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WATERWORKS-MAY BE ENLARGED BY A ~IU~ICIPALITY AND COST 
BORNE BY ADJOINING MUNICIPALITY UNDER SECTION 3973-1, 
GENERAL CODE-AMOUNT OF WATER SUPPLIED SAID ADJOINING 
MUNICIPALITY NOT LDIITED BY ARTICLE XVIII, SECTION 6, OHIO 
CONSTITUTION. 

SYLLABUS: 
1. The provisions of Section 3973-1, General Code, do not relate exclusively to the 

cr·eation and construction of a new waterworks by two or more municipalities, but 
authorize as well, the enlargement, e:rtensicm or improvemeut of a waterworks owned 
by one municipality by joint agreement of two or more 1111111icipalities, where, by the 
terms of the agreement, the waterworks so mlarged, extended or improved will, when 
the enlargement, extension or improvement is completed, be owned and operated jointly 
by the 11Hmicipalities, parties to the agreement. 

2. When two or more mzmicipa/ities unite in the construction of a waterworks 
plant, by authority of Section 3973-1, General Code, the amount of water that may be 
furnished to each of the municipalities, parties to the agreement, is not limited by fhe 
provisions of Section 6 of Article XVIII of the Constitution of Ohio. 

CoLUMBUS, OHio, June 25, 1930. 

Bureau of Inspection and Supervision of Public 0 ffices, Columhus, Ohio. 
GENTLEMEN:-This will acknowledge receipt of your request for my opinion, 

which reads as follows : 

"The village of Vv'!yoming, Ohio, owns and operates a waterworks and by 
contract supplies the village of Lockland, which adjoins it, with its water 
supply. It has been deemed advisable to _enlarge the waterworks system 
by the installation of new pumps and filtration and purification apparatus. It 
is proposed that the cost of the enlargement be borne by the village of Lock­
land, by arrangement with the village of Wyoming, and that said village of 
Lockland thereby acquire an interest in the waterworks plant to the extent 
of their investment. 

Section 3973-1, G. C., reads: 
'Two qr more municipalities may unite in the construction of a water­

works plant for the purpose of supplying water to such municipalities and 
the inhabitants thereof for domestic, manufacturing and other purposes. 
Such municipalities shall have power, through their duly authorized officers, to 
contract with each other for the construction and maintenance of such water­
works, and to agree as to a division of the cost and maintenance of such plant 
and a division of the water produced thereby.' 

· Question 1. Do the provisions of this section relate exclusively to the 
creation and construction of a new waterworks by two or more municipalities, 
or may enlargement, extension or improvement as contemplated be considered 
authorized by the provisions of this section? 

Section 6 of Article XVIII of the Constitution, reads: 
'Any municipality, owning or operating a public utility for the purpose of 

supplying the service or product thereof to the municipality or its inhabitants, 
may also sell and deliver to others any transportation service of such utility 
and the surplus product of any other utility in an amount not exceeding in 
either case fifty per centum of the total service or product supplied by such 
utility within the municipality.' 
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Question 2. If the village of Lockland may acquire an interest in the 
\Vyoming plant, in the manner proposed, does the constitutional provision 
above mentioned limit the amount of water which may be supplied said 
village of Lockland?" 

:Municipal corporations in Ohio have such powers as are conferred upon them 
by the Constit1,1tion and by the General Assembly within constitutional limits. By 
the terms of the Constitution of Ohio, Article XVIII, Sections 4, 5 and 6, there is 
extended to municipalities the right to acquire and operate public utilities, subject 
to certain limitations therein set forth, absolved from any conditions or restrictions 
which may be imposed by the Legislature. Said Section 4 of Article XVIII, reads in 
part as follows: 

"Any municipality may acquire, construct, own, lease and operate within 
or without its corporate limits, any public utility the product or service of 
which is or is to be supplied to the municipality or its inhabitants, and may 
contract with others for any such product or service. * * * " 

Section 5 provides for a referendum on any ordinance of a municipality providing 
for the acquisition, operation, owning or leasing of public utilities by the municipality. 

Section 6 of Article XVIII is quoted in your letter. -
Chief Justice Marshall, in his dissenting opinion in the case of East Cleveland vs. 

Board of Education, 112 0. S., W7, which opinion was in a later case (Board of Edu­
cation vs. City of Columbus, 118 0. S., 295) adopted by specific reference as the 
opinion of the court, after referring to Sections 4, 5 and 6 of Article XVIII of the 
Constitution of Ohio, as amended in 1912, said: 

"There has heretofore been perfect unanimity and harmony upon the 
proposition that by those amendments certain utilities within the State of 
Ohio have been placed within the entire control of the municipalities within 
whose boundaries their operations have been carried on. 

It is the spirit of the unaniJnous decision of this court in the case of 
Vilfa.r;e of Euclid vs. Camp Wise, Assn., 102 Ohio St., 207, 131 N. E., 349, 
that whereas, prior to the amendments of 1912, all authority to a municipality 
to own and operate public utilities was derived from the Legislature, 
after those amendments, and by reason of their adoption, the authority came 
direct from the people, entirely absolved from any conditions or restrictions 
theretofore imposed or which might thereafter be imposed. * * * " 

It has been generally recognized that the power granted to a political subdivision 
does not necessarily extend to that political subdivision the right to exercise that 
power jointly with another political subdivision. \Vhether or not the general home 
rule powers extended to municipal corporations, by virtue of Sections 3 and 7 of 
Article XVIII of the Constitution of Ohio, would empower two or more such 
municipalities to join in the construction and operation of a public utility may well 
be questioned. The Legislature, apparently with the thought that two or more munici­
palities did not possess the power under existing law to join in the operation of a 
waterworks, enacted Section 3973-1, General Code, which is quoted in your letter. 

The terms of Section 3973-1, General Code, are broad, and extend to two or more 
municipalities the power to unite in the construction of a waterworks plant for the 
purpose of supplying water to such municipalities and the inhabitants thereof, and to 
enter into a contract with each other for the construction and maintenance of such 
waterworks by which they may agree to the division of the cost of the construction 
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and maintenance of such plant and· the proportionate share of the product of the 
plant to be furnished to each of the joint owners and their inhabitants. There are no 
limitations in the statute as to the terms of any such agreement. The terms of such 
agreement are left to the good judgment of the duly authorized officers of said munici­
palities. 

There can be no good reason for construing said statute so as to limit it to two 
or more municipalities which do not, at the time of such agreement, own waterworks 
plants, or to prevent municipalities making such agreement from utilizing plants 
which they may already own. 

The vower extended to unite in the construction of a waterworks plant clearly, 
in my opinion, authorizes municipalities to utilize in the construction of a joint plant 
any material or plants which may then be owned and operated by the parties to the 
joint agreement or any one of them. 

When such a joint plant is constructed and operated, the furnishing of water to 
the municipalities which are parties to the agreement is not a sale of water by one 
municipality to another, but is merely the furnishing of the product of the plant to 
the owners thereof, and the amount of water which may be furnished to each of the 
joint owners, is a proper subject for agreement among themselves. Such an agree­
ment may lawfully provide that one of the joint owners shall be furnished more water 
than another. It is contemplated that the division of the water produced by the plant 
will, by agreement, be proportionate to the division of the investment and cost of 
maintenance of the plant. • 

Section 6 of Article XVIII of the Constitution, limiting the amount of the product 
of any public utility owned by a municipal corporation that may be sold and de­
livered to others, makes no provision with reference to the division of the product of 
a public utility which may be provided for by agreement between two or more 
municipalities jointly owning such utility. It has reference only to the sale and de­
livery of the product of the utility to another than the one owning the utility. 

I am therefore of the opinion, in specific answer to your questions: 
1. The provisions of Section 3973-1, General Code, do not relate exclusively to 

the creation and construction of a new waterworks by two or more municipalities, 
but authorize as weil, the enlargement, extension or improvement of a waterworks 
owned by one municipality by joint agreement of two or more municipalities, where, 
by the terms of the agreement, the waterworks so enlarged, extended or improved 
will, when the enlargement, extension or improvement is completed, be owned and 
operated jointly by the municipalities, parties to the agreement. 

2. If the village of Lockland acquires an interest in the waterworks plant now 
owned by the village of Wyoming, in the manner proposed, the amount of water 
which may be supplied by the jointly owned plant, to the village of Lockland, ·is not 
limited in any way by the provisions of Section 6 of Article XVIII of the Constitution 
of Ohio. 

7-A. G.-Vol. D. 

Respectfully, 
GILBERT BETTMAN, 

Attorney General. 


