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FUNDS; EXAMINATION COSTS-BUREAU OF SUPERVISION 

AND INSPECTION OF PUBLIC OFFICES, CHAPTER 117. R.C.­
U ND IS TR I BUT ED INHERITANCE FUND; NOT TO BE 

CHARGED TO PORTION GOING TO MUNICIPAL CORPORA­

TIONS AND TOWNSHIPS-§§5731.01, 5731.53 R.C. 

SYLLABUS: 

The compensation and expenses of state examiners of the bureau of inspection and 
supervision of public offices, in connection with the inspection of the proceeds of the 
inheritance tax levied pursuant to Section 5731.01 ct seq., Revised Code, are to be 
paid by the state, and may not be charged to the portion of the proceeds of such 
tax distributable to municipal corporations and townships under the provisions of 
Section 5731.53, Revised Code. 

Columbus, Ohio, October 1, 1958 

Hon. Edward R. Ostrander, Prosecuting Attorney 

Lake County, Painesville, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your communication requesting my opinion and read­

ing as follows : 

"The Auditor of Lake County has recently requested this of­
fice to advise him of the proper procedure to be followed by him 
under Section 117.15 of the Revised Code of Ohio. 

"This County, was examined by the Bureau of Inspections 
and Supervision from September 13, 1952, to May 10, 1956, and 
pursuant to the above Section, the County Auditor has paid the 
sum of $8,974.17 from the County General Fund. Further, in 
pursuance to said Section, the Bureau of Inspection and Supervi­
sion furnished the Auditor a statement showing the total costs of 
the examination and the percentage chargeable to the various 
funds. Among these, a charge was made against the Undivided 
Inheritance Tax Fund. 

"The County Auditor is preparing for his Semi-Annual set­
tlement and he hesitates to make any deductions from the Undivi­
ded Inheritance Tax Fund as such action would appear to be in 
conflict with Section 5731.53 of the Revised Code of Ohio in that 
it would reduce the amount paid to the various Tax Districts be­
low the fifty percent ( 50')'o) to which they are entitled. It would 
also appear to be a violation of article 12, Section 9, of the Con­
stitution of Ohio. 
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"Further, the Auditor is concerned whether he is entitled to 
deduct from said Inheritance Tax Fund and from the Undivided 
General and Undivided Tangible ~und. Prior to forwarding to 
the State its proportionate share of such funds, that is, does the 
State, as a participant from said Fund, constitute a "Taxing Dis­
trict" such as is contemplated in Section 117.15, or is the expense 
properly pro-rated only among the County and local political sub­
divisions? I would, therefore, appreciate your advice as to whether 
the State of Ohio as a participant in Tax Funds raised within a 
County can properly be charged a pro-rated share in connection 
with the examination by the Bureau of Inspections and Supervi­
sion, and also, whether the Auditor of the County, in view of the 
provisions of the Ohio Constitution and Section 5731.53 of the 
Revised Code, may deduct from the Undivided Inheritance Tax 
Fund prior to distribution the pro-rated cost of an examination 
conducted by the Bureau of Inspection and Supervision of Public 
Offices?" 

Chapter 117., Revised Code, deals with the creation, powers and duties, 

of the Bureau of Inspection and Supervision of Public Offices. Section 

117.01, Revised Code, reads in part as follows: 

"This section creates the bureau of inspection and supervi­
sion of public offices, in the office of the auditor of state, which 
bureau shall inspect and supervise the accounts and reports of all 
state offices as provided in section 117.01 to 117.19, inclusive, of 
the Revised Code, including every state educational, benevolent, 
penal, and reformatory institution, public institution, and the offi­
ces of each taxing district or public institution in the state. The 
bureau may examine the occounts of every private institution, as­
sociation, board, or corporation receiving public money for its use, 
and may require of them annual reports in such form as it pre­
scribes. The expense of such examination shall be borne by the 
taxing district providing such public money. By virtue of his 
office the auditor of state shall be chief inspector and supervisor 
of public offices, and may appoint not more than three deputy 
i'nspectors and supervisors and a clerk. Not more than two dep­
uty inspectors and supervisors shall belong to the same political 
party. * * *" (Emphasis added) 

It will be noted that it is the function of the Bureau to "inspect and 

supervise the accounts and reports of all state offices." It is further the 

duty of the Bureau to extend this inspection to every state educational, 

benevolent, penal, and reformatory institution. 

It is further provided that the Bureau shall inspect the offices of each 

taxing district or public institution in the state and may examine the ac-
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counts of every private institution, board or corporation, receiving public 
money for its use. This provision is followed by the following: "The ex­

pense of such examination shall be borne by the taxing district providing 

such public money." I think we must conclude that this expense item refers 

to the expense of examining the private institutions which receive public 

money from a taxing district, and that each taxing district is chargeable 

with the expense growing out of that examination. 

These provisions appear to draw a clear line of distinction between the 

state and its departments and institutions on the one hand, and taxing dis­

tricts and their beneficiaries on the other. 

Section 117.02, Revised Code, authorizes the appointment of such 

assistants as are necessary, who shall be known as "state examiners." 

Section 117.15, Revised Code, contains the following: 

The necessary expenses of the maintenance and operation of 
the administrative office of the bureau of inspection and supervi­
sion of public offices shall be financed from the general revenue 
fund of the state through biennial appropriations by the general 
assembly. The total amount of compensation paid state examiners, 
their expenses, and the cost of typing reports shall be borne by the 
taxing districts to which such state examiners are so assigned by 
the chief inspector and supervisor or deputy inspectors and super­
visors of public offices, * * *" (Emphasis added) 

Here it would be noted that the expenses of the maintenance and op­

eration of the offices of the Bureau are to be paid from the general revenue 

fund of the state, through appropriation by the general assembly. On the 

other hand, the total amount of compensation paid state examiners and 

their expenses shall be borne by the taxing districts to which such state 

examiners are assigned. 

The same Section provides that the auditor of state shall certify the 

amount of such compensation and expenses to the county auditor of the 

ocunty in which the taxing district is situated, and the county auditor shall 

forthwith issue his warrant in favor of the auditor of state, on the county 

treasurer, who shall pay it from the general fund of the county. It is then 

made the duty of the county auditor to charge the amount so paid to the 

taxing district at the next semi-annual settlement period. This section con­

tains the further provision reading as follows : 

"To distribte the cost of examination of each taxing district 
audited, the fiscal officer of such taxing district may charge each 
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fund examined with the pro rata share of such examination costs 
as each fund relates in part to the total examination expense. * * *" 

In effect, this means that each fund which has been examined will 

suffer a deduction in the amount of the portion allocated to it by the fiscal 

officer of the taxing subdivision. 

Chapter 117., Revised Code, does not contain any definition of "taxing 

district," but I think we are justified in drawing on the laws relating di­

rectly to the levy of taxes, for a definition. In Section 5705.01, Revised 

Code, it is provided that as used in Sections 5705.01 to 5705.47, Revised 

Code, 

" 'Taxing unit' means any subcliivsion or other governmental 
district having authority to levy taxes on the property in such dis­
trict, or issue bonds which constitute a charge against the property 
of such district, including conservancy districts, metropolitan park 
districts, sanitary districts, road districts, and other districts." 

We come then to a consideration of Setion 5731.53, Revised Code, re­

lating to the distribution of the inheritance tax. That section reads in part: 

"Fifty per cent of the gross amount of taxes levied and paid 
under sections 5731.01 to 5731.56, inclusive, of the Revised Code, 
shall be for the use of the municipal corporation or township in 
which the tax originates, and shall be credited as follows: 

"(A) To the general revenue fund in the case of a city; 

"(B) To the general revenue fund of a village or to the 
board of education of a village, for school purposes, as the 
village council by resolution may approve; 

" ( C) To the general revenue fund or to the board of 
education of the school district of which the township is a 
part, for school purposes, as the board of tozcmship trustees 
by resolution may appro11e, in the case of a township. 

'"The remainder of such taxes, after deducting the fees 
and costs charged against the proceeds thereof under Sections 
5731.01 to 5731.56, inclusive, of the Revised Code, shall be 
for the use of the state, and shall be paid into the state treas­
ury to the credit of the general revenue fund." (Emphasis 
addded) 

Since inheritance taxes are, under the prov1s1on of Section 5731.19, 

Revised Code, payable originally to the county treasurer, it is evident that 

this account, in the hands of such treasurer, will be subject to examination, 

along with all other accounts, by the state examiner assigned to that county. 
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The question then arises, how can the compensation and expenses of the 

examiner be paid without charging the fund distributable to the munici­

palities and townships with a share of such cost, and deducting it from the 

fifty percent of the tax to which they are entitled under the provision of the 

statute last above quoted? But Section 5731.53, supra, plainly requires 

payment of "fifty per cent of the gross amount of taxes levied and paid." 

"Gross amount" according to vVebster, means "the entire earnings, receipts, 

or the like, without any dedi,ction." 

Our Supreme Court, in the case of Light Company v. Evatt, 140 Ohio 

St., 85, had occasion to consider the meaning of the words "gross receipts," 

in a statute relating to an excise tax on receipts of public utilities. It was 

held as shown by the second branch of the syllabus : 

"2. The term 'gross receipts' as employed in Section 5475, 
General Code, embraces all receipts of a public utility regardless 
of the form of ownership and without exclusion or deduction of 
payments by those owning an interest in such utility for service 
furnished them." 

There is an apparent conflict between said Section 5731.53 and Sec­

tion 117.15, supra. vVe might undertake to resolve that conflict by resort­

ing to the usual rules of construction of statutes, but we are confronted by 

a constitutional provision which cannot give way to any act of the legisla­

ture. Article XII, Section 7, Ohio Constitution, reads as follows: 

"Laws may be passed providing for the taxation of the right 
to receive, or to succed to, estates, and such taxation my be uni­
form or it may be so graduated as to tax at a higher rate the right 
to receive, or to succeed to, esates of larger value than to estates of 
smaller value. Such tax may also be levied at different rates upon 
collateral and direct inheritances, and a portion of each estate not 
exceeding twenty thousand dollars may be exempt from such tax­
ation." 

Article XII, Section 8, supra, authorizes the levy of an mcome tax. 

Section 9 reads as follows: 

"Not less than fifty per centum of the income and inheritance 
taxes that niay be collected by the state shall be retiirned to the 
county, school district, city, village, or township in which said in­
come or inheritance tax originates, or to any of the same, as may 
be provided by law." (Emphasis added) 

These provision give the general assembly discretion as to the sub­

divisions to which the proceeds of income and inheritance taxes may be 
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allocated, but do not authorize any deduction of the costs of levy, collection, 

distribution, or any other expense. It is worthy of note, also, that the lan­

guage of said Section 9 indicates that the inheritance tax is to be "collected 

by the state." 

That the general assembly recognized the sacredness of the share of 

the inheritance tax which was allotted to the municipalities and townships, 

is further emphasized by the provision of Sections 5731.42 and 5731.43, 

Revised Code, which authorizes the appointment of agents to assist in cer­

tain phases of the enforcement of the inheritance tax, and stipulates that the 

compensation of such agents "shall be paid on equal monthly installments 

from the state's share of the undivided inheritance tax in the county 
treasury." 

It is obvious that when the general assembly provided in Section 

117.15, supra, that the "necessary expenses of the maintenance and opera­

tion of the bureau" should be borne by the state, it did not intend to limit 

such expense merely to the maintenance of the office; otherwise there would 

be no way of paying the compensation of the examiners who inspect the 

accounts of the various state offices and institutions. Furthermore, we may 

note the provision of Section 117.04, Revised Code, whereby the bureau is 

required to inspect and supervise the accounts of the Ohio National Guard. 

It is specifically provided in that section that: 

"This section does not require the expenses of such inspec­
tions or supervisions to be charged to or paid out of the founds of 
the national guard or the units thereof." 

Obviously, such expenses would be payable out of the appropriation 

by the state for the general maintenance and operation of the bureau. 

In the light of the foregoing, I am forced to the conclusion that the 

expense of the bureau in the inspection of the funds arising from the in­

heritance tax, while in the hands of the county treasurer, are to be borne 

by the state, and not charged to the portions of such tax which are distribu­

table to muncipalities and townships. 

It is therefore my opinion and you are advised that the compensation 

and expenses of state examiners of the bureau of inspection and supervision 

of public offices, in connection with the inspection of the proceeds of the 

inheritance tax levied pursuant to Section 5731.01 et seq., Revised Code, 
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are to be paid by the state, and may not be charged to the portion of the 

proceeds of such tax distributable to municipal corporations and townships 

under the provisions of Section 5731.53, Revised Code. 

Respectfully, 

vV1LLIAM SAxBE 

Attorney General 




