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A BOARD OF COUNTY COMMISSIONERS rs UNDER THE 

MANDATORY DUTY TO PAY TO PERSONS WHO SERVED 

AS JUSTICES OF THE PEACE BETWEEN 1/1/56 AND 12/31/57 
A SUM EQUAL TO THE TOTAL FEES COLLECTED-ANY 

MONTH DURING SUCH PERIOD THEY DID NOT RECEIVE 

REGULAR SALARIES AND SUCH BOARD IS NOT AUTHOR­

IZED TO PAY AND SALARIES-§§1907.33, 1907.34, 1907.32, 

1907.47-A.H.B. 364 FOR NOV. 10, 1959. 

SYLLABUS: 

A board of county comm1ss10ners is under the mandatory duty pursuant to 
Amended House Bill No. 364, effective November 10, 1959, to pay to persons who 
served as justices of the peace between January 1, 1956 and December 31, 1957, a 
sum equal to the total fees collected by such persons under Sections 1907.32, 1907.33 
and 1907.34, Revised Code, for any months during such period in which such persons 
did not receive regular salaries for their duties as justices of the peace, and such 
board is not authorized to pay any salaries pursuant to Section 1907.47, Revised Code, 
or any other statute to such justices of the peace. 

Columbus, Ohio, August 19, 1960 

Hon. John T. Corrigan, Prosecuting Attorney 

County of Cuyahoga, Cleveland, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your request for my opinion which request reads as 
follows: 

"On September 30, 1955 the Legislature enacted Section 
1907.47 R.C. which provided that .Justices of the Peace shall 
receive a fixed annual salary and such salary shall be determined 
by the Board of County Commissioners of the County where such 
office of the Justice of the Peace is situated. Pursuant to this 
enactment the Board of County Commissioners of Cuyahoga 
County fixed the annual salaries of the Justices of the Peace in 
Cuyahoga County. These salaries were paid monthly out of funds 
appropriated by the Board of County Commissioners for that 
purpose. 

"On May 8, 1957, the Supreme Court of Ohio declared 
Section 1907.47 R.C. unconstitutional in the case of Neff vs. 
Commissioners, 166 0. S. 360. At that time this office advised. 
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the Auditor and the Treasurer to cease paying the Justices of the 
Peace the salary which had been fixed by the Board of County 
Commissioners for them. However, the Justices of the Peace 
continued to serve without remuneration until December 31, 1957, 
and paid all fees into the county treasury as required by law. The 
office and jurisdiction of the Justices of the Peace were abolished 
by the 102nd General Assembly effective January 1, 1958. 

"On November 10, 1959 the Legislature of Ohio enacted 
Amended House Bill No. 364, being an act to authorize the 
County Commissioners to compensate any person who served 
without remuneration as Justice of the Peace after January 1, 
1956. This Act authorizes the Commissioners to pay out of the 
general revenue fund, to any person, or his estate, who served as 
a Justice of the Peace subsequent to January 1, 1956, a sum equal 
to the total fees collected by that person. It further provides, 
however, that where the County Commissioners had appropriated 
funds as salaries for the Justices of the Peace in lieu of fees, such 
funds may be paid to such a Justice of the Peace, or his estate, 
but not to exceed $5,000. Furthermore, it provides that a Justice of 
the Peace may not be paid on the basis of any fees received by him 
for any monthly period during which he received a salary. 

"It appears that all of the Justices of the Peace were paid 
their salaries out of funds appropriated for that purpose for the 
year 1956. In 1957 the Board of County Commissioners again 
made an appropriation for the fixed annual salaries for the 
Justices of the Peace and all of them with but two exceptions 
were paid their monthly salaries for January to April, 1957, 
inclusive. Beginning with May 1957, none of the justices of the 
peace were paid their salaries. At the end of 1957 the appropriation 
for these salaries was cancelled and the funds returned to the 
general fund. 

"Three Justices of the Peace have now filed claims with the 
Board of County Commissioners requesting that they be paid their 
salaries which were fixed by the Board of County Commissioners 
for the year 1957. \.,._Te are in doubt as to the correct interpretation 
of Amended House Bill No. 364, as to whether the Board of 
County Commissioners is authorized to pay these justices of the 
peace their salaries, or an amount equal to the total fees collected 
by them subsequent to January 1st, 1956, which in all instances 
were much less than the salaries fixed by the Commissioners. 
Our doubt arises by virtue of the fact that the Board cancelled the 
appropriation for salaries at the end of 1957 and has made no 
appropriation this year for such salaries. In other words, are these 
justices of the peace to be remunerated on the basis of the fixed 
salaries, or are they limited to the total fees they collected sub­
sequent to January 1, 1956? 

"In view of the fact that this is a matter of state-wide interest, 
your opinion is respectfully requested as to the correct basis on 
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which the Board of County Commissioners shall compensate these 
Justices of the Peace for the services they rendered without 
remuneration during the year 1957." 

Amended House Bill No. 364, of the 103rd General Assembly, effec­

tive November 10, 1959, provides as follows: 

"Section 1. The board of county commissioners shall pay, 
out of the general revenue fund, to any person, or his estate, who 
served as a justice of the peace subsequent to January 1, 1956, 
a sum equal to the total fees collected by that person under sec­
tions 1907.32, 1907.33, and 1907.:34 of the Revised Code, as these 
sections existed between January 1, 1956 and December 31, 1957. 
Where funds have been appropriated by the board of county com­
missioners as salaries for justices of the peace, in lieu of fees, such 
funds may be paid to any such person, or his estate, provided 
that no person shall be paid more than five thousand dollars. 

"No person, or his estate, shall be paid any money as author­
ized by this section on the basis of any fees received by him for 
any monthly periods during which he received a salary under 
former section 1907.47 of the Revised Code. 

"No person, or his estate, shall be paid any money as author­
ized by this section unless such person has fully complied with the 
provisions of section 1907.021 of the Revised Code." 

The question you raise concerns how a board of county commissioners 

should compensate those persons who served as justices of the peace from 

May 8, 1957 to December 31, 1957. You note in your request for my 

opinion that on May 8, 1957 the Supreme Court of Ohio declared Section 

1907.47, Revised Code, the justice of the peace salary act, to be unconstitu­

tional. Neff v. Board of County Conimissioners of Belmont County, 166 

Ohio St., 360. Nevertheless, justices of the peace continued to serve until 

December 31, 1957, at which time the office and jurisdiction of such officers 

were abolished. The period of service between May 8, 1957 and December 

31, 1957, was without compensation. It was this inequitable situation which 

Amended House Bill No. 364, supra, was designed to cure. 

The problem presented is how a board of county commissioners which 

had appropriated funds for salaries for justices of the peace in 1957 should, 

at this time, compensate such persons pursuant to Amended House Bill 

No. 364. You will observe that the first paragraph of this enactment pro­

vides that the board of county commissioners shall pay from general revenue 

funds a sum equal to the total fees collected between January 1, 1956 and 
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December 1, 1957. It also provides that the board of county commissioners 

may pay salaries to such justices of the peace, in lieu of fees, where the 

necessary funds have been appropriated by the board of county commis­

sioners. 

As you state the problem existing in Cuyahoga County, the Board 

of County Commissioners, in 1957, appropriated funds to pay salaries 

to justices of the peace but that beginning in May, 1957, no further 

salaries were paid and at the end of that year the appropriation lapsed 

and the unencumbered balance reverted to the general fund of the county 

as specified by Section 5705.40, Revised Code. It would appear, then, 

that at the present time there are no funds currently appropriated m 

Cuyahoga County for payment of salaries to justices of the peace. 

This lack of presently appropriated funds is not the only obstacle 

to the payment of salaries to justices of the peace in lieu of fees. In the 

Neff case, supra, the Supreme Court held Section 1907.47, Revised Code, 

the justices of the peace salary provision, unconstitutional for the reason 

that granting to boards of county commissioners the power to fix annual 

salaries without any standards or guides by which to determine the amount 

was an unconstitutional delegation of legislative power and as a general 

law would not operate uniformly throughout the state. Section 1907.47, 

Revised Code, was never amended to comply with the Neff case, supra, 

nor was any other legislation enacted to permit a board of county com­

missioners to set such salaries. It must be concluded, therefore, that the 

constitutional objections of the Supreme Court to the payment of salaries 

to justices of the peace still remain applicable and any such payments 

would meet the same ban as expressed in the Neff case, supra. 

It will be noted, however, that under Amended House Bill No. 364, 

it is mandatory on the board to pay to the former justices of the peace 

out of general revenue funds a sum equal to the total fees collected during 

those months between January 1, 1956 and December 31, 1957, in which 

no regular salary was received by such persons. Only as an alternative to 

this cause of action, was the salary provision included. In the absence of 

any amendment to Section 1907.47, Revised Code, the board of county 

commissioners would be authorized to allow only the payment of fees. 

It is, therefore, my opinion and you are accordingly advised that a 

board of county commissioners is under the mandatory duty pursuant to 

Amended House Bill No. 364, effective November 10, 1959, to pay to 
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persons who served as justices of the peace between January 1, 1956 and 

December 31, 1957, a sum equal to the total fees collected by such persons 

under Sections 1907.32, 1907.33 and 1907.34, Revised Code, for any months 

during such period in which such persons did not receive regular salaries 

for their duties as justices of the peace, and such board is not authorized 

to pay any salaries pursuant to Section 1907.47, Revised Code, or any other 

statute to such justices of the peace. 

Respectfully, 

MARK MCELROY 

Attorney General 




