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1552. 

SHERIFF CANNOT LEGALLY DRAW CO::VIPEXSATION PROVIDED FOR 
A COURT BAILIFF. 

CoLUMBus, Omo, June 2, 1924. 

SYLLABUS: 
A sheriff cannot legally be paid compensatwn, in addition to his regular salary, 

as court bailiff. 

Bureau of Inspection and Supervision of Public Offices, Columbus, Ohio. 

Gentlemen :-

You have requested my opinion on the following question: 

"Can a sheriff be appointed by the court as a special bailiff and draw 
extra compensation for such services, if same is approved by the court?" 

It is assumed that you haYe reference to the appointment of a bailiff by the 
Common Pleas Court. Section 2833, General Code, which relates to the duties 
of the sheriff, among other things, provides : 

"He shall attend upon the common pleas court and the court of appeals 
during their sessions, and, when required, upon the probate court.'' 

There are a number of other sections following which relate to the general 
duties of the sheriff. 

Section 2830 provides for the appointment of deputies. Section 1541 which pro­
vides for certain court appointees, among other things, provides for the appoint­
ment of: 

"A criminal bailiff, who shall be a deputy sheriff and holds his ·position 
during the pleasure of the judge or judges of such court. He shall re­
ceive compensation to be fixed by such judge or judges at the time of his 
appointment not to exceed the amount permitted by law to be allowed court 
constables in the same court, which shall be paid monthly from the county 
treasury upon the warrant of the county auditor." 

Section 1543 provides : 

"The criminal bailiff shall act for the sheriff in criminal cases 
and matters of a criminal nature in the common pleas and probate courts 
of such county. Under the direction of the sheriff, he shall be present dur- · 
ing trials of criminal cases in such courts and during such trials perform 
all the duties as are performed by ,the sheriff. The criminal bailiff shall 
conduct prisoners to and from the jail in such counties, and for that pur­
pose shall have access to the jail and to the court room, whenever ordered 
by such courts, and have care and charge of such prisoners when so doing. 
Under the direction of the sheriff, the criminal bailiff shall convey to the 
penitentiary all persons sentenced thereto. He shall receive and collect from 
the state treasurer all costs in such criminal cases in the same manner as the 
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sheriff by law is required to do, and pay the amount so collected to the 
sheriff of such county." 

Section 1544 provides : 

"On the application of the sheriff, in a criminal case, if a court is satis­
fied that the administration of justice requires an additional bailiff to exe­
cute process, it may appoint such additional bailiff as in its discretion may be 
necessary. His powers and duties shall cease when such case is determined." 
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Your commuication relates to a "special" bailiff. It is assumed that you have 
reference to a temporary bailiff referred to under the section last quoted. 

Section 1545 provides for the bond of the bailiff. 
From the foregoing, it is evident that the bailiff is a deputy sheriff and per­

forms similar duties to that of the deputy sheriff, which is in effect the same 
duties as the sheriff is required to perform. It follows that if the sheriff has suffi­
cient time to perform the duties of a bailiff in connection with his other duties, 
there would be _no necessity for the appointment of such bailiff. In other words, for 
the sheriff to draw the compensation as a special bailiff would, in effect, be allowing 
him double compensation for the same services which he is required by law to 
perform. 

Section 2994 provides for the salary of the sheriff, and section 2996 provides 
that such salary shall be instead of "all fees, costs, penalties, percentages, allowances 
and all other perquisites of whatever kind.'' 

It is therefore the opinion of this department that the sheriff cannot legally 
draw the compensation provided for a court bailiff. 
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Respectfully, 
c. c. CRABBE, 

Attorney GeiMral. 

OFFICERS NOMINATED BY MAYOR AND LATER REJECTED BY COUN­
CIL AFTER SERVING AS MEMBERS OF BOARD HAVE NO DEFINITE 
TERM OF OFFICE. 

CoLUMBus, OHIO, June 2, 1924. 
SYLLABUS: 

Officers nominated by the mayor, whose names have never been submitted to 
the council for confirmation which are subsequently voted upon by the council and 
rejected, have no definite term of office, and it is not t~ecessary to remove them 
by quo warranto before the mayor may nommate other officers. 

HoN. JoaN E. MoNGER, D~rector of Health, Columbus, Ohio. 

Dear Sir: 

I am in receipt of your recent communication as follows: 


