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1502. 

MUNICIPAL CORPORATIONS-CANNOT LEGALLY PAY INTEREST IN 
ADVANCE ON LOANS RECEIVED. 

Municipalities cannot legally pay interest in adva11ce on loans received under 
section 3913 G. C. 

CoLUMBUS, OHIO, August 19, 1920. 

Bureau ·of InsPection and Supervision of Public Offices, Columbus, Ohio. 
GENTLEMEN :-Your communication of recent date is as follows: 

."On June 1, 1920, the City of A borrows $10,000.00 from a local bank on 
certificate of indebtedness under section 3913 G. C., issued for a period of 
six months, the bank placing the $10,000.00 to the credit of the city. On 
the same day the city draws its check for $300.00, six months interest on 
the loan at 6 per cent. 

Question 1: is such- interest legally payable in advance? 

Question 2: If not, can the city recover the amount of interest on the 
advance payment? 

We respectfully request your written opinion on the above." 

Section 3913, to which you refer, provides: 
"Sec. 3913. In anticipation of the general revenue fund in any fiscal 

year, such corporations may borrow money and issue certificates of indebt­
edness therefor, signed as municipal bonds are signed, but no loans shall 
be made to exceed the amount estimated to be received from taxes and 
revenues at the next semi-annual settlement of tax collections for such fund, 
after deducting all advances. The sums so anticipated shall be deemed 
appropriated for the payment of such certificates at maturity. The certifi­
cates shall not run for a longer period than six months, nor bear a greater 
rate of interest than six per cent, and shall not be sold for less than par 
with accrued interest." 

It is believed that the provision of the statute above quoted, that the certificate 
of indebtedness "shall not be sold for less than par with accrued interest," is 
material in connection with your inquiry. It is apparent that the effect of paying 
the interest in advance as described in your statement of facts is to discount the 
certificate of indebtedness. If the $300.00 paid in advance had remained in the 
municipality's depository until the expiration of six months and earned three per 
cent interest per annum therein, the municipality has lost four dollars and fifty 
cents ($4.50) in the transaction. 

While it will not be denied that there is a custom in somewhat general use by 
reason of which interest on short time loans is collected in advance, and while there 
in some dispute as to the legality of this procedure in view of the usury statutes 
where the maximum rate is charged, there are a number of decisions indicating that 
such a practice is not usurious, i. e., there are decisions to the effect that individuals 
may contract to pay interest at the maximum rate, payable in advance, on short time 
loans, without the contravention of the usury statute. Without attempting to decide 
the legality of this practice as between individuals, it is believed that in view of 
the discount resulting from the transaction described in your statement of facts it 
is in contravention of section 3913 requiring that certificates of indebtedness shall 
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not be sold for less than par with accrued interest. It will be further observed that 
the interest c.ould not accrue in advance. "Interest is money paid for the use of 
money," and in the absence of any specific provision the interest on the indebtedness 
which you describe would be due at the expiration of six months and there is no 
express authority to pay said interest at any other time. On the other hand, there 
is an express inhibition against the discounting of the certificates of indebtedness, 
and the payment of interest in advance, as heretofore stated, constitutes discounting. 

It will be further noted that this statute clearly contemplates the payment of 
the obligations arising on account of the issuance of such certificates of indebtedness 
out of future collections. Section 3913 appropriates the funds to be collected for 
such purpose and the entire procedure is taken in anticipation of future collections. 
It would seem untenable that said interest could be paid before it is earned and 
before the proper funds have become available for said purpose. 

In the case of State ex rei., vs. Pierce, 96 0. S. 44, it is held: 

"In case of doubt as to the right of any administrative board to expend 
public moneys under a legislative grant, such doubt must be resolved in 
favor of the public and against the grant of power." 

In view of the foregoing, in specific reply to your first inquiry, I am compelled 
to the conclusion that upon the state of facts given by you it was not legal to pay 
the interest in advance. 

In reply to your second inquiry, you are referred to Section 286 of the General 
Code of Ohio, as amended in 108 0. L. (Pt. 2), page 1115, which, it is believed, in 
itself furnishes an affirmative answer to your question. 

1503. 

Respectfully, 
JoHN G. PRICE, 

Attorney-General. 

DISTRICT BOARD OF HEALTH-HAS AUTHORITY TO ADOPT AND 
ENFORCE ORDERS AND REGULATIONS TO SAME EXTENT AS 
FOR1-IER :\fUNICIPAL BOARDS OF HEALTH-SECTIONS 12600-137 
TO 12600-273 G. C. (SANITATION BUILDING CODE) APPLICABLE 
OUTSIDE OF CITIES-WHEN HEALTH· DISTRICT MAY ADOPT 
SAME-ADVERTISE:\IENT OF SUCH ORDERS MAY NOT BE 
ADOPTED BY REFERENCE TO SECTIO~AL NUMBERS OF GEN­
RAL CODE. 

1. General health district boards have authority to adopt and enforce the orders 
and regulations stated in section 4420 to the same extent as former municipal boards 
of health may have do11e. 

2. Insofar as sections 12600-137 to 12600-273 (Sanitation Building Code) are 
applicable outside of cities and to tile extent that they have reasonable reference to 
health conditions there existent, s1tch sections may be adopted by a general health 
district board as its general orders and regulations. 

3. If such sections are adopted, the advertisement of such orders and regula­
tiolls may not be by reference merely to their sectional numbers in the General Code 
of Ohio. 

CoLUMBus, 0Hro, August 19, 1920. 

State Department of Health, Columbus, Ohio. 
GENTLEMEN ;-Acknowledgment is made of the receipt of your request for the 

opinion of this department as follows: 


