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ATTORNEY GENERAL 

HIGHWAYS, DIRECTOR OF-AUTHORITY-REJECTION OF 
ALL BIDS - READVERTISE FOR BIDS - LIMIT OF GOOD 
FAlTH-5513.01 and 5513.02 RC. 

SYLLABUS: 

under the provisions of Sections 55'13.01 and 5513.02, Revised Code, the director 
of highways may lawfully reject all bids for the purchase of road materials submitted 
pursuant to his invitation therefor, and re-advertise for bids for such materials, pro­
\·ided such rejection is made in good faith and for the ,public benefit. 

Columbus, Ohio, April 19, 1957 

Mr. George J. Thormyer, Acting Director 
Department of Highways, Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

I have for consideration your request for my opinion which reads as 
follows: 

"Vve are enclosing herewith the entire files of our Purchas­
ing Department on Invitations to Bid for the furnishing of 

https://55'13.01
https://FAlTH-5513.01
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Aggregate, Numbers 24-B, 25-B, and 26-B. A perusal of the 
bids furnished in response to this invitation discloses that the 
aggregate can be purchased by this Department much cheaper by 
accepting the bid providing for delivery by truck. Since the 
Invitations to Bid stated that delivery was to be ·by rail, we are 
inquiring and request your informal opinion as to whether or not 
all bids received may be rejected, and a subsequent second In­
vitation to Bid on the basis 0£ truck delivery may be issued." 

In Sections 5513.01 and 5513.02, Revised Code, provision is made for 

the purchase of machinery, materials and supplies by the Director of High­

ways pursuant to invitations for competitive bidding. In Section 5513.02, 

Revised Code, there is found the following provision : 

"All purchases shall be made by the director from the lowest 
responsible bidder able to meet the specifications and condi­
tions prescribed by the director * * *." 

Here it is proper to note initially that there is no positive requirement 

in this language that the director proceed with the purchase of materials, 

etc., by awarding the contract to the lowest responsible bidder. There 

is, on the contrary, merely the requirement that such purchases as are 

made shaU be made from the lowest responsible bidder, for this language 

does not preclude the notion that the diTection may elect to reject all bids, 

either ,because he chooses not to proceed with the work in question, or 

because he elects to re-advertise for further bids. 

It is quite generally established that constitutional or statutory provi­

sions authorizing public authoTities to reject any and all bids for public 

work or contracts are valid. 31 A. L. R. 2d, 471. As to the right of 

public authorities to reject all bids and re-advertise in a situation where 

the statute does not confer the authority to do so, I am unable to find 

any Ohio decisions squarely in point. In an annotation in 31 A. L. R. 

2d, 475, however, theTe appears this statement: 

"In the absence of, or without mentioning, a constitutional or 
legislative provision expressly reserving the right to reject all 
bids for public work or contract, the couTts have recognized that 
the public authorities have the right to reject all bids." 

In 43 American Jurisprudence, 788, Section 45, we find this state­

ment: 

"Under a statute requiring that all contracts shall be awarded 
to the lowest bidder, the authorities charged with awaTding the 
contract, acting in good faith, may refuse so to award the contract 
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if they deem it for the best interest of the city to do so, and may 
reject all of the bids and readvertise. * * *" 

In State, ex rel. Clough and Co., v. Commissioners of Shelby County, 

36 Ohio St., 326, the court was concerned with a situation in which two 

bids were made for the construction of a bridge. The commissioners 

accepted the lower of the two 1bids, but that bidder failed to tender a good 

and sufficient bond. Thereupon, the higher bidder sought a writ of man­

damus to compel the commissioners to award the contract to him. The 

court refused to allow the writ and permitted the commissioners to re­

advertise for bids. In the course of the opinion by Judge Boynton it was 

said, page 330: 

"It is not however improper to remark, that in thus holding, 
we do not wish to be understood as implying that the commis­
sioners under the act of 1869, were not authorized to re-advertise 
for further ,proposals, where, for any valid reason, the contract 
was not made with the person offering to do the wOTk and fur­
nish the materials at the lowest price, or that they were bound 
at all events to let the contract to him; nor do the cases from 
Darke county, supra, so decide. The principle of those cases is, 
that the commissioners, having determined not to re-advertise 
for further proposals, were bound to award ,the contract to the 
bidder offering to do the work and furnish the materials at the 
next lowest price, where the lowest bidder failed to comply with 
the statute by entering into the contract and executing the 
requisite bond * * *." 

It seems to be well established, however, that a public agency may 

exercise -the right to reject all bids only when acting in good faith and for 

the public benefit. 31 A. L. R. 2d, 483. 

In the instant case, it seems clear that the decision to reject all bids 

and re-advertise wil! promote the public good <by enabling the state to 

secure a more advantageous price by changing its specifications as to 

delivery, and I am unable to see that this constitutes a breach of _good 

faith on the part of the director. 

In any ·event, it must be remembered that a bid in a case of this 

sort constitutes an offer, and that there is no contract ·brought into being 

until such bid is accepted. In order to conclude that there is a mandatory 

duty ,to accept one of the bids submitted in the course of competitive 

bidding, it is necessary to find ,that mandate in the statute. In the case 

at hand, I do not find that mandate, but merely requirement that where 
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it is decided to make a purchase that purchase "shall be made by the 

director from the lowest responsible bidder." 

Accordingly, in specific answer to your inquiry, it is my opinion that 

under the provisions of Sections 5513.01 and 5513.02, Revised Code, 

the director of highways may lawfully reject all bids for the purchase 

of road materials submitted pursuant to his invitation therefor, and re­

advertise for bids for such materials, provided such rejection is made in 

good faith and for the public benefit. 

Respect£ully, 

WILLIAM SAXBE 

Attorney General 




