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SYLLABUS: 
In case of a vacancy in the office of chief of police in a city, such vacancy, is, 

under the provision of Section 143.34, Revised Code, to be filled by promotion from 
the next lower rank, in so far as is practicable; but when by reason of unwillingness 
of officers in the ranks below that of chief and above that of patrolman, to take the 
promotion examination, there are less than two applicants for such examination, 
patrolmen may be admitted to the examination, and the person receiving the highest 
rating shall be appointed as such chief. 

Columbus, Ohio, September 12, 1958 

Hon. John T. Corrigan, Prosecuting Attorney 

Cuyahoga County, Celeveland, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me the communication submitted to you by the Solicitor 

of the City of \Vestlake, concerning the appointment of a Chief of Police 

for that city, with your request that I advise as to the solution of his 

problem. 

Although this office does not ordinarily rule on questions of purely 

municipal law except at the request of the bureau of supervision and in­

spection of public offices, the question here presented is one of such wide 

interest that an exception to this policy may properly be made. 

The Solicitor's letter is too long to be set out in full, but I will quote 

certain portions thereof, and may refer to other portions as I proceed. 

His letter sets forth the problem as follows: 

"The post of Chief of Police of the City of Westlake is vacant, 
as a result of the retirement of its last chief. The ranks of the de­
partment in positions subordinate to that of Chief are as follows: 

1. Captain 
1 Lieutenant 
2 Sergeants 

Patrolmen 

https://FILING-�143.34


564 OPINIONS 

"The captain, the lieutenant and the sergeants have indicated 
a disinclination to take the examinaton which is to be offered for 
the vacant post by the Civil Service Commission. The question is 
therefore whether the patrolmen will be eligible to take the ex­
amination and whether the highest ranking patrolman with a 
passing grade will be eligible to appointment to the position 0£ 
chief. There are no provisions of the 'vVestlake Charter which 
affect in any way the application of the State Statutes on civil 
service. * * * 

'Section 143.34 Promotion of Patrolman 

No positions above the rank of patrolman in the police 
department shall be filled by original appointment. Vacancies 
in positions above the rank of patrolman in a police depart­
ment shall be filled by promotion from among persons hold­
ing positions in a rank lower than the position to be filled. 
No position above the rank of patrolman in a police depart­
ment shall be filled by any person unless he has first passed 
a competitive promotional examination. Promotion shall be 
by successive ran!?s so far as practicable, and no person in a 
police department shall be promoted to a position in a higher 
rank who has not served at least twelve months in the next 
lower rank. No competitive promotional examination shall 
be held unless there are two persons eligible to compete. 
Whenever a municipal civil service commission determines 
that there are less than two persons holding positions in the 
rank next lower than the position to he filled, who are 
eligible and willing to compete, such commission shall allow 
the persons holding positions in the then next lower ran/,'. 
who are eligible, to compete with the persons holding posi­
tions in the rank lower than the position to be filled.' 

"The question is therefore one which is not free from doubt. 
The situation appears never to have arisen before, or, at least, 
never to have produced a court decision or an attorney general's 
ruling upon which we may rely. The questions, therefore, upon 
which we earnestly request that you seek a ruling from the 
Attorney General, are as follows : 

"1) Jn a city having a vacancy in the position of Chief 
of Police, in which department there are 1 captain, 1 lieu­
tenant, 2 sergeants and a sufficient number of otherwise 
eligible patrolmen, and in which neither the captain, the lieu­
tenant nor the sergeants are willing to take an examination 
for promotion to the position of Chief, are any patrolmen 
eligible to take the examination? 

"2) If the answer to question (I) is, "No," then in 
what manner may the position of Chief of Police legally be 
filled?" 



565 ATTORNEY GENERAL 

Reduced to its simplest proportion, the problem appears to be that 

it is necessary to fill a vacancy in the office of Chief of Police; that there 

is no eligible list from which such an appointment could immediately be 

made; and that the officers in the next rank below that of Chief and above 

that of Patrolman, are unwilling to enter the contest by taking a civil 

service examination. The city is therefore reduced to the necessity of 

opening the examination to patrolmen or doing without a Chief of Police. 

The Solicitor has set forth in parallel columns the provisions of 

Sections 143.34 and 143.341, Revised Code, governing the procedure both 

for promotions in the Police Department and in the Fire Department, and 

calls attention to the fact that they are not only identical, but differ widely. 

I do not consider that we are to be too much concerned by these dif­

ferences which the General Assembly saw fit to inject in one piece of legis­

lation governing both of these departments. The two departments are 

totally unconnected and their functions are quite distinct, and the fact 

that the legislature concluded to deal with the one in a manner entirely 

different from the other, must be construed as a recognition of the differ­

ences, and in intention to deal with them quite independently. It seems 

highly significant that while Section 143.34, Revised Code, prior to the 

latest amendment, covered both the police and fire departments with the 

same provisions, the legislature decided to separate them and provide 

for them differently in two sections. 

On one proposition I feel very certain, viz., that the legislature did 

not intend to leave a city without a chief of police and without power to 

appoint one. It is my opinion, therefore, that we must give the statute in 

question, if possible without actual contradiction of its express terms, 

sufficiently liberal construction to accomplish what must have been the 

actual purpose and intent of the legislature. The law abhors a vacancy in 

a public office. 

Although it may be conceded that the language of this section is some­

what involved and confusing, yet I believe that if we start with the 

assumption that the general assembly did not intend to make it impossible 

for a municipality to have a chief and other high officers in its police 

department, we should if possible, so construe the statute as to give the 

municipality that power. 

Nor do I consider that we must do violence to any of its provisions. 

It is plain that any person who may be appointed as chief or other high 

officer must come up by promotion from a lower rank; accordingly it is 
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provided that "promotion shall be by successive ranks so far as is practical." 

This expression appears at the outset to cast light on the provisions which 

follow. 

It 1s then provided that whatever the civil service comm1ss1on de­

termines that there are less than two persons in the next lower rank 

( which may be only one or none) "who are eligible and willing" to com­

pete, then such commission may allow persons who held positions in the 

next lower rank to compete with persons holding positions in the "rank 

lower than that of the position to be filled;" and successive declinations, 

would inevitably lead down to the rank of patrolman. 

The provisions that "no person * * * shall be promoted to a position 

in a higher rank who has not served at least twelve months in the next 

lower ranli," would, standing by itself, seem to bar any appointment of a 

chief, if the officer in the next lower rank refused to take the qualifying 

examination. But that seemingly positive mandate must be construed in 

the light of all that precedes and follows. Ultimately we must come down 

to the patrolman, and the test of his qualifications would he twelve months 

of service as such patrolman. 

I think we may well quote a further provision of Section 143.34, 

supra, as follows: 

"* * * Whenever a vacancy occurs in a position above the 
rank of patrolman in a police department, and there is no eligible 
list for such rank, the municipal civil service commission shall, 
within sixty clays of such vacancy, hold a competitive promotional 
examination. After such examination has been held and an 
eligible list established, the commission shall forthwith certify 
to the appointing officer the name of the person receiving the 
highest rating. Upon such certification, the appointing officer 
shall appoint the person so certified within thirty days from the 
elate of such certification. If there is a list, the commission shall, 
where there is a vacancy, immediately certify the name of the 
person having the highest rating, and the appointing authority 
shall appoint such person within thirty days from the elate of 
such certification." (Emphasis added) 

This provision, following the matter quoted by the Solicitor, appears 

to contemplate a situation comparable to the one you present. The Civil 

Service Commission, after an attempt to establish an eligible list which 

has failed because those regularly qualified to enter the competition have 

declined to do so, is required to hold a competitive examination which so 
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far as the statute is concerned, would appear to be open to police officers 

regardless of their rank. As to this examination, there is no reference 

to "eligibility", and it appears to me that it is not affected by the fact that 

a patrolman is not in the next rank to that of the position which is to be 

filled. He is at least in the next available rank. This procedure would 

apply to filling a vacancy in any position above the rank of patrolman. 

It is accordingly, my opinion that in case of a vacancy in the office of 

chief of police in a city, such vacancy, is, under the provisions of Seeton 

143.34, Revised Code, to be filled by promotion from the next lower 

rank, in so far as is practicable; but when by reason of unwillingness of 

officers in the ranks below that of chief and above that of patrolman, to 

take the promotional examination, there are less than two applicants for 

such examination, patrolmen may be admitted to the examination, and 

the person receiving the highest rating shall be appointed as such chief. 

Respectfully, 

WILLIAM SAXBE 

Attorney General 




