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WELFARE, CHILD-WELFARE BOARD, EXECUTIVE SECRE­

TARY, §2111.05 R.C. TRUSTEE OF FUNDS OF WARDS-DISPO­
SITION OF FUNDS ONLY AS AUTHORIZED OR APPROVED .. ' 

BY PROBATE GOURT-FUNDS OF WARD OF BOARD, HELD 

BY COUNTY TREASURER TO BE PAID TO LEGAL GUARDIAN 
OR IF LESS THAN ONE THOUSAND DOLLARS, TO EXECU­
TIVE SECRETARY OF WELFARE BOARD, §5153.18 R:c. 

SYLLABUS: 

1. A child welfare board when its executive secretary has been. duly .-qesignated 
by the probate court under Section 2111.05, Revised Code and Section. 5153.18, 
Revised Code, as trustee of funds of one of its wards, is not einp~~ered to ··make 
disposition of said funds except as authorized or approved by the probate court who 
has jurisdiction in the matter. 

2, . Funds of a ward of a child welfare board held in the custody of the county 
treasurer should be paid over to the legal guardian of such ward, or if not more 
than $1,000.00 in amount, should be paid over to the executive secretary of a child 
welfare board duly designated by the probate court as trustee, and the disposition 
of such funds by the guardian or trustee is subject to the authorization and approval 
of the probate court. 

Columbus, Ohio, April 25, 1958 

Hon. Stanley N. Husted, Prosecuting Attorney 
Clark County, Springfield, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion is as follows: 

"A child was made the ward of the Juvenile Court of Clark 
County, Ohio, and at said time was receiving benefits under the' 
Social Security Act, and said checks were paid to the Juvenile 
Court. The Juvenile Court turned said checks over to the Clark 
County Treasurer to be applied to the Children's Home furid, in 
as much as this child had been placed under' the care and· custody 
of the authorities at the Clark County Children's Home. 

"The Clark County Child Welfare Board, unless one of its 
wards is living with a relative, places any child's Social Security 
benefits in an individual bank account in the name of the secretary 
of the Child Welfare Board, as custodian of such child. These 
funds are then held for the benefit of each child, and are ·tiirned 
over to said child upon his reaching the age of twenty-one. This 
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procedure is followed in each instance where the Social Security 
checks are made payable to the Clark County Child Welfare 
Board or one of its officers for the benefit of such child. 

"The question is, whether or not, the money as paid over by 
the Juvenile Court, under the pertinent facts as stated to. the 
County Treasurer can be recovered by the Child Welfare Board 
so that said money can be deposited into this child's account and 
the benefits from Social Security processed the same as they are 
in other similar cases where the check from Social Security is 
made payable to the Child Welfare Board?" 

Following this request, at my suggestion, you inquired of the Social 

Security Administration as to its position on the question raised, since 

federal funds are involved. The manager of the Springfield District Office, 

Social Security Administration, answered your inquiry in part as follows: 

"We will rely on the judgment of the payee as to whether 
conservation of the benefits or their expenditure for current needs 
or wants is the more desirable. Either method constitutes valid 
use of the benefits." 

Thereafter you extended your request for my opinion as follows: 

"In my request for an opinion, will you also consider this 
question: as to whether or not, the Child Welfare Board has the 
power to determine whether or not Social Security benefits pay­
able to a child under the Board's jurisdiction shall be deposited 
in an account, later to be turned over to said child after he arrives 
at the age of twenty-one years, or before arriving at such age, 
or whether such money should be paid into the treasury of Clark 
County, Ohio for the purpose of defraying some of the expenses 
incurred in the care and keep of said child?" 

The two questions raised by your request will be considered 111 in­

verse order. 

The Clark County Child Welfare Board to which you refer was 

created and exists under the provisions of Section 5153.07 to 5153.20, 

Revised Code. Section 5153.18, Revised Code provides in part as follows: 

" (A) The county child welfare board or county department 
of welfare shall have the capacity possessed by natural persons 
to institute proceedings in any court. 

" ( C) When appointed by the probate court, in lieu of 
guardian, in accordance with Section 2111.05, of the Revised 
Code: 
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" ( 1) The executive secretary may act as trustee of the 
estate of any ward, provided such an estate does not exceed one 
thousand dollars in value. 

"(2) The executive secretary may also act as trustee, on 
behalf of any ward, of periodic payments of not more than twen­
ty-five dollars per week of which such ward is entitled as a claim­
ant pursuant to the terms of any insurance policy, annuity, pen­
sion, benefit, or allowance, governmental or private. 

" (3) Such secretary shall administer all trusteeships in ac­
cordance with the laws relating to fiduciaries. 

';The funds of any such trusteeship shall not be mingled 
with other moneys of the board or department or of the county. 
The cost of any such trusteeship shall be paid out of the funds of 
the trust, but no fee shall be allowed to the executive secretary as 
such trustee. At least once a year, or more often if required by 
the probate court, the executive secretary shall make a complete 
report and accounting to the board or to the department as to the 
disposition of all trust funds administered by him during the 
year." (Emphasis added) 

Further, Section 5153.19, Revised Code is as follows: 

"The county child welfare board or county department of 
welfare shall, before entering into any agreement obligating the 
board or department with respect to the care of any child, deter­
mine the ability of the child, parent, guardian, or other person to 
pay for the cost of such care, having due regard for other depend­
ents. Such determination shall, if accepted by the parent, guardian, 
or other person be made a part of such agreement. 

If the executive secretary has been appointed in lieu of a 
guardian and is acting as trustee of the estate of the child such 
determination shall be subject to the approval of the probate 
court." (Emphasis added) 

Section 2111.05, Revised Code, referred to in Section 5153.18, supra, 

reads in pertinent part as follows : 

"If the estate is one of one thousand dollars or less and the 
ward is a minor, the court may, without the appointment of a 
guardian by the court or the giving of bond, authorize the deposit 
thereof in a depository authorized to receive fiduciary funds pay­
able to the guardian when appointed or to the ward when he 
attains majority, or the court may authorize the delivery thereof 
to the natural guardian of the minor, to the person by whom the 
minor is obtained, to the executive secretary who is responsible 
for the administration of child welfare services in the county, or 
to the minor himself." 
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From a consideration of the above cited sections of the Revised Code 

it is apparent that the probate court may authorize the delivery or payment 

of funds of not more than $1,000.00, of a minor ward of a child welfare 

board, to the executive secretary of a child welfare board as trustee of the 

estate of such ward. Likewise. it is apparent from said sections that such 

executive secretary shall administer all such funds in accordance with the 

laws relating to fiduciaries, and the disposition of any such funds held by 

the execl!tive secretary as trustee shall be subject to the approval of the 

probate court. The child welfare board may determine the ability of the 

child to pay for the cost of the care given by such child welfare board in 

accordance with Section 5153.19, Revised Code, but if the executive secre­

tary is acting as trustee of the estate of the child, such determinations shall 

be subject t~ the approval of the probate court. I conclude therefore and 

you are advised that a child welfare board through its executive secretary, 

in the handling of funds of one of its wards is subject to the jurisdiction of 

the probate' court and must handle said funds in accordance with the laws 

relating to fiduciaries and is not empowered to determine whether or not 

Social Security bepefits payable to a child under its jurisdiction shall be 

deposited in an account for said child or used to defray expenses incurred in 

the care and keep of ;aid child without the approval and authorization of 

the probate court. 

Having_ determined this question, I now consider the question raised 

in your first letter in the light of this determination. 

Under the facts as stated it appears that the funds placed in the county 

treasury, and which were received as Social Security Survivorship Insur­

ance checks for the use of the ward who is under the custody and care of 

the child welfare board, are now being held by such county treasurer as 

custodian of said funds. It would appear that if said funds are $1,000.00 or 

less that the probate court could designate the executive secretary of the 

child welfare board as trustee to receive said funds. Said trustee would 

then h:rndle ~aid funds and dispose of same as a fiduciary under the juris­

diction qf tl;e probate _court. If said funds being held by the county treas­

urer as custodian are more than $1,000.00, then the executive secretary of 

the chikl. weifa're board, legally appointed as guardian by the probate court, 

or any -otl~er person legally appointed as guardian of the child, would be 

entitled to receive the funds .from the custodian and make disposition 

thereof as any fiduciary under the jurisdiction and with the approval of the 

probate court. 
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The matter of disposition of the funds as to payment of any claim that 

the county has against the estate of the ward and the matter of retention 

and saving of said funds for the ward until majority would be a matter for 

determination by the guardian or trustee with the approval and authoriza­

tion of the probate court. I conclude and you are advised: 

( 1) A child welfare board when its executive secretary has been duly 

designated by the probate court under Section 2111.05, Revised Code and 

Section 5153.18, Revised Code, as trustee of funds of one of its wards, is 

not empowered to make disposition of said funds except as authorized or 

approved by the probate court who has jurisdiction in the matter. 

(2) Funds of a ward of a child welfare board held in the custody of 

the county treasurer should be paid over to the legal guardian of such ward, 

or if not more than $1,000.00 in amount, should be paid over to the execu­

tive secretary of a child welfare board duly designated by the probate court 

as trustee, and the disposition of such funds by the guardian or trustee is 

subject to the authorization and approval of the probate court. 

Respectfully, 

WILLIAM SAXBE 

Attorney General 
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