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OPINION NO. 74-068 

Syllabus: 
When the Board of Tax Appeals, pursuant to the provisions 

of R.C. 323.17, extends the time for the payment of real estate 
property taxes to a day certain, the county treasurer is not 
authorized to accept payment of the taxes without the penalty 
noted in R.C. 5719.17 after the expiration of the day certain. 
(Opinion No. 4333, Opinions of the Attorney General for 19351 
Opinions Nos. 1664 and 1679, Opinions of the Attorney General 
for 19281 and Opinion No. 1776, Opinions of the Attorney General 
for 1920, are rendered obsolete, to the extent noted, by the 
1935 amendment of G.c. 5678, now R.C. 5719.17. Opinion No. 1005, 
Opinions of the Attorney General for 1957, is overruled to the 
extent noted.) 

To: Napoleon A. Bell, Chairman, Board of Tax Appeals, Dept. of Taxation, 
Columbus, Ohio 

By: William J. Brown, Attorney General, August 13, 1974 

Your request for an opinion concerning the collection of 
the statutory penalty for failure to pay real property taxes, 
within the time as extended by the Board of Tax Appeals, reads 
as follows: 

"It has been brought to our attention 

that certain county treasurers are accepting 

the payment of real property taxes without 

penalty after the expiration of the extended 

time provided by Revised Code Section 323.17 

has expired and up to the time of settlement 

between the county auditor and the county 

treasurer. 


"This position has been taken by these 

certain treasurers in reliance upon Attorney

General's Opinion Number 4333 (1935 page 685). 


"It is noted that Revised Code Section 

5719.17 provides a 101 penalty for late payment 

of real property taxes and that Revised Code 

Section 323.17 provides that the county conmds­

sioners may extend the time for the payment of 

real property taxes (R.C. 323.12) for 30 days 

and that the Board of Tax Appeals may, upon 

proper application made and notice given to 

political subdivisions, further extend the time 

for payment of real property taxes to a date 

certain. 


"The Board of Tax Appeals is of the view 

that if Attorney General'• Opinion Number 4333 

is still applicable to the statutes as presently 

in effect, then the county auditor and county 

treasurer are wasting tax money in sending out 

notices as provided by Revised Code Section 

323.17 and the Board of Tax Appeals is wasting 

tax money in conducting hearings and in granting 

an extension of time which has no real meaning. 
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"Therefore, the Board of Tax Appeals, Depart­

ment of Taxation, State of Ohio, requests your 

opinion on the following question: 


"'When the Board of Tax Appeals, 
pursuant to the provisions of Revised 
Code Section 323.17, extends the time 
for the payment of real property taxes 
to a day certain, is the county trea­
surer authorized to accept payment 
of the taxes without the penalty noted 
in Revised Code Section 5719.17 after 
the expiration of day certain. ' " 

The statutory provisions for the payment of real property 
taxes may briefly be summarized as follows. The county auditor 
is required to compile a real property tax list each year on or 
before the first Monday of August, and, after such corrections 
as are necessary, the auditor is to certify a duplicate of this 
list on the first day of October to the county treasurer for 
collection of the taxes. R.C. 319.28. Immediately upon receipt 
of the duplicate the treasurer is required to prepare and 
deliver a bill to each taxpayer. R.C. 323.13. 

The time for payment of the real property tax bills is 
prescribed by R.C. 323.12 which provides in pertinent part: 

"Each person charged with real property 

taxes and assessments*** on a tax dupli ­

cate in the hands of a county treasurer may 

pay the full amount of such taxes on or be­

fore the tw~ntieth day of December, or one­

half of such taxes before such date, and the 

remaining half on or before the twentieth 

day of June next ensuing. 


"* * * * * * * * *." 

A penalty of ten percent is charged against any taxpayer who 
fails to pay at leaqt one-half of his real property taxes by the 
twentieth day of December, or who fails to pay the full amount by 
the twentieth of June. The General Assembly has so provided in 
R.C. 5719.17 which reads as follows: 

"If one half the taxes and assessments 

charged against an entry of real estate is not 

paid on or before the twentieth day of Decem­

ber in that year, a penalty of ten per cent 

shall be added to such half of said taxes and 

assessments on the duplicate. If the total 

amount of such taxes, assessments, and penalty 

is not paid on or before the twentieth day of 

June, next thereafter, a like penalty shall be 

charged on the balance of the amount of such 

unpaid taxes and assessments. The total of 

such amounts shall constitute the delinquent 

taxes and assessments on such real estate, to 

be collected in the manner prescribed by law." 


In recognition, however, of the fact that the county auditor 
and the county treasurer are sometimes unable to complete the real 
prope:i:ty tax list and the mailing of the bills within a reasonable 
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time before the twentieth of December, the General Assembly has, 
in R.C. 323.17, permitted, first the board of county commissioners, 
and then the noard of Tax Appeals, to extend the time prescribed 
by R.C. 323.12 for payment of the taxes, The pertinent lar,guage 
of R.C. 323.17 is as follows: 

"The board of county commissioners, by 

resolution spread upon its journal, may ex­

tend the time of payment of taxes for not 

more than thirty days after the time fixed 

by sections 323.10, 323.12, and 323.16 of 

the Revised Code. The board of tax appeals 

may, by journal entry, further extend the 

time o! payment of taxes in any county, in 

case of an emergency as defined in this 

section, to such time as the board fixes in 

its order, provided, that if a county audi­

tor or treasurer files an application with 

the board of tax appeals for an extension 

of time for the payment of taxes beyond a 

thirty-day period, then the applicant shall 

give written notice of the extension of 

time requested, by first class mail, to 

each fiscal officer of each taxing author­

ity affected by such extension of time and 

the applicant shall file his certificate 

that such notice has been given with the 

board of tax appeals at the same time the 

application is filed with the board of 

tax appeals. If any political subdivision, 

to which notice has been given of the fil ­

ing of said application, files with the 

board of tax appeals, within ten days of 

the receipt of said notice, an objection 

in writing, the board of tax appeals, may 

~rant the application without hearing or 

it may set the matter down for hearing 

and disposition. 


" 'Emergency, ' as used in this section 

includes death or serious illness, any or­

ganized work stoppage, mechanical failure 

of office equipment or machinery, or any 

other good and sufficient cause as deter­

mined by the board of tax appeals to exist 

in the office of the county auditor or in 

the office of the county treasurer which 

will cause an unavoidable delay in the 

delivery of duplicates or in the billing 

or collection of taxes. Such application 

shall be in affidavit form. 


"* * * • • • * * •. " 
The Section also provides for extension of time for payment of the 
taxes in cases in which the real property is damaged or destroyed 
by disaster such as fire, flood or tornado. 

After the expiration of the times fixed for payment, the 

auditor and the treasurer are to meet for a settlement of the 

amount of taxes collected by the treasurer. tn R.c. 319.43 (see 

also R.C. 321.24) the General Assembly provided: 
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'-'On or before the fifteenth day of 

February and on or before the tenth day of 

August of each year, the county auditor 

shall attend at his office to make settle­

ment with the county treasurer and ascer­

tain the amount of real property taxes 

and assessments and public utility prop­

erty taxes with which such treasurer is 

to stand charged. At each August settle­

ment the auditor shall take from the dupli ­

cate previously put into the hands of the 

treasurer for collection a list of all 

such taxes and assessments as the trea­

surer has been unable to collect, describ­

ing in such list the property on which the 

delinquent taxes and assessments are 

charged as described on the duplicate, 

and note on the list, in a marginal column, 

the several reasons assigned by the trea­

surer why such taxes and assessments shouln 

not be collected. • • *. " 


One of my predecessors has correctly said that, while the 

requirement of a semi-annual settlement is mandatory, the 

specific dates mentioned in the Section are only directory, and 

that the settlement is to take place as soon as possible after 

the expiration of the time fixed for payment of the taxes. 

Opinion No. 4333, Opinions of the Attorney General for 1935, 

p. 687. 

You ask whether, in the interim between the expiration of 
the time fixed for payment of the real property taxes and the day 
of settlement between the auditor and the treasurer, the treasurer 
may still accept payment of the taxes without the ten percent 
penalty imposed by R.C. 5719.17, and you point to Opinion No. 4333 
in which my predecessor sanctioned such a practice under the lan­
guage of G.C. 5678, the predecessor of F.C. 5719.17, as lt stood 
in 1935. 

At that time the first sentence in G.C. 5678 read as follows 

--and I emphasize the phrase subsequently eliminated: 


"If one-half the taxes and assessments 

charged against an entry of real estate is 

not paid on or before the twentieth day of 

December, in that year, or collected prior 

to the Februaft settlement, a penalty of 

ten per cent ~ereon shall be added to such 

half of said taxes and assessments on the 

duplicate. • * *." 

At pp. 687-688 of Opinion No. 4333, the then Attorney General 

took the position that, under the emphasized language, 

"• • • the county treasurer had a right 

to collect such taxes down to the time of his 

settlement with the county auditor; and that 

under the terms of this section the penalty 

could be assessed only in the event of a con­

currence of both conditions, that is, that 

the taxpayer failed to pay his taxes before 

the expiration of the time limited for the 
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payment of taxes at such taxpaying period, 

and the treasurer was unable to collect such 

taxes before his settlement with the county 

auditor. * * *·" 


In so reasoning the Attorney General followed the interpreta­
tion that had been given to the language of G.C. 5678 by several 
of his predecessors. See, e.g., Opinion No. 1776, Jpinions of 
the Attorney General for 1920; Opinion No. 1664, Opinions of the 
Attorney General for 1928; and Opinion No. 1679, Opinions of the 
Attorney General for 1928. 

In 1943, however, the phrase, "or collected prior to the 
February settlement", which formed the basis for all the above 
opinions, was stricken from G.C. 5678, Compare 116 Ohio Laws, 
201-202 with 120 Ohio Laws, 237. Since that amendment, the 
Section, which has now become R.c. 5719.17, has remained sub­
stantially unchanged, and the first sentence now reads: 

"If one half the taxes and assessments 

charged against an entry of real estate is 

not paid on or before the twentieth of Decem­

ber in that year, a penalty of ten per cent 

shall be added to such half of said taxes and 

assessments on the duplicate. * * *" 


In the light of this history, I agree with your conclusion 
that Opinion No. 4333, and the other opinions on which it relied, 
have been, to the extent they are inconsistent with the present 
language of R.C. 5719.17, rendered obsolete. And some of my 
predecessor's language in Opinion No. 1005, Opinions of the 
Attorney General for 1957, must be overruled to the extent that 
he followed the obsolete language of Opinion No. 4333. I con­
clude, therefore, that, under R,C. 5719.17, if the tax due on 
real estate is not paid on or before the twentieth of December, 
or such later date as shall have been set by the board of county 
commissioners or the Board of Tax Appeals, the ten percent 
penalty shall be immediately added on the duplicate. The same 
is true, of course, as to the payment due on the twentieth day 
of June. Since extensions of time for the payment of taxes under 
R.C. 323.17 are granted primarily to enable the county auditor 
and the county treasurer to complete the tax list and the mailing 
of the tax bills, I assume that the time granted by the board of 
county commissioners or the Board of Tax Appeals will always be 
sufficient to give the taxpayers ample time between receipt of 
the bill and day on which payment is declared to be due. As 
noted above the various dates set by statute for the various steps 
in the payment of real estate taxes from the preparation of the 
tax list in October to the settlement between the auditor and the 
treasurer in February, are all directory rather than mandatory. 

In specific answer to your question it is my opinion, and 
you are so advised, that, when the Board of Tax Appeals, pursuant 
to the provisions of R,C, 323.17, extends the time for the pay­
ment of real estate property taxes to a day certain, the county 
treasurer is not authorized to accept payment of the taxes with­
out the penalty noted in R,C. 5719.17 after the expiration of the 
day certain, (Opinion No. 4333, Opinions of the Attorney General 
for 1935; Opinions Nos. 1664 and 1679, Opinions of the Attorney 
General for 1928; and Opinion No. 1776, Opinions of the Attorney 
General for 1920, are rendered obsolete, to the extent noted, by 
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the 1935 amendment of G.C. 5678, now R.C. 5719.17. Opinion No. 
1005, Opinions of the Attorney General for 1957, is overruled to 
the extent noted.) 




