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transcript relative to the above issue was approved by this office in an 
opinion rendered to the State Teachers Retirement Board under date of 
September 8, 1931, being Opinion No. 3542. 

It is accordingly my opinion that these bonds constitute valid and 
legal obligations of said city. 

1309. 

Respectfully, 
THOMAS J. HERBERT, 

Attorney General. 

BONDS-CITY OF AKRON, SUMMIT COUNTY, $1,000.00, 
DATED JANUARY 1, 1921. 

CoLUMBUS, OHio, October 18, 1939. 

Retirement Board, School Employes' Retirement System, Columbus, Ohio. 

GENTLEMEN: 

RE: Bonds of the City of Akron, Summit County, 
Ohio, $1,000. 

The above purchase of bonds appears to be part of a $1,000,000 issue 
of sewer bonds of the above city dated January 1, 1921. The transcript 
relative to the above issue was approved by this office in an opinion ren­
dered to the State Employes Retirement Board under date of August 21, 
1935, being Opinion No. 4564. 

It is accordingly my opinion that these bonds constitute valid and 
legal obligations of said city. 

1310. 

Respectfully, 
THOMAS J. HERBERT, 

Attorney General. 

LEAVE OF ABSENCE-WITH PAY-PUBLIC HEALTH NURSE 
-LOCAL BOARD OF HEALTH MAY NOT GRANT-PUR­
POSE-ATTEND SCHOOL FOR INSTRUCTION IN DUTIES 
OR ANY OTHER PURPOSE. 

SYLLABUS: 
A local board of health is not authorized to grant a leave nf absence 

wiJth pay to a public health nurse in its employ, for the purpose of attend­
ing a school for instruction in the duties of her position, or for any other 
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purpose, dttring which time she renders no service whatever to or for 
the health district. 

CoLUMBus, OHIO, October 18, 1939. 

Bureau of Inspection and Supervision of Public Offices, Coltttnbtts, Ohio. 

GENTLEMEN: 

This is to acknowledge receipt of your request for my opinion, which 
reads as follows: 

"We are inclosing herewith copy of letter received from 
our Examiner engaged in examining accounts and records of the 
City of Steubenville, Ohio, which is self-explanatory. 

In the light of circumstances outlined in the attached ,letter, 
will you please consider the following question, and give us your 
opinion at an early date? 

Question 1. Has the Board of Health authority to allow 
Miss S. compensation when attending school for instruction?" 

In the Jetter of your examiner to· you, to which reference is made, 
he quotes from the minutes of a meeting of the city board of health of 
the city in question, held on September 20, 1938, as follows : 

'Board of Health minutes September 20, 1938: 

'Health Commissioner reported Miss S., R. N., left for 
Ann Arbor, Michigan, to attend University of Michigan for four 
months (scholarship awarded by U. S. Public Health Service 
and State Department of Health), and was to be replaced October 
1, 1938, by Miss A., R. N. 

Upon motion by W., seconded by M., the secretary was au­
thorized to notify the City Auditor of Miss S.'s absence and to 
instruct him to pay Miss A. $125.00 per month starting October 
1, 1938, and the balance of the nurse's salary of $143.00 per 
month, or $18.00, to be paid to Miss S. Motion carried.' 

And then he states further: 

'The records indicate that through like motion Miss S.'s 
time at University of Michigan was extended to June 15, 1939. 
During the period October 1, 1938 to June 15, 1939, Miss S. 
received $18.00 per month and Miss A. $125.00. 

Has the Board of Health authority to allow Miss S. com­
pensation when attending school for instruction? 
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Prior to October 1, 1938, Miss S. received a salary of 
$143.00 per month as public health nurse.'" 

Boards of health for city health districts are created by Section 4404, 
General Code, for purposes of local health administration within the dis­
tricts. Being creatures of statute, these boards are amenable to the same 
rule as are other statutory boards, such as boards of education, boards 
of library trustees, county commissioners, and other administrative boards, 
so far as the extent of their powers is concerned. This rule, which has 
been applied by the courts in many cases and referred to by this office 
on innumerable occasions is well stated by the Supreme Court of Ohio in 
a per curiam opinion in the case of State ex rei. Locher v. Menning, 95 
0. S., 97, at page 99, as follows: 

"The legal principle is settled in this state that county com­
missioners, in their financial transactions, are invested only with 
limited powers, and that they represent the county only in such 
transactions as they may be expressly authorized so to do by 
statute. The authority to act in financial transactions must be 
clear and distinctly granted, and, if such authority is of doubt­
ful import, the doubt is resolved against its exercise in all cases 
where a financial obligation is sought to be imposed upon the 
county." 

In a later case, State ex rei. Clarke v. Cook, 103 0. S., 465, Judge 
Wanamaker, after referring to and quoting from the Menning case, supra, 
said, with respect to boards of education, on page 467 of the opinion: 

"This doctrine as applied to boards of county commissioners 
in their financial transactions must in principle be equally obliga­
tory upon boards of education in their financial transactions.;' 

Many such cases might be cited wherein the principle was invoked 
to illustrate the limited powers possessed by administrative boards created 
by statute. Without a doubt, this principle is directly applicable to boards 
of health. Boards of health are expressly authorized to appoint and pay 
public health nurses, and it will be presumed that when they appoint such 
nurses they are qualified for the position else they would not have been 
appointed. At no place in the law will be found any authority either 
express or implied, for a board of health after employing a nurse or 
other employee to expend any public funds to build up or add to their 
education or experience to better qualify them for the position to which 
they have been appointed. 

Similar questions have been ruled upon by former Attorneys Gen­
eral and in each instance it has been held that what has been done in this 
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case is unauthorized. In 1931 it was held by the then Attorney General 
in an opinion which will be found in the published Opinions of the At­
torney General for that year, Volume II, page 772, as follows: 

"The board of trustees of a school district library is with­
out authority to grant a leave of absence with pay, to the librarian 
or his assistants, for the purpose of study in a library school or 
college, or for any other purpose, during which time he renders 
no service whatever, even though such leave of absence is granted 
in the guise of compensation for services rendered." 

A similar question was considered by this office in Opinions of the 
Attorney General for 1929, page 1906, with reference to the granting of 
a sabbatical leave to a teacher in what was then Kent State University. 
It was held with respect thereto: 

"The Kent State College has no authority to grant an ex­
tended leave of absence to an instructor and pay him for such 
period when such leave is for the purpose of rest, recreation and 
education of the instructor. Such a procedure would result 111 

expending the public funds for the benefit of the individual." 

To the same effect is an opinion of the Attorney General found in 
the published Opinions of the Attorney General for 1926, page 386, where 
it is held: 

"A board of education of a city school district has no au­
thority to establish a rule permitting teachers leave of absence 
for a semester upon half salary where during such period said 
teachers render no services whatsoever." 

In the 1931 opinion referred to above, the Attorney General said 
with reference to the subject under discussion: 

"It is axiomatic that public office or public employment 
should not be regarded as a sinecure. The service rendered is 
presumed at least to be commensurate with the compensation, 
and it would clearly be an illegal expenditure of public funds 
to pay an employe for doing nothing." 

In this connection there might well be noted the case of State of 
Ohio, ex rel. Marani v. Wright, Auditor of the City of Cleveland, 17 
0. C. C., N. S., 396. In this case it was sought by procedure in man­
damus to compel the Auditor of the City of Cleveland to allow for pay­
ment by the said city the necessary traveling expenses incurred by the 
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building inspector of said city on a trip to Columbus to attend a con­
vention of building inspectors of various municipalities for the ostensible 
purpose of acquiring information and knowledge with reference to the 
duties of a building inspector. Mandamus was refused. In the course 
of the opinion of the court it was said: 

"Here, * * * the purpose of the journey was to acquire 
such information in regard to the duties of his office as the build­
ing inspector might reasonably acquire while in attendance upon 
a convention of officials holding like positions, in various cities. 
We are unable to see how such an object relates itself either 
directly or with reasonable necessity to the duties of the relator's 
office. He was presumably appointed to his present position 
because of his fitness by experience and education to discharge 
the duties of the place, and the salary paid him is presumably 
adapted to secure the degree of efficiency in these respects which 
the city desires that its building inspector shall possess. If a 
person relatively uneducated, inexperienced and inefficient in the 
discharge of the duties of the position of building inspector were 
appointed at a salary proportioned to his fitness, it might as well 
be argued that his deficiencies may thereafter be supplemented 
at the charge of the municipality which he serves by directing 
him to attend an architectural school and to render his bills for 
board and tuition to the city. The salary attached to the office 
of building inspector is presumed to be sufficient to enable him 
to maintain his professional or official efficiency at proper 
standard." 

The United States Public Health Service and the State Department 
of Health no doubt were empowered to grant a scholarship to the nurse 
in question and the local health board was fully justified in granting a 
leave of absence to the nurse so that she might take advantage of the 
scholarship, but the granting of the scholarship did not impliedly empower 
the local board of health to pay the nurse's salary or any part of it dur­
ing her absence, assuming of course, that the nurse in question rendered 
no service whatever while she was attending the University of Michigan. 

I am therefore of the opinion, in specific answer to your question 
· that the board of health of the city in question was not empowered under 

the law to pay Miss S. compensation while she was attending school for 
instruction. 

Respectfully, 
THOMAS J. HERBERT, 

Attorney General. 


