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change that election or withdraw it prior to the receipt of his first pay­
ment, it would carry over after the retirement and be fully effective. As 
a matter of practice, I assume that is often done. However, such an 
election made prior to retirement, could never become effective if death 
intervened before retirement and therefore before there existed a retire­
ment allowance which is the very basis of the election. 

In specific answer to your question I am of the opinion that the law 
makes no provision whereby a teacher applying for retirement may 
exercise the option spoken of in Section 7896-42, General Code, if he 
dies before the end of the school year in· which he makes application for 
retirement. 

1068. 

Respectfully 
THOMAS J. HERBERT, 

Attorney General. 

1. TAX-COUPON BOOKS OR TICKETS-WHERE SOLD TO 
STUDENTS-COLLEGE OR UNIVERSITY -COMPULSORY 
MATRICULATION FEE-PART OF EDUCATIONAL PRO­
GRAM-NOT SUBJECT TO ADMISSION TAX. 

2. WHERE PURCHASE VOLUNTARY-TICKETS SOLD TO 
STUDENTS, FACULTY MEMBERS AND OTHERS-SUB­
JECT TO ADMISSION TAX-SECTION 5544-3 G. C. 

SYLLABUS: 
Coupon books or tickets whrich are sold only to students as part of a 

compulsory matriculation fee are part of the educational progra,Jn of a 
cvllege or university and are not classified as admissions which are subject 
to admission tax. · 

Student activity or season tickets which are sold to students, faculty 
members and others, the purchase being purely voluntary, are subject to the 
admission tax. 

COLUMBUS, Omo, August 19, 1939. 

HoN. WILLIAM S. EvATT, Commissioner, Department of Taxation, Co­
lumbus, Ohio. 

DEAR SIR: This will acknowledge the receipt of two letters in which 
you· request my opinion on admission tax for college activities. Although 
both letters refer to attendance at college games, the method of selling 
tickets and the purpose of the tickets are not identical in both instances and 
I will discuss them separately by referring to the first letter with "Ex­
hibit A", and the second letter with "Exhibit B". 
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The tax on admission charges to college activities is assessed under 
Section 5544-2, General Code. The pertinent part reads as follows : 

"* * * there is hereby levied: 

( 1) A tax of three per centum on the amounts received 
for admissions to any place including admission by season ticket 
or subscription." 

Section 5544-5, General Code, creates certain exemptions. The perti­
nent language of this section reads as follows: 

"No tax shall be levied under this act with respect to: 

( 1) Any admissions, all the proceeds of which inure 
(a) Exclusively to the benefit of religious, educational 

or charitable institutions, * * * ." 
* * * * * * * * * 
The exemption from tax provided by this section shall, how­

ever, not be allowed in case of admissions to * * * any athletic 
game or exhibition the proceeds of which inure wholly or partly 
to the benefit of any high school, academy, preparatory or other 
school, in cases wherein the admission price is forty-one cents 
or more, or wholly or partly to the benefit of any college or uni­
versity." 

Attached to your first letter are coupon books or student activity 
tickets, which are printed and registered by number. Your letter states 
that they entitle the holder to all college events during a stated period or 
season. The charge for these books is made and collected by the univer­
sity when the student matriculates; it is a compulsory payment and classed 
as a student activity fee. Although the coupon book entitles the student 
to admission to athletic events, debates, dramatic performances, glee club 
recitals, lectures and other student activities, it is important to remember 
that the tax applies to the payment of admission and not to the admission 
itself. College authorities desire to promote certain extra-curricular ac­
tivities as well as class room work. It is inconvenient to support such 
activities from tuition charges, therefore the coupon book or ticket is used 
as a device to obtain money to support college functions as well as to give 
the student the opportunity to participate as a spectator. The coupon 
book is a personal non-transferable receipt showing that the student has 
paid his obligation to promote and support his school; admission is merely 
an incidental purpose of this book or ticket. 

The federal law on admission tax is similar to the Ohio law. In­
ternal Revenue, Title 26, Sections 940 and 941, read in part as follows: 
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Section 940: 

"There shall be levied, assessed, collected, and paid-

(a) a tax of 1 cent for each 10 cents or fraction thereof of 
the amount paid for admission to any place, including admission 
by season ticket or subscription; * * *" 

Section 941: 

"No tax shall be levied under this subchapter in respect of-

(a) RELIGIOUS, EDUCATIONAL, OR CHARIT­
ABLE ENTERTAINMENTS. Except in the case of admis­
sions to any athletic game or exhibition the proceeds of which 
inure wholly or partly to the benefit of any college or univer­

sity * * *." 

Acting under this section, the Bureau of Internal Revenue exempted 
books and tickets similar to those listed as "Exhibit A" and made the fol­
lowing ruling : 

"In the X University the students are required to pay a cer­
tain sum for nontransferable student books entitling them to 
admission to all athletic games and other events during a speci­
fied period. In this case and in other cases where the fee so 
required from students is collected in addition to the regular tui­
tion fees, the payment is deemed to be in the nature of a student 
activity fee rather than a charge for admission and is not, there­
fore, subject to the tax in question." 

The matter of collecting federal tax on admission to athletic contests, 
in which college teams participate, received the attention of the United 
States Supreme Court in Allen v. Regents of University of Georgia, 304 
U. S., 439. The court found the admission payment was taxable, but in 
the opinion it was noted that the tax was paid by the spectators generally 
and none was paid by the students. The quotation from the opinion is as 
follows: 

"* * * The student enrollment is about 2400. Each student 
pays an annual athletic fee of $10.00 which confers the privilege 
of free admission to all the school's athletic events. All admis­
sions collected, and the tax paid on them, are paid by the general 
public, none by the students. * * *" (Emphasis the writer's.) 

The facts stated in your letter and the coupon books submitted as 
"Exhibit A" show that the payment made for these books is chiefly 
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an amount which the student is required to pay to support college activ­
ities and not primarily a charge for admission to the events. 

Therefore, I am of the opinion that these coupon books and tickets 
are part of the educational program of the college or university, are not 
classified as admissions, and, therefore, not subject to an admission tax. 

Thus far my opinion has been concerned solely with that type of 
ticket which is sold only to a student as part of the matriculation fee re­
quired of him and which incidentally entitles him to be admitted to all the 
college activities for a semester or a given season. 

Ari examination of the coupon book submitted with your second letter 
shows that it differs materially from those heretofore discussed. This book 
is sold to students or the faculty or perhaps even to the general public. The 
student is not required to purchase this coupon book, it is a voluntary in­
vestment in admission tickets for a season. The price paid is not an annual 
assessment but is paid primarily and definitely to obtain entrance to a 
specific event or series of events. These events, although they take place 
on a college campus, are not held solely for the benefit of the college stu­
dents, but are affairs of local or even national significance. The proceeds 
from the admissions do not go to the general college fund but to the ath­
letic department or to pay interest on money which has been used to build 
or equip extensive athletic plants. 

Again calling attention to the federal law heretofore cited, I find that 
the Bureau of Internal Revenue made the following ruling on facts sim­
ilar to those presented in your second letter and "Exhibit B": 

"In the Y University, however, there is no student activity 
fee and regular season tickets are sold to members of the faculty 
and to students or others, the purchase being a purely voluntary 
transaction. The amount paid for such tickets may not properly 
be classified as a 'student activity fee' and is taxable. Like­
wise, the amount paid for season tickets by members of the faculty 
of the Y University or by its alumni is subject to the tax." 

I am inclined to agree with the conclusion reached by the Bureau ot 
Internal Revenue and am of the opinion that the admission book described 
in your second letter and designated as "Exhibit B" should be considered 
as non-exempt under Section 5544-3 of the General Code, and therefore 
taxable. 

Respectfully 
THOMAS J. HERBERT, 

Attorney General. 


