
aos OPIXIOXS 

4-071. 

BOARD OF HEALTH OF CITY UNACTHORIZED TO EXPEND FUNDS OB­
TAINED UNDER SECTION 1080-17, G. C., UNLESS SUCH FUNDS AP­
PROPRIATED BY CITY COUNCIL. 

SYLLABUS: 
A city board of health may not expend funds distributed to it under section 1080-17 

of the General Code unless said funds are first appropriated by the city council. 

COLUMBUS, OHIO, March 19, 1935. 

HoN. ~7ALTER H. HARTUXG, Director of Health, Columbus, Ohio. 
DEAR SIR :-Acknowledgment is made of your recent letter requesting my opinion 

upon the following: 

"This department has been asked by the health commtsswners of several 
city health districts what distribution is to be made of the funds paid to city 
health districts by the Ohio Milk Marketing Commission, as provided in Sec­
tion 1080-17 of the General Code. 

The question seems to be as to whether the amount received from the ,Milk 
Marketing Commission shall be paid into the general fund of the city and ap­
propriated by council to the board of health or if on receipt of the State War­
rant the amount shall be credited by the fiscal officer of the city to the health 
fund and be available to the board of health without appropriation. 

It would seem to me that the provision, 'any amount so paid ro the fiscal 
officer of such health district shall be used in order to supplement local funds 
in the enforcement of regulations pertaining to the production and marketing 
of milk,' would be sufficient appropriation to place these funds immediately 
available to the board of health without intervention of council." 

Sections 1080-1 to 1080-23, inclusive, known as the Burk Act, among other things 
requires a license on the part of all milk dealers, as the term is defined in the act, 
before engaging in business. Section 1080-16 sets forth the schedule of fees to be paid 
by such license. Section 1080-17, to which you refer, provides in part: 

"An amount equal to twenty per centum of each fee collected pursuant to 
this act shall, excepting as otherwise provided in this section, be paid on the 
voucher of the chairman and executive secretary of the commission and the 
warrant of the auditor of state to the proper fiscal officer of the city or gen­
eral health district or districts in which such fees originated. An amount equal 

·'to ten per centum of each fee collected pursuant to this act shall, as other­
wise provided in this section, be credited to the state department of agricul­
ture for inspection purposes required by this act. The commission shall by 
rules and regulations define the district of origination and provide for alloca­
tion between or among two or more districts, as occasion may require; and, 
if in its opinion the health authorities of any such health district are not ade­
quately enforcing existing health regulations or have omitted to prescribe 
proper health regulations governing the production or distribution of milk, the 
commission may omit the making of such payment to the fiscal officer of such 
district. Any amount so paid to the fiscal officer of such health district shall 



ATTOHXEY GEXEHAL 

be used in order to supplement local funds in the enforcement of regulations 
pe-rtaining to the production and marketing of milk." 
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As suggested in your letter the section above quoted provides for the payment of a 
portion of such fund to the "fiscal officer" of the health districts. In analyzing the 
statutes governing the organization of health boards there will be found no "fiscal of­
ficer" for a city health district other than the auditor of the municipality. Of course, 
the county auditor is designated as an official for a General Health District in section 
5625-1, General Code. 

Section 1261-38 of the General Code, important to consider in connection with 
your inquiry, reads: 

"The treasurer of a city which constitutes a health district shall be the 
custodian of the health fund of such city health district. The county treasurer 
of a county which constitutes all or the major portion of a general health dis­
trict shall be the custodian of the health fund of that health district. The 
auditor of a county which constitutes all or a major portion of a general health 
district shall act as the auditor of the general health district. The auditor of 
a city which constitutes a city health district shall act as the auditor of a city 
health district. Expenses of the district board of health of a general health 
district shall be paid on the warrant of the county auditor issued on vouchers 
approved by the district board of health and signed by the district health com­
missioner. Expenses of a board of health or health department of a city health 
district shall be paid on the warrant of the auditor of the city issued on vouch­
ers approved by the board of health or health department of a city health dis­
trict and signed by the city health commissioner." 

An examination of section 5625-5 and 5625-9 of the General Code discloses that 
the municipality is required to provide for one general operating fund, and there is 
no provision for a health fund except in those instances in which the Bureau of In­
spection and Supervision of Public Offices approves the establishment of such a separate 
fund under section 5625-11, General Code. 

From the above it is thought that the payment from the state to the city health 
district should be made to the credit of the general fund unless, of course, a separate 
health fund has been established in the manner hereinbefore referred to. The statutes 
arc clear, however, that the funds of a city health district are under the custody and 
control of the city treasurer and city auditor the same as other city funds. Of course 
the board of health approves the' vouchers for such expenditures which must be signed 
by the health commissioner. 

In connection with your problem section 5625-33 must be considered which pro­
vides, among other things, that no subdivision or taxing unit shall: 

" (b) Make any expenditure of money unless it has been appropriated as 
provided in this act. 

(c) Make any expenditure of money except by a proper warrant drawn 
against an appropriate fund which shall show upon its face the appropriation 
in pursuance of which such expenditure is made and the fund against which 
the warrant is drawn." 

In view of section 5625-33 supra, and other related sections, it appears that it is 
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necessary that the monies to which you refer must be appropriated by the legislative 
authority of the city before they may be expended. It is clear, however, that such funds 
may not be expended for any other purpose than that mentioned in section 1080-17, 

supra. 
In the case of City of Fostoria et a/ vs. State, 125 0. S. 1, the court clearly indicated 

that the city council has control over the expenditures of a city health district. 

In specific answer to the question propounded, it is my opinion that a city board 
of health may not expend the funds distributed to it under section 1080-17 of the Gen­
eral Code unless said funds are first appropriated by the city council. 

4072. 

Respectfully, 
JOHN W. BRICKER, 

Attorney General. 

ASSESSMENT FOR HIGHWAY PliRPOSES LEVIED AGAINST SCHOOL 
LANDS UNDER SECTION 5330, G. C., PAID WHEN. 

SYLLABUS: 

Assessments for highway purposes duly levied against school lands under section 
5330, General Code, and which are not in excess of the benefits conferred by such im­
provNnent, should be paid out of the net rentals of such lands so assessed, and if there 
is no money in fund from such rentals to pay said assessments, notes for the required 
wm should be exewted and sold payable in the number of yel1rs that will be required 
for such rentals to meet said assessments as are not already obligated for the payment 
of prior asse'ssments. 

CoLUMBUS, OHio, March 19, 1935. 

HoN. JosEPH T. TRACY, Auditor of State, CDlumbus, Ohio. 

DEAR SIR :-I acknowledge receipt of your communication which read~ as follows: 

"An assessment of $4-18.05 was made against the N. % (320 acres) of 
Section 16, Marion Twp., Hardin County, Ohio, original surveyed School 
Lands, by the Commissioners of Hardin County, Ohio, for the construction 
of what is known as the Stambaugh & Huston Pike, along the North Side of 
said lands. 

The Auditor of said county has presented a bill of $418.05 to the State 
Auditor, acting as State supervisor of School & Ministerial Lands, request­
ing that said assessment be paid. 

Please give us your written opinion as to the legality of payment of said 

assessment." 

I understand that the lands in question are held on leases for terms not renew­
able forever, and I assume that the assessments were duly levied in accordance with 
the laws relating thereto. 

Section 5330, General Code, reads in part as follows: 


