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OPINION NO. 72-011 

Syllabus: 

The position of acting administrator of a county board of mental 
retardation is incompatible with the position of full-time teacher 
at the school over which the board has supervision, and the county 
auditor may not legally pay for the employee's services as acting 
administrator. 

To: George F. Burkhart, Monroe County Pros. Atty., Woodsfield, Ohio 
By: William J. Brown, Attorney General, February 7, 1972 

Your request for my opinion reads as follows: 

"May an employee of the county board of 

Mental Retardation serve as the acting admini­

strator of the board and be paid in both capac­

ities? 


"To be specific, the employee is a 

full-time teacher at the Mentally Retarded 

School and has acted in the capacity of act­

ing administrator, for which services she has 

billed the county. 


"May the county auditor legally pay for 

the employee's services as acting admini­

strator?" 


The function of a county board of mental retardation is to ad­
minister and supervise such training centers and programs for the 
mentally retarded as may be established under Section 5127.01, Revised 
Code. See Opinion No. 71-067, Opinions of the Attorney General for 
1971, and Opinion No. 71-070, Opinions of the Attorney General for 
1971. The powers and duties of the board are prescribed by Section 
5126.03, Revised Code, which provides, in pertinent part, as follows: 
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"The county board of mental retardation, 

subject to the rules, regulations, and stand­

ards of the commissioner of mental retarda­

tion shall: 


"(A) Administer and supervise facilities, 

programs, and services established under sec­

tion 5127.01 of the Revised Code and exercise 

such powers and duties as prescribed by the com­

missioner; 


... * * * * * * * * 

"(C) Employ such personnel and provide 

such services, facilities, transportation, and 

equipment as are necessary; 


* * * n"* * * * * * 
The board is required to appoint an administrator to carry on 

the administration of its functions and to assist it in the appoint­
ment of all necessary employees. Section 5126.04, Revised Code, pro­
vides as follows: 

"The county board of mental retardation 

shall appoint an administrator or executive 

secretary who shall administer the work of the 

board of mental retardation, subject to the 

regulations of such board. 


"With the approval of the board, such 

administrator or executive secretary shall 

appoint all other employees nece3sary to ful­

fill the duties invested in such board." 


I find no statutory prohibition against a full-time teacher in 
a mental retardation center acting simultaneously as administrator 
for the county board of mental retardation. We must, therefore, look­
to the rule of the common law as to compatibility of ernployment. In 
Ohio, the general rule on this subject has been stated in State, ex 
rel. Attorney General v. Gebert, 12 Ohio c.c.R. (n.s.) 274, 275 (1909) 
as follows: 

"Officers are considered incompatible when 

one is subordinate to, or in any way a check 

upon, the other; or when it is physically im­

possible for one.person to discharge the duties 

of both." 


See Opinion No. 71-025, Opinions of the Attorney General for 1971, and 
Opinion No. 71-027, Opinions of the Attorney General for 1971. 

It may be argued, of course, that both the administrator and 
the teacher are mere employees of the board, and that the two posi­
tions cannot, therefore, be incompatible. See, for example, Opinion 
No. 71-027, ~uera; Opinion Uo. 2797, Opinions of the Attqrney General 
for 1962; Opinion No. 3717, Opinions of the Attorney General for 1926; 
and Opinion Uo. 1023, Opinions of the Attorney General for 1920. 
think; however, that the potential authority of the position of ad­
ministrator under the above quoted statutes is such that the ad­
ministrator is inherently a check upon the other employees of the 
,board. 

I 
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Under Section 5126.03, ~upra, the county board has the primary 
responsibility for the administration of the mental retardation faci­
lities and programs, and it has the primary responsibility for employ­
ment of personnel. On the other hand, the administrator is also 
given authority under Section 5126.04, supra, to administer the 
facilities and programs subject to the board's regulations, and, 
with the approval of the board, to appoint all personnel. Obviously, 
if the county board's regulations retain only ultimate authority 
and delegate the details of administration and personnel work to the 
administrator, the teachers will be subordinate to the administrator. 
The case, therefore, is similar to that confronted by one of my 
predecessors who held that the superintendent of a county children's 
home could not also act as visiting agent of the board of the home 
when the superintendent was charged with supervision of the visiting 
agent. Opinion No. 790, Opinions of the Attorney General for 1914, 
Volume I, page 272. The principle has been stated in State, ex rel. 
Hover v. Wolven, 175 Ohio St. 114 (1963), which held that membership 
~county board of education were incompatible since the former was 
subordinate to the latter. The Court said, at page 118, as follows: 

"The statutes make the local board sub­

ordinate to the county board. The latter 

supervises the former. In some instances the 

county board takes over entirely the responsi­

bilities and duties of the local board. The 

county board may even terminate the existence 

of the local board. * * *" 


Opinion No. 70-005, Opinions of the Attorney Gene:-al for 1970, 
rendered by my predecessor at your request, is clearly distinguish­
able, for it found no possibility under the statutory framework that 
the administrator of a county board of mental retardation could ever 
be "subordinate to, or in any way a check upon," the director of a 
county welfare department. It is conceivable that the regulations of 
a particular county board of mental retardation might so limit the 
administrator to purely clerical and ministerial functions as to 
leave him no authority over the teaching staff. Under the facts as 
stated in your letter, however, I am not at liberty to assume that that 
is the case here. 

In specific answer to your question it is my opinion, and you 
are so advised, that the position of acting administrator of a county 
board of mental retardation is incompatible with the position of 
full-time teacher at the school over which the board has supervision, 
and the county auditor may not legally pay for the employee's services 
as acting administrator. 




