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1. EDUCATION, COUNTY BOARD OF-OFFICERS AND EM­

PLOYES APPOINTED OR EMPLOYED-POSITIONS NOT 

HELD BY CONTRACT-NO VESTED INTEREST OR PRI­
VATE RIGHT OF PROPERTY IN RESPECTIVE POSITIONS. 

2. STENOGRAPHER-AUTHORIZED TO. BE EMPLOYED FOR 

COUNTY SUPERINTENDENT-EMPLOYE NOT GRANTED 

TENURE OF OFFICE- WHERE STENOGRAPHER EM­

PlJOYED FOR TERM OF TWO YEARS-BOARD HAS AU­

THORITY TO ABOLISH POSITION OR DISCHARGE 

EMPLOYE AT ANY TIME-SECTION 3315.o6 RC. 

3. COUNTY ELEMENT ARY SUPERVISOR-MAY BE AP­

POINTED BY BOARD FOR TERM NOT EXCEEDING FOUR 
YEARS-BOARD MAY ABOLISH POSITION-RIGHTS OF 

EMPL:OYE - DAMAGES - INDIVIDUAL MEMBERS OF 

BOARD-SECTION 3319.02 RC. 

OPINIONS 

SYLLABUS: 

1. Officers and employes appointed or employed by a county board of education 
pursuant to law, do not hold their positions by contract, and have no vested interest 
or private rig,ht of property in their respective positions. 

2. A county board of education is authorized by Section 3315.06, Revised Code, 
to employ a stenographer for the county superintendent, but is not authorizezd to 
girant such employe any tenure of office. Accordingly, where such board! has. em­
ployed a stenogra)Jher for a term of two years the hoard has authority to abolish her 
position or discharge her at any time. 

3. A county elementary supervisor may under authority of Section 3319.02, 
Revised Code, be appointed iby a county board of education for a term not exceeding 
four years; ,but said board may at any time during such term abolish such position, 
and if such action is taken in good faith and in the public interest, such appointee 
can have no right of action for damages against said board or its members as individ­
uals. However, if such action should be taken as a subterfuge for the purpose of 
getting rid of such employe and with the intention of recreating such position and 
appointing ~nother person thereto, such original appointee would have a right of 
action for damages against the individual members of such boardi ,but none against 
the board. 



ATTORNEY·GENERAL 

Columbus, Ohio, June 2, 1954 

Hon_. Dorothy Kennedy, Prosecuting Attorney 

Brown County, Georgetown, Ohio 

Dear Ma:dam: 

I_ have before me your letter requesting my opinion and reading in 

part as follows : 

"I would appreciate your opinion on the following questions 
as soon as possible : 

"By a majority vote, the Brown County Board of Education 
abolished the position of stenographer to the Brown County 
Superintendent of Schools, the said stenographer having then a 
contract at' $26oo.oo per year, which would run two years before 
its expiration, which she entered into with another board of edu­
cation before the majority of the members of the present board 
of education took office. I do not believe any matter of inefficiency 
or incompetency was in issue. The position was merely abolished 
for an indefinite period of time. 

"At the same time, the said board abolished the position of 
county elementary supervisor, who also had a contract which had 
three years to run before its expiration, and which she also entered 
into with the old board of education. Likewise, I do not believe 
there was any inefficiency or incompetency involved." 

As to each of these employes you raise the question whether the board 

of education will be liable in an action for damages for breach of contract. 

I note that the two positions to which you refer to wit, (a) stenog­

rapher for the county superintendent and (b). county elementary super­

visor, are positions which are not established by statute or by any manda­

tory requirement of law but relate to employes whom the board of 
education is aitthorizezd to employ. 

In each case it appears that the positions were abolished by the board 

during the term for which the appointee was employed. Accordingly, the 

same principles of law will be applicable to both. 

In the case of the stenographer it is provided m Section 3315.o6, 
Revised Code : 

"The board of education of each county school district * * * 
may employ stenographers and clerks for such superintendent." 
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In the case of the county elementary supervisor authority is found in 

Section 3319.02, Revised Code, reading in part as follows: 

"The board of education of each county, city, or exempted 
village school district may appoint one or more assistant superin­
tendents and such other administrative officers as are necessary. 
An assistant county superintendent or county supervisor employed 
on a part-time basis may also be employed by a local board as a 
teacher. In the case of assistant superintendents appointments 
shall be made, and in the case of other administrative officers may 
be made, upon nominations of the superintendent of schools for a 
term not to exceed four years except as authorized by sections 
3319.o8 and 3319.09 of the Revised Code. * * *." 

The section quoted authorizing the appointment of a stenographer 

and clerk for the county superintendent does not mention any term for 
such employment. As to the county supervisor, the statute limits the 
term to four years. 

Your statement of facts refers to the appointment of each of the em­
ployes mentioned, as a "contract;" and in several of the cases to which 
you refer, the courts, dealing with appointments to public offices or public 
employment, use the phrase "contract of employment." It seems therefore 
that it will assist in arriving at the answer to your questions, to determine 
whether the relationship between a board of education and one who has 

been appointed to a public office or employed in a certain public position, 
has in it any of the elements of a contract. Certainly, to "employ" in 
private business, implies a contract between employer and employe. There 
are mutual agreements which impose binding obligations on both parties. 
But does the same principle apply to public offices or employments? 

It was held by our Supreme Court in the case of Cleveland v. Luttner, 

92 Ohio St., 493, that a public officer whether elected or appointed, did 
hold his position by virtue of a contract. The action was by a policeman 
who had been discharged and later restored to his position. He sought to 

recover his salary for the period during which he was deprived of his 
position. The Supreme Court in sustaining his claim said : 

"A public officer is a public servant, whether he be a police­
man of a municipality or the president of the United States. His 
candidacy for appointment or election, his commission, his oath, 
in connection with the law under which he serves, and the emolu­
ments of his office constitute the contract between him and the 
public he serves." (Emphasis added.) 
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That proposition, although viewed by the court with some reservation 

in later decisions, was apparently accepted, until the Supreme Court in 
State ex rel. Gordon v. Barthalow, 150 Ohio St., 499, expressly overruled 
the Luttner case, holding as shown by the first branch of the syllabus : 

"A public officer or public general employee holds his posi­
tion neither by grant nor contract, nor has any such officer or 
employee a vested interest or private right of property in his 
office or employment. (The holding in the case of City of Oeve­
land v. Luttner, 92 Ohio St., 493, to the effect that there is a 
contract between a public officer and the public he serves, over­
ruled.)" ( Emphasis added.) 

In the course of the opinion it was said : 

"The principle that a public officer or public general employee 
does not hold his position ex contractu not only rests upon the 
great weight of authority but upon sound reason and logic. To 
constitute a valid contract there must be mutuality in the agree­
ment, and yet it is obvious that, if a public officer or public general 
employee resigns before his term expires, the political subdivision 
which he served has no recourse against him." 

Further, the court said: 

"* * * it is universally held that, in the absence of constitu­
tional or other legal restraint, the terms, emoluments and the 
duties of the office or employment may be changed or employment 
abolished 'Withoitt right of redress upon the part of the holder 
thereof." (Emphasis added.) 

If, therefore, there is no contractual relation between the board of 
education and its appointees, it is inconceivable that an employe whose 
position has been abolished by the board which created it, could have any 
action for damages for breach of contract. 

Although Section 3319.02, relative to employment of a county super­
visor, speaks of "officers," I cannot consider that the appointees mentioned 
are such, within the technical meaning of that term. They are merely 
employee occupying "positions" created :by the .board and appointed 

thereto by the board of education. Referring to "county supervisors," 

see State ex rel. .Saltsman v. Burton, 91 Ohio App., 271, where it was held: 

"The creation and continuation of a position such as elemen­
tary supervisor by a county board of education do not require 
such board to keep that position filled at all times, and it is dis­
cretionary with such board to either fill the position, permit it to 
remain vacant, or abolish it." ( Emphasis added.) 
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There is a well recognized· distinction between "officers" and "em­

ployes" in that an officer is endowed by law with "some of the sovereign 

functions of the government, to be exercised by him for the benefit of the 
public" while an employe has nothing of such power, but is a mere agent 

or servant. of the appointing authority. See 32 Ohio Jurisprudence, 

page 874. 

However, in my opinion, it makes no difference whether either or 

both of the appointees mentioned in your letter are to be regarded as 
officers or employes. Neither, under the holding in the Barthalow case 

supra, has any contractual rights by virtue of his appointment. Further­

more, it is well settled that unless limited by the Constitution or by the law 
under which such employments are authorized, the legislative body or 
administrative body which is authorized to create the position or make 

the appointment of the officer or employe, has authority, if it deems it 
conducive to the public interest, to abolish the office or position which it 

has created. In 32 Ohio Jurisprudence, page 1072, it is said: 

"It is well settled that an office of legislative creation may be 
abolished by the power which created it except in so far as its 
powers in this respect are restrained and limited by some higher 
authority-such as constitutional provisions thereon. * * *" 

It is further said at page 1074, of the same work: 

"Likewise, the repeal of an ordinance or statute establishing 
an office abolishes all appointive offices under it. 

"The effect of the abolition of an office always is to terminate 
the term of the incumbent, since he cannot be an officer or incum­
·bent of an office which has ceased to exist; in other words, he 
cannot be a de facto officer of an office no longer in existence. 
He can recover no salary thereafter; and it is his duty to transfer 
to the proper authorities alfproperty connected therewith." 

To like effect, see 42 American Jurisprudence, page 904. 

It appears to me that anyone accepting an appointment to a position 
created by a board of education must do so with the knowledge that the 
power vested by law in the board to create the position, carries with it the 
right to abolish it. 

The abolition of an office or appointive position is frequently accom­
plished merely by repeal of the statute or ordinance or resolution by which 

such office or position was created. The effect of such action is set forth in 
a number of Ohio cases. 
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In State ex rel. Attorney General" v; Jennings, 57 Ohio St., 415, it 

was held: 

"An office created by an ordinance is abolished by the repeal 
of the ordinance and the incumbent thereby ceases to be an 
officer." 

The so-called "officers" involved in this case were fireman ( other 

than the chief), and the court held that they were not, in the eyes of the 

law, officers, but mere employes, and therefore were not subject to removal 

by quo warranto. But the court said in the opinion: 

"There is no question but that the council had the power to 
repeal the former ordinance; and this being so, and all the offices 
created by it, whatever they were, being thus abolished, the in­
cumbents ceased to be officers, for there can be no incumbent 
without an office." (Emphasis added.) 

In City of Elyria v. Vandemark, 100 Ohio St., 365, it was said: 

"When a public office is abolished by a duly constituted au­
thority the incumbent thereof ceases to be an officer for he cannot 
be a de facto officer of an office no longer in existence." 

In State ex rel. Schmidt v. Colson, 7 Ohio App., 438, it was held : 

"The repeal of an ordinance passed pursuant to the provi­
sions of Section 4404, General Code establishing a board of 
health, abolishes all appointive positions under such board." 

A case which appears to be a close parallel to the situations presented 

by your letter is T,homas v. Euclid, 43 Ohio App., 52. The facts in the 

case were as follows: The village, later city, of Euclid, acting under 

authority of the statutes, created the office of engineer, and Thomas was 

appointed thereto for a term of two years. At the end of one year the 

council repealed the ordinance creating such office. Thereupon, Thomas 

brought suit for two months salary covering a period after such repeal. 
Recovery was denied, the court holding: 

"Office of municipal engineer held created :by ordinance 
rather than by statute, so that engineer was not 'officer' in sense 
entitling him to recover contractual salary despite municipality's 
abolition of his office by repealing ordinance, creating it, and engi­
neer's consequent failure to perform_ any work. . Sections 4364 
and 4366, General Code." 
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In the course of the opinion the court said : 

" * * * it has been well recognized that one can always get 
rid of an officer by repealing the law that created the office, and 
while one cannot interfere with a man's office nor his right to the 
usufructs of the office, to wit,. the salary attached to it, unless he is 
impeached and removed from office or otherwise removed in ac­
cordance with law established for that purpose, the office itself 
can always be abolished." 

Your letter raises one more question, viz. whether an employe whose 
position has been abolished during the term for which he was employed, 

could successfully maintain an action for damages if the board should sub­

sequently recreate the position and appoint someone else to fill it. 

As to the position of stenographer to the county superintendent, the 
law does not authorize the board to appoint for a term, and accordingly, in 
my opinion the board is without power to establish anything in the nature 

of a term by employing a person for a two year period. It is said in 4.2 

Ohio Jurisprudence, page 1035: 

"The word 'term' when used in reference to the tenure of 
office, ordinarily does not apply to appointive offices held at the 
pleasure of the appointing power." 

Accordingly, I can conceive of no situation whereby a board of educa­

tion could by employing such stenographer for a period of years, make 
itself or its members liable by a summary dismissal of such employe, or by 

appointing some other person in her place. 

As to the county elementary supervisor, a somewhat different con­
clusion must be reached. There the legislature has authorized the board 
to establish a possible tenure of four years-subject however, as already 
indicated, to termination at any time by abolition of the position. If the 

board members should conspire to get rid of the incumbent and install 
some other person by abolishing the position and then recreating it and 

making such new appointment, I have no doubt that they would subject 
themselves individually but not as a board, to an action for damages, not 
for breach of contract, but for such illegal conspiracy. 

The answer to your question would in that event depend upon the 
original appointee's ability to prove that the action of the board in abolish­

ing the position was not in good faith and amounted merely to a subter­

fuge to get rid of him, with a view to the subsequent action indicated. In 
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the absence of such proof, his action would probably fail; for the right of 
the board to abolish the position which it has created, if it deems it proper 
for the sake of economy or better administration, is certainly well settled. 

Likewise, it is equally certain that with a change of conditions the position 
may at a later time lawfully be re-established. As I have indicated, the 
question as between the board and the former employe becomes one of 

good faith. 

This proposition has been applied to civil service officers and em­
ployes whose tenure is during good behavior and efficient service, and 
certainly applies equally to those whose tenure is for a limited term. In 
7 Ohio Jurisprudence, page 594, it is stated: 

"The civil service law cannot be given the effect of requiring 
the head of a department to find work for an employee in the civil 
service whom he considers to be unnecessary, nor of requiring 
the retention in the service of persons whose positions it is desir­
able to abolish in the interest of economy. In such case the posi­
tion may be abolished and the incumbent discharged even though 
he is wholly without fault and no charges are made against him. 
It is essential, however, that the position be actually abolished in 
good faith, * * * ." 

See State ex rel. Miller v. Witter, I 14 Ohio St., 122; Tiernan v ~ 

Cincinnati, 18 Oh. N. P. (N. S.) 145. 

Accordingly, it is my opinion and you are advised: 

I. Officers and employes appointed or employed by a county board 

of education pursuant to law, do not hold their po~itions by contract, and 
have no vested interest or private right of property in their respective 
positions. 

2. A county board of education is authorized by Section 3315.o6, 
Revised Code, to employ a stenographer for the county superintendent, 
but is not authorized to grant such employe any tenure of office. Accord­

ingly, where such board has employed a stenographer for a term of two 
years the board has authority to abolish her position or discharge her 
at any time. 

3. A county elementary supervisor may under authority of Section 

3319.02, Revised Code, be appointed by a county board of education for 
a term not exceeding four years; but said board may at any time during 
such term abolish such position, and if such action is taken in good faith 
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and in .the public.interest, such appointee .can have no right of action for 

damages against. said board or its members as individuals. However, if 

such action should be taken as a subterfuge for the purpose of getting rid 
of such employe and with the. intention of recreating such position and 

appointing another: person thereto, such original appointee would have a 

right of action for da~ages against the individual members of such board 

but none against the board. 
Respectfully, 

C. WILLIAM O'NEILL 

Attorney General 




