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4162. 

VETERAN-NOT REQUIRED TO PAY LIC)ENSE FEE FOR PEDDLER'S LI­

CENSE WHEN. 

SYLLABUS: 

1. The Mayor of a village may not require that a non-resident honorably dis­
charged IVorld TVar veteran who is the holder of a peddlers license purma.~t to the 
provisions of Sections 6347 et seq., General Code, pay a license fee under a duly CTUlCted 
ordinance of such village requiring any person who engages in peddling or hawking 
merchandise on the streets of such village to secure a license and pay a fee for such li­
cense. 

2. The exemption granted pursuant to the provisions of Section 6351, General 
Code, is a personal exemption applicable only ·to thl!> 'Veteran himself and dou not ex­
tend to non-veteran partners who may be engaged in business with such honorably dis­
charged soldier. 

3. A <Veteran or a non-<Veteran v.:/10 goes from house to house and takes orders for 
merchandise but who makes delivery at a later date is not required to secure a license 
under an ordinance of a village requiring persons who engage in hawking or peddling 
merchandise on the streets of such village to secure a license before engaging in such 
practice. 

COLUMBUS, OHio, April 17, 1935. 

Bureau of Inspection and Supervision of Public Offices, Columbus, Ohio. 

GENTLEMEN :-This will acknowledge receipt of your request for my opinion upon 
various questions presented by the Village Solicitor of New Lexington. The letter of 
the Village Solicitor reads as follows: 

"The Council of the Village of New Lexington, Ohio, would like the opin­
ion of the office of the Attorney General of the State of Ohio on the following 
questions: 

1. Can the Mayor of the Village of New Lexington, Ohio, refuse to 
issue a license to a non-resident World War veteran without the pay­
ment of the fee called for in a duly passed ordinance of said Village? 

2. If there is a partnership composed of two persons, one of whom 
is a \\'orld \\Tar veteran and the other partner is not a World War 
veteran can the non-veteran be required to pay for a license as called 
for in a duly passed ordinance of said Village? 

3. Can a non-veteran or non-veterans take order for meats one day 
and deliver meat next day without paying any license? 

4. If there is a partnership composed of two persons, one of whom is 
a \\Torld War veteran and the other partner is not a World War 
veteran can the non-veteran do the butchering and the World War 
veteran do all of the delivering of the meat and under this set of 
facts can either one or both of said partners be required to pay for a 
license as called for in a duly passed ordinanct: of said villagt: ?" 

Section I of the Ordinance in question reads as follows: 
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"Section 1. That it shall be unlawful for any person or persons to hawk, 
peddle or huckster in any of the public streets, alleys-, highways or markets of 
said Village, any goods, wares or merchandise or other article or articles of 
value or so to vend or sell the same, except products of his own raising or ar­
ticle or articles manufactured by him without first having obtained a license 
to do so as hereinafter provided." 

The right of a municipality to license peddlers and itinerant vendors is specifically 
given by the legislature. See Sections 3672 et seq., General Code. In reference to 
your first question I call your attention to Section 6351, General Code. This section 
reads as follows: 

"An applicant for the license, provided in Section 6347, proving to the 
auditor to whom such application is made that he has served as a soldier or 
sailor in the service of the United States during the late rebellion, the Spanish­
American war, or the world war and has been honorably discharged therefrom, 
shall pay to such auditor as his fee for such license the sum of fifty cents, and 
shall not be required to make any other or further payment. He shall be ex­
empted from paying any fee for a municipal or other license, as required by 
law or ordinance, during the period covered by the license issued to him by 
such auditor." 

By virtue of Section 6347, mentioned in Section 6351, General Code, supra, a ped­
dler is required to take out a license in only one county, and this license permits him to 
peddle his stock in trade over the entire state, subject to the right of municipalities w 
require an additional license. Your first question seems to be answered by the case of 
Conrad vs. Lengel, 110 0. S. 532. The first branch of the syllabus of that case reads 
as follows: 

"1. While by the provisions of Sections 6351, General Code, an honorably 
discharged soldier procuring a peddler's license as therein provided is exempt 
from the payment of 'any fee for a municipal or other license,' he is subject to 
the police regulation of the municipality, including a requirement that before 
he peddles or hawks merchandise therein he must obtain a license, and such li­
cense, under the express provisions of Section 63 52, General Code, may be re­
voked and cancelled for causes therein stated." 

It would seem in answer to your first question that the Mayor may not require an 
honorably discharged soldier to pay a fee for a peddler's licens-e even though such per­
son is a non-resident. 

I come now to your second question of whether or not a partner of a World War 
veteran may be required to pay a fee for the license in question. It is quite obvious 
that s-uch a license is a personal privilege and it may not be transferred unless express­
ly authorized by the municipality. The mere fact that an honorably discharged sol­
dier may secure the license in question without the payment of any fee does not give 
his partner, who is a non-veteran, the same privilege. In other words, the license in 
question is a personal license and not a partnership license. 

Your third question refers to whether or not a non-veteran may take orders for rne3t 
one day and deliver the meat at a subsequent date without taking out the license re­
quired in the ordinance quoted supra and paying for the same. It should be noticed 
that the ordinance uses the words "to hawk, peddle or huckster''. For the purposes of 
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this opinion no distinction is made as to the meaning of these three expressions. In 
other words, you inquire whether or not under the circumstances presented in your third 
question the non-veteran is a hawker, peddler or huckster within the meaning of the 
present ordinance. The following quotation to be found in 12 R. C. L. 184 is particu­
larly pertinent: 

"It is another necessary requJSite of peddling that the delivery must be 
made at the time of sale; the sale and delivery must be one transaction. The 
authorities are almost unanimous in holding that a person who solicits and ob­
tains orders for goods by the display of samples, and delivers none of the goods 
at the time of sale, is not a peddler. It must follow a fortiori that one who 
takes orders without samples is not a peddler; and so it is generally held. 
There has grown up a drummer or commercial traveler class which is entirely 
different from the peddler class, and the distinction has been recognized and 
respected. The difference between the two classes is easy to state in terms of 
the mischievous situation to be remedied by legislative regulations of peddlers. 
Those soliciting orders for future delivery almost universally do so for reliable 
solvent principals and, furthermore, the buyer has a period of time before de­
livery and payment within which to discover and rescind for fraud. These 
cases cannot be explained on the theory that the drummer is held not to be a 
peddler because acting for another, for it is clear that an agent may be a ped­
dler. They must be based on the principle that the manner of making the 
sale, namely by order excludes the existence of peddling. In a few states, 
however, it is held that one who goes about from house to house taking orders 
for consumers for goods to be delivered in the future is a peddler. In accord­
ance with the weight of authority it is further held that one is not a peddler 
although, in addition to securing the order for the goods, he subsequently de­
livers them. Then, of course, one who merely delivers goods previously or­
dered of another is not a peddler." 

The term "peddling'' is defined in 48 Corpus Juris, 778 as follows: 

"Going around from house to house, or from customer to customer, ~nd 
selling goods, to sell at retail from place to place, going from house to house, 
carrying the goods to be offered for sale, traveling about and selling small 
wares. A single sale, if there is nothing more, scarcely comes under the de­
nomination of 'peddling.' The term 'peddling' refers to the manner in which 
the business is carried on, and not to the business itself. However, it has been 
defined as the occupation of an itinerant vendor of goods who sells and deliv­
ers the identical goods he carried with him, and not the business of selling by 
sample and taking orders for goods to be thereafter delivered and to be paid 
for wholly or in part upon their subsequent delivery.'' 

The above principles have been adopted by the courts of this state. The Supreme 
Court of Ohio in the case of Great Atlantic and Pacific Tea Company vs. 1/illage of 
Tippecanoe, 85 0. S. 120, held as disclosed by the syllabus: 

"In view of the guaranties of the Bill of Rights, Section 3673 of the Gen­
eral Code, cannot be so interpreted as to authorize a municipal council to im­
pose a license fee upon merchants who do not sell upon the public streets or 
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places, but only solicit orders and negotiate future sales at the residences of 
their customers." 

The following appears at page 126: 

"It has a fixed place from which it does business; it does not carry about 
the merchandise which it offers for sale; it does not sell at the time it offers 
for sale, but enters into contracts for future sales; it does not carry on nego­
tiations or any part of its business upon the streets, highways or public places, 
but at the residences of its customers. That these features broadly and sub­
stantially distinguish its business from that carried on by hawkers, peddlers 
and hucksters· is made clear by the dictionaries and numerous cases cited in the 
briefs. The apparent attempt of the village council to exercise the power as­
sumed to be conferred by Section 3673 of the statute to require license from 
those who at the residences of their customers bargain to sell or solicit orders 
for goods, wares, or merchandise by retail, and the attempt of its officers to en­
force the ordinance with that interpretation seems to require that to the inter­
pretation of the section there be applied a limitation which the constitution im­
poses." 

The above case was approved and followed in City of Wooster vs. Evans 92 0. S. 504. 

bus: 
In my Opinion No. 2873, rendered June 29, 1934, I held as disclosed by the sylla-

"A person who goes from house to house and takes orders for merchandise 
but who makes delivery at a later date, at which time collection is made, is 
not required to secure a peddler's license under the provisions of Sections· 6347 
et seq., General Code." 

Numerous authorities were quoted in support of the conclusion reached in the above 
opinion and I concluded that the weight of authority in this country clearly supports 
such a view. In view of the above it would appear that under the circumstances pre­
sented in your third question the persons would not be required to take out the licenses 
required by virtue of the ordinance in question. 

As I read the fourth question it is substantially the same as the third question with 
the exception that the actual delivering of the meat is performed by a World War vet­
eran. In other words, orders are taken before the time of delivery. There is no ped­
dling in any of the public streets, alleys, highways or market~ of the village. With this 
interpretation of your fourth question it is quite obvious that the answer to your fourth 
question is the same as the answer to your third question. 

You do not ask and I express no opinion as to the reasonablenss of the fee required 
from those persons who must secure licenses under the provisions of this ordinance. 

In view of the above and without further extending this discussion it is in my opin­
ion, in specific answer to your inquiries, that: 

1. The Mayor of a village may not require that a non-resident honorably dis­
charged \Vorld War veteran who is the holder of a peddler's license issued pursuant to 
the provisions of Sections 6347, et seq., General Code, pay a license fee under a duly en­
acted ordinance of such village requiring any person who engages in peddling or 
hawking merchandise on the streets of such village to secure a license and pay a fee for 
such license. 
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2. The exemption granted pursuant to the provisiOns of Section 6351, General 
Code, is a personal exemption applicable only to the veteran himself and does not ex­
tend to non-veteran partners who may be engaged in business with such honorably dis­
charged soldier. 

3. A veteran or a non-veteran who goes from house to house and takes orders 
for merchandise but who makes delivery at a later date is not required to secure a li­
cense under an ordinance of a Village requiring persons who engage in hawking or 
peddling merchandise on the streets of s·uch Village to secure a license before engaging 
in such practice. 

4163. 

Respectfully, 
JOHN W. BRICKER, 

Attorney General. 

CITY--.MAY NOT CONTRACT WITH COUNTY COMMISSIONERS FOR 
LEASE OF OFFICE SPACE TO COUNTY IN CITY OF,FICE BUILDING 
WHEN. 

SYLLABUS: 
A city, which is the county seal of the county in which it is situated, and the coun­

ty commissioners of such county, may not enter .into a contract for the leasing of office 
sp.ace for ten years to the said county, in a rity office building proposed to be erecte.i 
by such city. 

COLUMBUS, OHIO, April 17, 1935. 

HoN. PAUL D. MICHEL, Prosecuting "11/orney, Marion, Olzio. 
DEAR SIR :-Your recent communication reads as follows: 

"Will you kindly give me your opinion on the following question: 
The City of Marion is contemplating building a new city office building 

and expect to rent a part of it to the County Commissioners of this county. (I 
might say that in connection with this the Court House is too small and it is 
now necessary for the County Commissioners to rent outside space) Have 
the County Commissioners the right to enter into a ten year lease with the City 
of Marion for office space in the proposed new city building?" 

Section 2419, General Code, reads as follows: 

"A court house, jail, public comfort station, offices for county officers and 
an infirmary shall be provided by the commissioners when in their 
judgment they or any of them are needed. Such buildings and offices shall be 
of such style, dimentions and expense as the commissioners determine. They 
shall also provide all the equipment, stationery and postage, as the county 
commissioners may deem necessary for the proper and convenient conduct of 
such offices, and such facilities as will result in expeditious and economical 
administration of the said county offices. They shall provide all rooms, tire 


