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CEMETERY TRUSTEES, BOARD - UNION CEMETERY -

ELECTED AS PROVIDED IN SECTION 759.36 RC-BOARD CUS­

TODIAN OF FUNDS RAISED BY TAX LEVY, SECTION 759.34 

RC-SUCH FUNDS SHOULD BE PAID DIRECTLY TO BOARD 

BY COUNTY TREASURER UPON WARRANT OF COUNTY 

AUDITOR-SECTION 321.31 RC. 

SYLLABUS: 

Where a board of cemetery trustees for a union cemetery has been elected as 
provided in Section 759.36, Revised Code, such board is the custodian of the funds 
raised by the tax levy provided for in Section 759.34, Revised Code, and such funds 
should be paid directly to such board by the county treasurer upon warrant of the 
county audotor as provided in Section 321.31, Revised Code. 

Columbus, Ohio, December 22, 1955 

Hon. Danny D. Johnson, Prosecuting Attorney 

Tuscarawas County, New Philadelphia, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for· my opinion reads as follows : 

"There are several Union Cemetery Boards organized under 
Section 759.27 et seq of the Revised Code of Ohio and in Tus­
carawas County there are several active operating levies. These 
Union Cemeteries are being supported by a uniform levy through­
out the township. The Bureau of Inspection and Supervision 
take the stand that the funds should be paid and are to ,be paid 
from the Auditor directly to the Cemetery Board. The ques­
tion which has been asked of me, should the County Auditor dis­
burse directly to the Cemetery Board or to the Mill Township 
Trustees who in turn disburse to the Cemetery Board?" 

Because you refer in your inquiry to the "Cemetery Board" I assume 

that the "board of union cemetery trustees," constituted as provided in 

Section 759.31, Revised Code, has acted to elect a "board of cemetery 

trustees" of three members as authorized in Section 759.36, Revised Code. 

In such case it would seem that the following provision in the latter 

section would be applicable : 
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"The board of cemetery trustees so elected shall have the 
custody of the funds derived from the tax levy provided by sec­
tion 759.34 of the Revised Code, and the political subdivisions 
shall pay such funds to the board of cemetery trustees upon its 
application therefor. * * *" 

As a purely technical matter, this prov1s10n suggests the necessity 

of payment of the funds here in question initially to the "political sub­

divisions" concerned, ,but it is plainly made mandatory that the cemetery 

trustees have "custody" of them and that if payment were made to the 

subdivisions the offices thereof would ibe under the immediate duty of 

thus paying them over. In this connection we may note also the fol­

lowing provision in Section 321.31, Revised Code: 

"Immediately after each settlement with the county audi­
tor, on demand, and on presentation of the warrant of the 
auditor therefor, the county treasurer shall pay to the town­
ship clerk, treasurer of a municipal corporation, the clerk 
of the school district, or the treasurer of any •board authorized 
by law to receive the funds or proceeds of any special tax levy, 
or other properly designated officers delegated by the boards and 
subdivisions to receive such funds or proceeds, all moneys in 
the county treasury belonging to such boards and subdivisions." 

Here we are concerned with ( 1) the proceeds of a special tax levy 

and (2) a board authorized by law to receive such proceeds. These provi­

sions, considered in relation to the language above noted in Section 

759.36, Revised Code, make it clear that the somewhat am1biguous provi­

sions in the latter section, if interpreted to require a payment to the 

subdivisions and immediate payment by them to the cemetery trustees, 

would require the doing of a vain and useless thing. Where such am­

biguity exists it is appropriate to apply the maxim that the law does not 

require the doing of an idle thing and that ambiguous language should be 

so interpreted as to avoid that result. For these reasons, in specific 

answer to your inquiry, it is my opinion that where a hoard of cemetery 

trustees for a union cemetery has been elected as provided in Section 

759.36, Revised Code, such .board is the custodian of the funds raised by 

the tax levy provided for in Section 759.34, Revised Code, and such 

funds should be paid directly to such board :by the cou~ty treasurer upon 

warrant of the county auditor as provided in Section 321.31, Revised Code. 

Respectfully, 

C. WILLIAM O'NEILL 

Attorney General 


