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OPINION 65-208 

Syllabus: 

1. A person over thirty years of age, upon return to 
active service in a township fire department after April 1, 
1947, other than for reason of military service pursuant to 
Section 521.10, Revised Code, may not be reinstated to mem­
bership in the Township Firemen's Relief and Pension Fund; 
such a person must, however, become a member of the Public 
Employees Retirement System. 

2. Chapter 521., Revised Code, does not grant author­
ity to the Board of Trustees of a Township Firemen's Relief 
and Pension Fund to enact rules or regulations permitting a 
person who does not qualify under the provisions of that chap­
ter to become a member of the Fund. 

To: Roger Cloud, Auditor of State, Columbus, Ohio 
By: William B. Saxbe, Attorney General, November 30, 1965 

I have before me your request for my opinion which 
reads in part: 

"Approximately nine months ago a person
who was a member of a township fire depart­
ment resigned from his job as a full time fire­
man to become an employee of the State of Ohio. 
As permitted by Section 521.11 (I), R. C., he 
withdrew from the township firemen's relief 
and pension fund an amount equal to the sums 
deducted from his salary and credited to the 
fund upon resigning from service in the town­
ship fire department. Since commencing upon 
state employment he has been making contribu­
tions to P.E.R.S. This person is now resign­
ing from state employment to return to the 
township's fire department as a fireman. He 
is now more than thirty years of age and had 
served about nine years with the township 
fire department." 

The questions you pose in conjunction with the above 
facts are the following: 

1. Is this person eligible for membership in the Town­
ship Firemen's Relief and Pension Fund, either as a reinstated 
member or as a new member? 

2. Does the Board of Trustees of a Township Firemen's 
Relief and Pension Fund have authority pursuant to Section 
521.11, Revised Code, to adopt a rule providing that a for­
mer member of the fund may be reinstated upon paying back in­
to the fund the amount withdrawn? 
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Section 521.11 (I), Revised Code, provides: 

"A member of the fund who voluntarily re­
signs from active service in the department shall 
be entitled to receive an amount equal to the 
sums deducted from his salary and credited to 
the fund." 

The section is explicit in its explanation of the me­
chanics involved in resignation and severance from member­
ship in the Township Firemen's Relief and Pension Fund, but 
nowhere is there provided any means whereby a fireman who 
has previously resigned from active service may be rein­
stated. Section 521.10, Revised Code, does set forth rein­
statement procedures for those firemen who, during national 
emergencies, enter the armed services, but this provision
is limited to a. specific instance and is not a general state­
ment of reinstatement procedure. 

The Township Firemen's Relief and Pension Funds are en­
tirely creatures of statute. As such, the only rights and 
privileges afforded are those specifically set forth.in the 
terms of that statute. Therefore, I can only conclude that 
a member of the fund who has resigned from active service 
pursuant to Section 521.11, supra, may not be reinstated to 
membership in the fund upon subsequent return to service. 

A former member of the fund who re-enters active ser­
vice assumes the status of a new employee. This is the case 
even under Chapter 741., Revised Code, which does provide
for reinstatement of members of the Municipal Firemen's Re­
lief and Pension Fund. In Opinion No. 719, Opinions of the 
Attorney General for 1963, it is stated: 

"I ~' * * believe that the two persons in 
question, having voluntarily resigned as fire­
men, lost their identity and status as members 
of the fund. Upon re-employment their status 
was that of a new employee ~' ~• *" 

(Emphasis added.) 

As a new employee, a person must qualify pursuant to 
Section 521.01, Revised Code, to become a '·member of the fire 
department" and "member of the fund" in order to participate
in the Township Firemen's Relief and Pension Fund. That sec­
tion provides as follows: 

"As used in sections 521.01 to 521. 12, in­
clusive of the Revised Code: 

"(A) 'Member of the fire department' means: 

"(l) Any person who, on April 1, 1947, was 
employed by a township as a full-time regular
fireman in a township fire depart;r,ent, established 
pursuant to sections 505.37 to 505.44, inclusive 
of the Revised Code; 

"(2) Any person over twenty-one and under 
thirty years of age v;ho, after April 1, 1947, 
is employed by a township as a full-time regular
fireman in a township fire department. 
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'' (B) 1 Member of 'the fund' means any per­
son who is contributing four per cent of his 
annual salary to the township firemen's relief 
and pension fund." 

The preceding section makes clear the qualifications for 
a "member of the fire department. 11 A person over thirty years
of age when hired or who was not employed as a regular full­
time firemen on April 1, 1947, does not qualify as a "member 
of the fire department. 11 Subsection (B) of Section 521.01, .§!!:: 
pra, is construed to limit "membership in the fund'' to those 
who qualify as "members of the fire department." Opinion No. 
346, Opinions of the Attorney General for 1963, states as fol­
lows: 

"It will be seen that after defining a 
member of the fire department the legislature
defined 'member of the funct' as 'any person 
contributing 4% of his annual salary.' This 
would mean, literally, that any person re­
gardless of employment could become a member 
of the fund by making the necessary contribu­
tion. I can only conclude, however, that the 
legislature intended to define a member of the 
fund as 'any fireman (as defined in this sec­
tion) who is contributing 4% of his annual sal­
ary.' " 

I concur in the logic of the above cited opinion and con­
clude that a person who does not qualify as a "member of the 
fire department" pursuant to Section 521.01 (A), supra, may 
not become a "merr,ber of the fund." 

Those firemen who do not meet the qualifications imposed 
by Section 521.01, supra, are required to become members of 
the Public Employees Retirement System. Paragraph four of 
Opinion number 346, supra, states as follows: 

"4. It is compulsory that those regular­
ly employed firemen who are ineligible to par­
ticipate in the firemen's fund, become members 
of the public employees retirement system,
Opinion No. 2961, Opinions of the Attorney
General for 1962, approved and followed." 

It logically follows that a person who has been a mem­
ber of the Public Employees Retirement Fund prior to return 
to service with a township fire departme!'lt, and who cannot 
qualify for membership in the Firemen's Relief and Pension 
Fund, upon rehire, must continue to participate in the Pub­
lic Employees Retirement Fund. 

It is, therefore, my opinion that a person over thirty 
years of age, upon return to active service in a township
fire department after April 1, 1947, other than for reason 
of military service pursuant to Section 521.10, Revised Code, 
may not be reinstated to membership in the Township Firemen's 
Relief and Pension Fund; but that such person must become a 
member of the Public Employees Retirement System. 

Section 521.11, supra, provides in part that the Board 
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of Trustees of a Township Firemen's Relief and Pension Fund 
shall: 

"***adopt rules and regulations for 
the management of the township firemen's re­
lief and pension fund and for the disburse­
ment of benefits and pensions as set forth 
in this section. * * >'~" 

This section provides only for rules and regulations con­
cerning management of the fund and disbursement in com­
pliance with specific provisions enumerated in the sec­
tion. 

The rules and regulations permitted seemingly are 
those which will facilitate orderly administration of 
the fund. The tenor of this section does not indicate 
the grant of authority to the Board of Trustees to enact 
rules or regulations which would grant any rights or priv­
ileges not granted by the statute itself. 

Chapter 521., Revised Code, does not provide for the 
reinstatement of a former member of the fund and I am, 
therefore, of the opinion that the Board of Trustees of 
the Township Firemen's Relief and Pension Fund is without 
authority to enact such a rule. 

I am aware that subsequent to January 1, 1967, the 
Township Firemen's Relief and Pension Funds will cease to 
exist and their functions will be assumed by the Police 
and Firemen's Disability and Pension Fund pursuant to 
Amended House Bill No. 642, enacted October 5, 1965, and 
effective November 5, 1965. However, the changes effected 
by Amended House Bill No. 642 are of no relevance to the 
problem posed herein. 

In answer to your specific question, it is my opin­
ion that a person over thirty years of age, upon return 
to active service in a township fire department after 
April 1, 1947, having been employed by the State of Ohio 
in the interim, may not be reinstated to membership in 
the Township Firemen's Relief and Pension Fund; but that 
such person must continue his membership in the Public 
Employees Retirement System. Further, the Board of Trus­
tees of a Township Firemen's Relief and Pension Fund is 
without authority to enact a rule permitting such rein­
statement. 




