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BRIDGE CONSTRUCTION-COUNTY COMMISSIONERS 
ELECTED TO PROCEED BY FORCE ACCOUNT-POWER LIM­
ITED TO GIVING AUTHORITY TO ENGINEER - COMMIS­
SIONERS HAVE NO AUTHORITY TO RECEIVE INFORMAL 
BIDS AND MAKE CONTRACT FOR vVORK-AUTHORrTY 
VESTED SOLELY IN COUNTY ENGINEER-SECTIONS 153.31, 
5543.19 ET SEQ., RC. 

SYLLABUS: 

When the board of county commissioners have found it necessary to construct a 
bridge and have elected to proceed under authority of Section 5543.19 et seq., of the 
Revised ,(ode, by authorizing the construction of such bridge ,by force account, rather 
than erecting such bridge ,by contract under the provisions of Section 153.31 of the 
Revised Code, the power of said board is limited to giving authority to the county 
engineer, and the commissioners have no authority to receive informal :bids for such 
work and make a contract therefor. The authority to carry out such construction 
is vested solely in the county engineer. 
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Columbus, Ohio, June 1, 1955 

Hon. Robert A. Carton, Prosecuting Attorney 

Coshocton County, Coshocton, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your request for my opinion, reading as follows: 

"Recently, the Conesville Bridge across the Muskingum River 
was found to be unsafe for use and it is necessary to replace tihe 
same. 

"The river divides a township and a school district in such 
a manner that a bridge is deemed to be necessary and its con­
struction with a minimum of delay is required. 

"There is a diversity of opinion .between the County Engi­
neer and the County Commissioners as to the ,procedure by which 
a new bridge could he constructed. 

"The County Commissioners by Resolution dated April 4, 
1955, passed the attached Resolution No. 273A to proceed under 
G. C. 5543.19 to construct a new bridge upon force account and 
reserved the right to purchase materials relative to the project. 

"No detailed plans or specifications for the bridge construc­
tion were prepared and no formal bids were asked with respect to 
the material, but several contractors were advised of the location 
and the general ,plans of the proposed bridge and were asked to 
submit plans and prices thereon, all work and plans, however, to 
be subject to the approval of the State Highway Director. 

"Several such informal proposals were received by the County 
Commissioners and all of the proposals included both labor and 
materials for the complete erection of the bridge in place. 

"The proposal of the Ohio Bridge Corporation dated April 
26, 1955 (copy attached) was accepted by the Commissioners by 
Resolution No. 273B attached. 

"The County Engineer does not approve of the procedure of 
the County Commissioners under force account in accepting a pro­
posal hy a bridge corporation to furnish all la!bor and material for 
the erection of a complete bridge in place. 

"The questions presented are as follows: 

"l. Do the County Commissioners under the provisions 
of G. C. 5543.19 under force account, have the rig,ht to 
accept a proposal made by a bridge corporation to erect a pre-
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fa!bricated all welded bridge complete in place, the bridge 
corporation supplying the laJbor and material therefor. 

"2. Can such a proposal be accepted without the ap­
proval of the County Engineer and if accepted by the Com­
missioners, can payment be made by the county to the bridge 
corporation without the approval of the county Engineer?" 

There have been for many years two distinct procedures set forth in 

the statutes for the erection or repair of bridges on county highways. As 

to the first in point of time, we find in 98 Ohio Laws, page 21, an act 

passed February 10, 1871, providing that when it becomes necessary to 

erect any bridge the county commissioners shall advertise for proposals 

and let the contract to the lowest and best bidder. 

In 1888, this act was amended, 85 0. L. 218, and became Section 796 

et seq. Revised Statutes, later Section 2443 et seq. of the General Code. 

It has come down to the Revised Code, without material changes, as Sec­

tion 153.31 et seq. Section 153.31 requires that plans and specifications 

for the substructure of a proposed bridge, shall be prepared by an archi­

tect or civil engineer. Section 153.32 makes like provision as to the 

superstructure, and reads in part: 

"* * * The board shall cause to be prepared, plans, descrip­
tions and specifications for such superstructure, which shall be 
kept on file in the county auditor's office for inspection by bidders 
and persons interested, for a period of fifteen days prior to the 
date for receiving bids, and it shall invite bids or proposals in 
accordance therewith." 

Section 153.33 provides for alternate plans to be submitted by bidders. 

Section 153.34 requires the contract to be let to the lowest and best bidder. 

It will be observed that this entire procedure has been in the law without 

substantial change since 1888. 

The second course provided by the statutes for building county 

bridges dates from an act passed in 1915, 106 0. L., 574. This was a 

comprehensive highway law for the state and its subdivisions. Section 

155 of that act, as originally worded, made no reference to building a 

bridge by force account. It read as follows: 

"The county highway superintendent may, with the approva'1 
of the county commissioners or township trustees, employ such 
laborers, teams, implements and tools, and purchase such material 
as may be necessary in the performance of his duties." 
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In 107 Ohio Laws, page 69, that section was amended, and now 

appears in the Revised Code, in substantially the same language as Section 

5543.19, G. C. 7198. It now reads: 

"The county engineer may, when authorized by the board of 
county commissioners, employ such laborers and teams, lease such 
implements and tools, and purchase such materials as are necessary 
in the construction, reconstruction, improvement, maintenance, or 
repair of roads, bridges, and culverts by force account." 

(Emphasis added.) 

This section, which, as will be noted, is much later in its enactment 

than Section 153.31 et seq. stands quite alone, there being no other pro­

visions of the law which appear to be related to the procedure contemplated. 

It is also worthy of note that in both the General Code and the Revised 

Code this section appears in a chapter devoted to "duties of county 

engineer." 

'vVe have, therefore, two entirely independent and different modes of 

procedure whereby the county may construct a bridge. It might be 

claimed that because the procedure set forth in Section 5543.19, R. C., 

Zl98 G. C., supra, was enacted at a later time than that outlined in 

Section 153.31 supra, R. c.,t_2343 G. C~ et seq., therefore the later statute 

would operate as a repeal of the former. I do not deem it necessary to 

decide that question. One of my predecessors, in Opinion No. 2410, 

Opinions of the Attorney General for 1921, page 822, held: 

"2. Said sections 7198, 7200 and 7214 do not repeal by 
implication sections 2343 to 2361, G. C. providing among other 
things for the construction and repair of bridges upon the com­
petitive bidding plan. The two groups of sections provide distinct 
methods of bridge construction and repair; and when one group 
is resorted to for procedure, it must be followed to the exclusion 
of the other." 

That conclusion, it appears to me, may be strengthened by the fact 

that the earlier provision was mandatory in form, while the later provision 

relative to force account is merely permissive. In other words, the legis­

lature having laid down a mandate for the procedure of the county com­

missioners in erecting a bridge by competitive bids, saw fit at a later time 

to give them permission to perform the work in another manner, to wit, 

by turning the entire matter over to the county engineer. 

Proceecling on the belief, therefore, that my predecessor was right in 

saying that these statutes give the commissioners a ohoice of procedure, 
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I propose to examme Section 5543.19 supra, m order to determine what 

ha:ppens if the commissioners choose this process of construction by force 

account instead of advertising for ·bids and letting a contract. It is to be 

noted first, that the commissioners must decide what procedure to take, 

and the statute provides that when they give authority for the county 

engineer to construct a ,bridge ,by force account, then it is tihe county 

engineer and not the commissioners who employs the necessary la,borers 

and purchases the necessary materials and constructs the bridge by force 

account. In Opinion No. 2106, Opinions of the Attorney General for 

1930, page 1136, it was held: 

"In the maintenance and repair of county roads which are 
authorized by the county commissioners to he clone by force 
account and without contract, the employment of t-he necessary 
laiborers for the prosecution of t,he work rests with the county 
surveyor and not with the county commissioners." 

The Attorney General quoted from an earlier Opinion No. 271, 

Opinions of the Attorney General for 1927, page 466, where it was held: 

"In the construction, reconstruction, improvement, mainte­
nance or repair of roads, bridges and culverts by force account, 
the county surveyor may when authorized by the county commis­
sioners, employ such laborers and teams as may be necessary." 

The Attorney General further said that the same conclusion had been 

announced in several earlier opinions. In Opinion No. 3139, Opinions of 

the Attorney General for 1931, page 527, it was held: 

"When the county commissioners have authorized the sur­
veyor to construct or improve a road by force account, under the 
provisions of Section 7198 of the General Code, the surveyor has 
the sole power to contract with laborers with reference to the con­
struction of such improvement, and the approval of the county 
commissioners is not required as a condition precedent to the 
payment of such wages." (Emphasis added.) 

As you state, it was held by my immediate predecessor in Opinion No. 

1498, Opinions of the Attorney General for 1950, page 103, that a pre­

fabricated bridge may be purchased and constructed under the force account 

statute under consideration. 

In Opinion No. 768, Opinions of the Attorney General for 1951, 

page 504, I had occasion to consider the respective powers and authority 

of county commissioners and the county engineer in matters relating to 
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road and bridge maintenance, particularly when they elect to have such 

work done by force account. It was held as shown by the first branch of 

the sylla:bus: 

"County commissioners themselves have no authority to 
carry on county road and bridge maintenance and repair :by force 
account, and where such commissioners elect, under the provisions 
of Section 6948-1, General Code, that certain such work shall be 
undertaken by such method, they have no discretion but to com­
mit the execution tihereof to the county engineer under the pro­
visions of Section 7198, et seq., Gene~al Code." 

These opinions plainly point to the conclusion that while the county 

commissioners have full authority, if they so choose, to retain control over 

the erection of a bridge, and to proceed under the laws above referred to, 

to advertise for bids and let a contract for such work, yet where they elect 

to turn the work over to the county engineer, to be performed by force 

account, they must permit the engineer to proceed without dictation or 

interference from them. In other words, they cannot relinquish their 

control and at the same time keep it. It must be borne in mind that it!he: 
county engineer is not the mere servant of the commissioners, but is also 

an elected officer, with many independent powers and duties. 

In the resolution submitted, it rather clearly appears that the 'board 

1s proceeding upon bids informally received, and without advertisement, 

and has undertaken to award a contract to one of the bidders; and so far 

as I can discover, they have not attempted or intended to give authority 

to the engineer to build the bridge -by force account or to exercise any 

other control over the project. In effect, it is an attempt on the part of the 

commissioners, to do the work by force account under their own direction, 

a proceeding which the statute does not authorize. 

Accordingly, I feel constrained to hold that bhe <board of county com­

missioners has proceeded without compliance either with the law relative 

to the advertisement for bids and letting of the contract to the lowest and 

best bidder as provided for in Section 133.31 et seq., or with the statute 

authorizing them to commit the project to the county engineer, to have 

the work done by force account. 

It is therefore my opinion that when the board of county commission­

ers -have found it necessary to construct a bridge and have elected to pro­

ceed under authority of Section 5543.19 et seq. of the Revised Code, by 

authorizing the construction of such bridge by force account, rather than 



272 OPINIONS 

erecting such bridge by contract under the prov1s1ons of Section 153.31 

of the Revised Code, the power of said board is limited to giving authority 

to the county engineer, and the commissioners have no authority to 

receive infonnal bids for suoh work and make a contract therefor. The 

authority to carry out such construction is vested solely in the county 

engineer. 

Respectfully, 

C. WILLIAM O'NEILL 

Attorney General 




