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OPINION NO. 77-091

Syllabus:

1. Public library funds may not be used for the
purpose of voter registration, absent
reimbursement by the board of elections to the
library for the actual costs incurred.

2. A board of library trustees and a board of
elections may enter into a contract whereby
library personnel and facilities would be used to
conduet voter registration and the library would
be reimbursed by the board of elections for the
actual costs incurred.

To: Anthony G. Pizza, Lucas County Pros. Atty., Toledo, Ohio
By: William J. Brown, Attorney General, December 19, 1977

I have before me your request for my opinion on the following two questions
concerning the use of publie library facilities for voter registration.

L May public library funds be used to pay library
personnel  for registering  voters, absent
reimbursernent by the board of elections to the
library for the actual costs incurred?

2. May a public library distriet and a county board of
elections enter into a contract providing for
reimbursement to the library for the costs of
voter registration services provided by library
personnel?

R.C. Chapter 3375 provides for the establishment and operation of various
types of public libraries, including county and municipal free public libraries,
township and school libraries, and county and regional library districts. The control
and management of each of these libraries is, pursuant to various provisions in R.C.
Chapter 3375, vested in appointed boards of librery trustees. The powers of boards
of library trustees are uniformly provided for in R.C. 3375.40, Since the powers of
the boards of trustees of the various types of public libraries are uniform, it is not
necessary to limit the scope of this opinion to any one particular type of public
library. Thus, for the purpose of this opinion, the term publie library includes
county and municipal free public libraries, townsnip and school libraries, and county
and regional library districts.

With respect to your {irst question, it i5 a well-settled rule in Ohio that public
funds may be expended only by clear authority of law, and that all cases of doubt
must be resoived against such an expenditure. State ex rel. Stanton v. Andrews, 105
Onio St, 489 (1922); 1977 Op. Att'y Gen. 77-033.” R.C. 3375.40 (B), set forth below,
regulates the expenditure of public library funds.

Each board of library trustees appointed pursuant to
sections 3375.08, 3375.10, 2375.12, 3375.15, 3375.22 and
3375.30 of the Revised Code may:

(B) Expend for library purpcses and in the exercise of
the powers enumerated in this section, all moeneys,
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whether derived from unclassified property taxes or
otherwise, credited to the free public library under its
jurisdiction and generally do all things it deems
necessary for the establishment, maintenance, and
improvement of the public library under its jurisdiction.
(Emphasis added)

Thus, the power of a board of library trustees to expend funds is limited to
expenditures for library purposes. Although the purpose of a public library has
expanded beyond the traditional one of lending books, I am unable to coneclude that
voter registration is a library purpose. Voter registration is a specific statutory
component of the election process. The General Assembly has expressly delegated
the responsibility for voter registration to the Secretary of State and the various
local boards of elections. Moreover, the General Assembly has provided for the
costs and the apportionment of costs for voter registration in R.C. Chapter 3501.
R.C. 350111 (B) expressly provides that the board of elections shall "fix and provide
the places for voter registration.” The costs of personnel, facilities and materials
for voter registration are, pursuant to R.C. 350L17, to be charged to the
subdivisions in which the registration is held. Since the General Assembly has
expressly provided for the costs of voter registration, such costs cannot
appropriately be assumed by another public body, not expressly authorized to incur
such costs.

Thus, it is my opinion that publie library funds may not be used for the
purposes of voter registration, absent reimbursement by the board of elections to
the library for the actual costs incurred.

You have also inquired whether a board of library trustees and a county board
of elections may enter into a contract providing for reimbursement to the library
for the costs of voter registration services provided by the library.

Boards of library trustees are, pursuant to R.C. 3375.33, bodies politic and
corporate and do have the power to contract. Although the statute does not
proseribe limitations on the boards' power to contract, the power of a public body
to contract is limited to the making of such contracts as are likely to promote the
general purposes of its creation or are reasonably incident to such purposes. Ohio
College of Dental Surgery v. Rosenthal, 45 Ohio St. 183 (1887); Long V. Board of
Trustees, 24 Ohio App. 261 (1926). The determination of the appropriateness of a
particular contractual undertaking is, however, generally left to the discretion of
the officers of the public body.

Support for the application of this general proposition to & board of library
trustees is found in the general and specific powers granted to the trustees in R.C.
Chapter 3375. Each of the boards of library trustees created pursuant to R.C.
Chapter 3375. has general authority with respect to the control and management
of the library under its jurisdietion. As noted in R.C. 3375.40 (B) a board may
"renerally do all things it deems necessary for the establishment, maintenance, and
iinprovement of the public library under its jurisdiction.” Moreover, each board of
library trustees may, pursuant to R.C. 3375.40 (H), "make and publish rules for the
proper operation and management of the free public library under its jurisdiction,
including rules pertaining to the provisions of library services to individuals,
corporations or institutions that are not inhabitants of the county.”

In view of the fact that a board of library trustees has broad, general powers
with respeet to the control and management of the library under its jurisdiction, it
is my opinion that a board of library trustees may enter into a contract with the
board of elections pursuant to which library personnel and facilities would be used
to conduct voter registration and the library would be reimbursed by the poard of
elections for the actual costs incurred.

With respect to the board of elections, it is undoubtedly clear that the board
has the authority to enter into such a contract with the publie library, since the
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board of elections is specifieally required, pursuant to R.C. 350L11 {B) to "fix and
provide the places for registration."

Thus, it is my opinion and you are so advised that:

L Public library funds may not be used for the
purpose of voter registration, absent
reimbursement by the board of elections to the
library for the actual costs incurred.

2. A board of library trustees and a board of
elections may enter into a contract whereby
library personnel and facilities would be used to
conduet voter registration and the library would
be reimbursed by the board of elections for the
actual costs incurred.
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