Taylor & Wood Co., o.c. 'lass. 1948, '7SF7 

Supp.--:ra3. Similarly, vacation time was held 

not to lie properly cor.i~:luteo in determining 

overtime eligibility in sawyer v. Selvig rtfg. 

Co., .i.>.C. '·1ass. 1947, 74 F. pp. 319. It
s1woul<.l appear that the sazr.e rue should ai:iply 

to pai..r holidays." 


There is no reason why a non teaching employee should have 
a different standard used for computing his overtime pay than is 
used for other state employees. Sections 143.11 and 3319.006 
1,araphrase eaca other as to the statutory definition of what con­
stitutes a standard workweek. Aeither Section contains any ex­
press language ,-,hich could lead to a different result, nor has 
any Ohio court interpreted eith::r Section to allow for a different 
effect. 

In specific ans\-1er to your question it is my opinion, and 
you are so advised, that hours for which a_ state em~loyee is 
compensated for sick leave, but during which he does not actually 
work, snould not be computed as "work hours" for the pur:1ose of 
deterr.tining the eligibility of said employee for pay at t,1e overtine 
rate prescribed by Section 143.11 or Section 3319.006, Revi5e<l Code. 
Opinion ,Jo. 70-110, Opinions of thw Attorney General for 1970, 
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approved and followed. Opinion ,Jo. 65-57, Opinions of the Attorney 
General for 1965, distinguished. 




