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OPINION 65-221 

Syllabus: 

Section 5705.19 (L), Revised Code, is not applicable 
to a tax levy passed prior to October 25, 1965, 

To: Robert A. Jones, Clermont County Pros. Atty., Batavia, Ohio 
By: William B. Saxbe, Attorney General, December 14, 1965 

I have before me your recent request for my opinion which 
reads as follows: 

"I would appreciate your opinion
in interpreting amended Senate Bill No. 
251, amending Section 5705.19 of the 
Revised Code of the State of Ohio and 
in particular Subsection (L) of this 
amendment. 

"For your convenience, I a.'11 settine; 
out the full text of Section 5705.19 {LJ
which, as amended, reads as follows: 

"' (L) For the maintenance and opera-
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tion of schools, training centers, * * * 
fofl workshops, clinics, and residential 
facilities for mentally retarded persons. 
Revenue from a tax levy passed or renewed 
after the effective date of this section 
shall not be expended until the budget 
for the operation of schools, training 
centers, workshops, clinics and residen­
tial facilities for mentally retarded 
persons for that calendar year has been 
submitted to and approved by the board 
of county commissioners. Thereafter, 
surplus funds from the tax levy not used 
for operating purposes may be dispensed 
by the child welfare board or the welfare 
department, after approval by the board 
of county commissioners for the replace­
ment of necessary equipment, or for ac­
quiring, constructing, or improving schools, 
training centers, worksh0ps, clinics, and 
residential facilities for the mentally
retarded. 1 

"The specific question which we re­
quest your opinion on is whether or not 
under this section, as amended, the sur­
plus funds from a tax levy already in 
existence may be used for the replacement
of necessary equipment, or for acquiring,
constructing or improving schools, train­
ing centers, workshops, clinics and resi­
dential facilities for the mentally re­
tarded." 

As the amendment to which you refer has no statutory
history, my opinion is necessarily confined to a first­
impression interpretation of said amendment. I find 
particular significance in the following provision of 
Section 5705.19 (L), Revised Code: 

"***Revenue from a tax levy
passed.or renewed after the effective 
date o.t· this section shall not be ex­
pended** *Thereafter, surplus funds 
from the-tax levy not used for operat­
ing purposes may be dispensed by the 
child we·1fare board or the welfare de­
partment, after approval by the board 
of county commissioners***" 

(Emphasis added) 

The application of two well established rules of 
construction to Section 5705.19 (L), supra, produces the 
answer to your question, ---

The first rule requires that it is the expressed
intent of the General Assembly that is significant. I 
am therefore, concerned not with that which the General 
Assembly may have intended to enact, but rather the 
meaning of that which it did enact. 
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The second rule is closely related to the first. 
It provides that when the words of a statute are clear 
and unambiguous,,they are to be given their plain mean­
ing. 

An application of these two rules of statutory con­
struction to the emphasized provisions of Section 5705.19 
(L), supra, produces one answer. The Legislature has 
provided that the statute as amended applies solely to 
tax levies passed after the effective date of said sta­
tute. 

There is no indication that. subsection (L) grants 
to a board of county commissioners the authority to 
approve the use of surplus funds from a tax levy passed 
prior to the effective date of the amended statute. 

Therefore, it is my opinion and you are hereby 
advised that-under section 5705.19 (L), Revised Code, 
the surplus funds from a tax levy passed prior to October 
25, 1965, may not be used for the replacement of necessary
equipment, or for acquiring, constructing or improving 
schools, training centers, workshops, clinics and resi­
dential facilities for the mentally retarded. 




