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Syllabus:

1. The type of program a veterans service commission has a duty to
establish under R.C. 5901.03(E) is a program that makes a systematic
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attempt, working together with other agencies, to increase available
services specifically to veterans within the county.

2. A program founded by an agency or entity other than a veterans
service commission is not a program established by a veterans service
commission for purposes of R.C. 5901.03(E). Pursuant to R.C.
5901.03(E), however, a veterans service commission may establish a
program in which it works with or coordinates its efforts with those of
another agency in order to increase the availability of services to
veterans within the county.

3. R.C. 5901.03(E) does not authorize a veterans service commission to
donate its funds to a veterans organization or any other agency.

To: Kevin J. Baxter, Erie County Prosecuting Attorney, Sandusky, Ohio
By: Betty D. Montgomery, Attorney General, July 26, 2001

You have requested an opinion concerning the authority of a county veterans service
commission under R.C. 5901.03(E) to expend funds for "outreach programs." Your specific
questions are:

1. What is the legal definition of an outreach program [for purposes of
R.C. 5901.03(E)]?

2. May a program sponsored or funded by another agency or entity be an
outreach program for purposes of compliance with [R.C.] 5901.03(E)?

3. May [a county veterans service commission] fund or subsidize pro-
grams which assist veterans [and] which are sponsored by other veter-
ans groups or programs under the auspices of [R.C.] 5901.03(E)?

4. Are there any other sections of [R.C.] Chapter 5901 which would
restrict the ability of a county veterans' service commission from spon-
soring, funding, subsidizing, or otherwise contributing to outside
agency programs for the service of veterans and designating such
services as an outreach program under [R.C.] 5901.03(E)?

Before addressing your questions, let us begin with a brief examination of the statutory
scheme governing the operation and functions of county veterans service commissions.

Pursuant to R.C. 5901.02, each county has a veterans service commission composed
of five members. Because a county veterans service commission is a creature of statute, it
"has only those powers that it has been expressly given by statute and those that are
necessarily implied from the express powers." 1996 Op. Att'y Gen. No. 96-040 at 2-155.

Among the duties of a veterans service commission is that of "[e]stablishing pro-
grams of outreach and coordination with other agencies to enhance available services to
veterans within the county." R.C. 5901.03(E) (emphasis added).' See generally R.C.

'See also R.C. 5901.15 (adoption of rules for the provision of immediate assistance to
persons qualified for such assistance under R.C. 5901.02-.14).
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5901.01(A) and (B) (providing separate definitions of the word "veteran" for different pur­
poses within R.C. Chapter 5901). 

The manner in which a county funds its veterans service commission is set forth in 
R.C. 5901.11, which requires the veterans service commission to determine each year, in an 
itemized manncr, the probable amount the commission will need to provide aid and finan­
cial assistance to eligible persons. The commission then submits its proposed budget to the 
board of county commissioners for review. R.C. 5901.11. Finally, the board of county 
commissioners "shall make the necessary levy, not to exceed five-tenths of a mill per dollar 
on the assessed value of the property of the county, to raise the amount that the board 
approves." Id. See geierally R.C. 5705.05(E) (including "the relief of honorably discharged 
soldiers, indigent soldiers, sailors, and marines" among the purposes for which a county 
may impose the general levy for current expense). The revenues of the levy described in R.C. 
590 1.11 are then appropriated by the county commissioners to the veterans service commis­
sion. Apart from this appropriation, we are aware of no other source from which a county 
veterans service commission draws its funds. See, e.g., 1988 Op. Att'y Gen. No. 88-103 at 
2-506 and 2-507 (overruled, in part, on other grounds by 1998 Op. Att'y Gen. No. 98-029). 

Because a veterans service commission is a county body that is funded through the 
proceeds of a tax levy, the moneys so provided to the commission arc public funds of the 
county that are subject to numerous provisions of law concerning the manner in which those 
funds may be used. See generally, e.g., Ohio Const. art. XII, § 5 ("[njo tax shall be levied, 
except in pursuance of law; and every law imposing a tax shall state, distinctly, the object of 
the same, to which only, it shall be applied''); R.C. 5705.38(C) (stating, in part, 
"[aippropriation measures shall be classified so as to set forth separately the amounts 
appropriated for each office, department, and division, and, within each, the amount appro­
priated for personal services"); R.C. 5705.41 (setting forth restrictions on the appropriation 
and expenditure of funds by subdivisions and taxing authorities, including counties and 
boards of county commissioners, such as prohibiting expenditures without a proper appro­
priation for that purpose or other than by a proper warrant drawn against an appropriate 
fund, and requiring a certificate of available funds for certain contracts and orders). 

With this general background in mind, let us turn to your first question, which asks 
for a legal definition of the term "outreach program," as those words are used in R.C. 
5901.03(E). It is well settled that, "[t]he polestar of construction and interpretation of 
statutory language is legislative intention. In determining that intention courts look to the 
language employed and to the purpose to be accomplished." State ex rel. Francisv. Sours, 
143 Ohio St. 120, 124, 53 N.E.2d 1021, 1023 (1944). Let us, therefore, examine the precise 
language of R.C. 5901.03(E). 

R.C. 5901.03(E) describes the nature of the programs that a veterans service com­
mission must establish thereunder as those of "outreach and coordination with other agen­
cies" for the express purpose of "enhanc[ing] available services to veterans within the 
county." The words "outreach" and "coordination," as used in R.C. 5901.03(E), are not 
defined by statute. We must, therefore, construe them in accordance with their commonly 
understood meanings. R.C. 1.42. According to The Americani HeritageDictionary (2d college 
ed. 1982) 883, the noun "outreach" is defined, in part, as meaning, "[a] systematic attempt 
to provide services beyond conventional limits, as to particular segments of a community: an 
educationaloutreach to adult illiterates." "[O]utreach," however, is only one characteristic 
of such programs, and must be read in the context of the language of R.C. 5901.03(E) in its 
entirety. See generally Conunerce & Industry Insurance Co. v. City of Toledo, 45 Ohio St. 3d 
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96, 102, 543 N.E.2d 1188, 1196 (1989) ("words and phrases in a statute must be read in 
context of the whole stawute"). 

R.C. 5901.03(E) also describes the programs a veterans service commission must 
establish thereunder as programs of "coordination with other agencies." As defined in The 
American HeritageDictionary at 321, the intransitive verb "coordinate" means, "[o work 
together harmoniously." Thus, when read in its entirety, R.C. 5901.03(E) describes the types 
of programs a veterans service commission must establish as those that make a systematic 
attempt, working together with other agencies, to increase available services to a particular 
segment of the community, specifically, veterans within the county. See generally Lake Shore 
Electric Rv. Co. v. Public Utilities Conun'n, 115 Ohio St. 311, 319, 154 N.E. 239, 242 (1926) 
(one may not "read into a statute new provisions which will render it definite, when the 
Legislature itself has given a definition which is wholly indefinite"). 

In answer to your first question, we thus conclude that the type of program a 
veterans service commission has a duty to establish under R.C. 5901.03(E) is a program that 
makes a systematic attempt, working together with other agencies, to increase available 
services specifically to veterans within the county. 

Your second question asks whether a program sponsored or funded by another 
agency or entity may qualify as an outreach program for purposes of R.C. 5901.03(E). 
Background information accompanying your request indicates that your concern is whether 
a program created by an entity other than the veterans service commission may qualify as a 
program established by a veterans service commission under R.C. 5901.03(E). For example, 
certain agencies that provide housing, medical, or other services to persons in need of those 
services, some of whom may be veterans, have requested donations from the veterans service 
commission. 

Again, we must rely upon the language of R.C. 5901.03(E) to address this concern. 
R.C. 5901.03(E) imposes upon a veterans service commission a duty to establish programs of 
the type described therein. According to The American HeritageDictionary at 465-66, "estab­
lish" means, among other things, "[t]o found ... [t]o introduce and put ... into force." Thus, a 
program that has been founded or created by another entity to provide certain services to 
those in need of such services, some of whom may be veterans, is not a program established 
by the veterans service commission pursuant to R.C. 5901.03(E). 

We do not mean to suggest, however, that a veterans service commission may not 
establish its own program under which it works together or coordinates with such an agency 
in an effort to make that agency's services more readily available to veterans within that 
county. Rather, such a cooperative endeavor between the veterans service commission and 
another agency to enhance available services for veterans in the county appears to be 
precisely the type of program contemplated by R.C. 5901.03(E). 

In answer to your second question, we find that a program founded by an agency or 
entity other than a veterans service commission is not a program established by a veterans 
service commission for purposes of R.C. 5901.03(E). Pursuant to R.C. 5901.03(E), however, 
a veterans service commission may establish a program in which it works with or coordi­
nates its efforts with those of another agency in order to increase the availability of services 
to veterans within the county. 

Your third question asks whether R.C. 5901.03(E) authorizes a veterans service 
commission to fund or subsidize programs that assist veterans and that are sponsored by 
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veterans groups or other programs. 2 Again, from the background information provided with 
your request, we understand your concern to be whether a veterans service commission may 
donate funds to a veterans group or other program that assists individuals, some of whom 
may be veterans, through the provision of medical, housing, or other types of services. 

It has long been the practice that statutes providing assistance to veterans are 
liberally construed in favor of the veterans. 1944 Op. Att'y Gen. No. 7249, p. 684, 688 
(soldiers' relief [now veterans assistance] "grows out of the humane impulse to relieve 
distress due to poverty, disease and other misfortune.... [T]he well established principle [is] 
that relief acts are to be liberally construed"); 1944 Op. Att'y Gen. No. 6951, p. 306, 311 
("the statutes under consideration, being designed for the purpose of affording relief to 'all 
needy soldiers, sailors and marines' who have served in the military forces of the nation, are 
entitled to have a liberal construction"). 

At the same time, however, we must bear in mind the well-established principle 
applicable to all county entities, including a veterans service commission, that, "[a]ll public 
property and public moneys, whether in the custody of public officers or otherwise, consti­
tute a public trust fund, and all persons, public or private, are charged by law with the 
knowledge of that fact. Said trust fund can be disbursed only by clear authority of law." State 
ex rel. Smith v. Maharr,, 97 Ohio St. 272, 119 N.E. 822 (1918) (syllabus, paragraph one). See 
State ex rel. Locher v. Mening, 95 Ohio St. 97, 99, 115 N.E. 571, 572 (1916) ("[t]he authority 
to act in financial transactions must be clear and distinctly granted, and, if such authority is 
of doubtful import, the doubt is resolved against its exercise in all cases where a financial 
obligation is sought to be imposed upon the county"). 

Moreover, "[iun case of doubt as to the right of any administrative board to expend 
public moneys under a legislative grant, such doubt must be resolved in favor of the public 
and against the grant of power." State ex rel. A. Bentley & Sons Co. v. Pierce, 96 Ohio St. 44, 
117 N.E. 6 (1917) (syllabus, paragraph three). For the reasons that follow, we do not believe 
that the act of making an unrestricted grant or donation of funds to a veterans group or other 
agency is encompassed within the language of R.C. 5901.03(E). 

Pursuant to R.C. 5901.03(E), a veterans service commission has a duty to establish 
programs of outreach and coordination with other agencies for the purpose of enhancing the 
availability of services to veterans in the county. We find no language within R.C. 5901.03(E) 
that suggests that a donation of funds to an organization of any type is within the authority of 
a veterans service commission acting thereunder. Cf. R.C. 303.53 (stating in part, "[a]ny 
public body, for the purpose of aiding in the planning, undertaking, or carrying out of a 
county renewal project located within an area in which such public body is authorized to 
act, may, upon such terms, with or without consideration as it may determine: ... lend, 
grant, or contribute funds to a county"); R.C. 307.281 (stating in part, "[t]he board of county 
commissioners of any county may make contributions of moneys ... to any board of park 

2We wish to emphasize that this opinion does not address the authority of a veterans 
service commission to enter into a contract or agreement with another agency for the 
provision of services as otherwise authorized by statute, see, e.g., R.C. 5901.03(H) (duty of 
veterans service commission to enter into contracts or other agreements "determined by the 
commission to be most cost-effective" for the transportation of veterans to and from veterans 
administration medical centers); R.C. 5901.25 (veterans service commission may be 
required, "upon application and with the approval of the family or friends of the deceased, 
to contract, at a fair and reasonable price" for the burial of a veteran). 
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commissioners established pursuant to [R.C. Chapter 1545] for the expenses of park plan­
ning, acquisition, management, and improvement"). 

Had the General Assembly intended that a veterans service commission enhance 
available services to veterans within the county through the donation of funds to an organi­
zation that itself provides services to veterans, it could easily have worded R.C. 5901.03(E) in 
a manner that would have clearly expressed that intention. See generally 'MetropolitanSecuri­
ties Co. v. Warren State Bank, 117 Ohio St. 69, 76, 158 N.E. 81, 83 (1927) (the General 
Assembly, "[h]aving used certain language in the one instance and wholly different language 
in the other, it will ... be presumed that different results were intended"). Because R.C. 
5901.03(E) requires a veterans service commission to enhance available services to veterans 
in the county explicitly through the establishment of programs of outreach and coordination 
with other agencies, we do not believe that R.C. 5901.03(E) authorizes a veterans service 
commission simply to donate funds to other agencies or entities, even those that provide 
services to veterans in the county.3 

In answer to your third question, we conclude, therefore, that R.C. 5901.03(E) does 
not authorize a veterans service commission to donate its funds to a veterans organization or 
any other agency. Should the General Assembly wish to modify the existing statutory provi­
sions and authorize a veterans service commission to donate its funds to veterans organiza­
tions or other agencies, it could do so through appropriate legislation.4 

Because n' our answer to your third question, it is not necessary to address your final 
question conce ing possible restrictions on the authority of a veterans service commission 
to make such iknations. 

Based upon the foregoing, it is my opinion, and you are hereby advised that: 

1. 	 The type of program a veterans service commission has a duty to 
establish under R.C. 5901.03(E) is a program that makes a systematic 
attempt, working together with other agencies, to increase available 
services specifically to veterans within the county. 

3This opinion does not suggest that the use of public funds for the assistance of veterans 
does not serve a public purpose. In fact, the court in State ex rel. Dickman v. Defenbacher, 
164 Ohio St. 142, 128 N.E.2d 59 (1955), failed to declare unconstitutional an act of the 
General Assembly that appropriated state funds, the release of which was conditioned upon 
the filing of expenditure reports, to certain veterans organizations for the rehabilitation of 
war veterans and the promotion of patriotism. See generally Auditor of Lucas County v. State 
ex rel. Boyles, 75 Ohio St. 114, 78 N.E. 955 (1906) (public relief may be provided for the 
blind, but limitations must be placed on such relief to insure it is used by needy individuals 
for support); 1971 Op. Att'y Gen. No. 71-044 (syllabus) ("[a] municipality may not make an 
outright, unrestricted gift of funds to a nongovernmental organization, regardless of whether 
or not such organization may be generally engaged in performing a beneficial, public pur­
pose"). Instead, this opinion concludes only that the General Assembly has not, through the 
enactment of R.C. 5901.03(E), authorized a veterans service commission to donate its mon­
eys to agencies or organizations, including those that may provide services to veterans. 

'One such statute is R.C. 307.66. This statute permits a board of county commissioners, a 
board of township trustees, and the legislative authority of a municipal corporation to 
appropriate a sum of money to the veterans organizations named therein for the purpose of 
defraying the expenses those organizations incur in the observance of memorial day each 
year. 
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2. A program founded by an agency or entity other than a veterans
service commission is not a program established by a veterans service
commission for purposes of R.C. 5901.03(E). Pursuant to R.C.
5901.03(E), however, a veterans service commission may establish a
program in which it works with or coordinates its efforts with those of
another agency in order to increase the availability of services to
veterans within the county.

3. R.C. 5901.03(E) does not authorize a veterans service commission to
donate its funds to a veterans organization or any other agency.
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