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STATE SCHOOL FOR DEAF-STATE SCHOOL FOR BLIND­
RULES AND REGULATIONS-WHERE EMPLOYES N01 

·IN CLASSIFIED SERVICE, ATTAIN AGE SIXTY-FIVE 
YEARS-RETIRED FROM SERVICE-NOT UNLAWFUL­
SUCH RULE NOT APPLICABLE TO CLASSIFIED CIVIL 
SERVICE-POSITIONS HELD DURING GOOD BEHAVIOR 
AND EFFICIENT SERVICE, SUBJECT TO STATUTORY 
RETIREMENT PROVISIONS. 

SYLLABUS: 
1. A rule 1·egularly adopted by those in charge of the management 

and control of the State School for the Deaf and the State School for the 
Blind, that employes therein who are not in the classified civil service and 
who have attained the age of sixty-five before or during the school year 
1939-1940 shall be retired from service in those schools at the end of 
said school year and that thereafter each such employe shall be retired at the 
end of the school year in which age sixty-five is attained is not unlawful, 
and such a rule may lawful!)' be made as a declaration of policy by those 
entrusted by la:w with the control and management of said schools. 

2. Such a rule may not be 1nade to apply to those who hold posi­
tions in the classified civil service, as they hold their positions under the 
law during good behavior and efficient service subject to statutory retire­
ment provisions. 

COLUMBus, Omo, August 25, 1939. 

MR. DrcK SM;rTH, Assistant Director of Education, Columbus, Ohio. 

DEAR SrR: This will acknowledge receipt of your request for my 
opinion, which reads as follows: 

"The Director of Education, Mr. Scarberry, Superintend­
ent of the State School for the Blind, and Mr. Abernathy, 
Superintendent of the State School for the Deaf, at a recent 
meeting agreed that each teacher, superintendent, assistant 
superintendent, principal, or anyone else who is eligible for re­
tirement under the provisions of the State Teachers Retire­
ment System of Ohio, and who shall have attained age 65 before 
or during the school year 1939-40, shall be retired from service 
in the schools for the blind and deaf at the end of said school 
year and thereafter each such teacher or other such employee 
above mentioned shall be retired at the end of the school yeat 
in which age 65 is attained. 

Is it legal for the Director of Education, in conjunctior 
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with the superintendents of the above named schools, to make 
such a ruling?" 

1583 

By Act of the General Assembly in 1911, there was created the Ohio 
Board of Administration ( 102 0. L., 211). By the terms of said Act full 
power to manage and govern a number of state institutions, among which 
were the State School for the Blind and the State School for the Deaf, 
was reposed in the said board. Section 11 of the said Act was codified 
as Section 1842 of the General Code of Ohio, and has never been modified 
or repealed. It provides as follows: 

"Each of said institutions shall be under the executive 
control and management of a superintendent or other chief of­
ficer designated, by the title peculiar to the institution, subject 
to the rules and regulations of the board and the provisions of 
this act. Such chief officer shall be appointed by the board to 
serve for the term of four years unless removed for want of 
moral character, incompetency, neglect of duty, or malfeasance, 
after opportunity to be heard. 

The chief officer shall have entire executive charge of the 
institution for which he is appointed, except as otherwise pro­
vided herein. He shall select and appoint the necessary em­
ployes, but not more than ten per cent of the total number of 
officers and employes of any institution shall be appointed from 
the same county. He shall have power to discharge them for 
cause, which shall be recorded in a book kept for that purpose, 
and a report of all appointments and resignations and discharges 
shall be filed with the board at the close of each month. 

For reasons set forth in writing the board may order the 
discharge of any employe of any institution. 

This act shall not be construed as affecting the term of any 
chief officer which shall be unexpired at the organization of the 
board; but he shall be subject to removal as· hereinbefore pro­
vided. 

The board after conference with the managing officer of 
each institution shall determine the number of officers and em­
ployes to be appointed therein. It shall from time to time fix 
the salaries and wages to be paid at the various institutions, 
which shall be uniform, as far as possible, for like service, pro­
vided that the salaries of all officers shall be approved in writing 
by the governor." 

In 1921 the so-called Administrative Code for the State of Ohio, was 
enacted by the Legislature ( 109 0. L., 105). This Act was codified as 
Sections 154-1 et seq. of the General Code of Ohio. In Section 154-3, 
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General Code as then enacted, a number of administrative departments 
of government of the State of Ohio were created, among which were the 
Department of Education and the Department of Public Welfare. By 
the terms of Section 154-57, General Code, then enacted as a part of said 
Code it was provided that the Department of Public \Velfare should have 
all powers and perform all duties then vested in or imposed upon the 
Ohio Board of Administration and the fiscal supervisors thereof, with 
certain exceptions not pertinent to this inquiry. • 

Said Section 154-57, General Code, was amended in 1927 ( 112 0. L., 
359) so as to relieve the Department of Public ·welfare of the control of 
the State School for the Blind and the State School for the Deaf and trans­
fer the control of these institutions to the Department of Education. At 
the same time Section 154-46, General Code, which had fixed the powers 
and duties of the Department of Education, was amended, and as so 
amended was made to include among the powers vested in the Depart­
ment of Education the control and management of the State School for the 
Blind and the State School for the Deaf, in the following language: 

"Such powers and duties vested in and imposed upon the 
Department of vVelfare with reference to the state school for the 
deaf, and the state school for the blind, excepting such powers 
and duties with reference thereto which may now be vested in 
the department of finance under Sections 154-28 et seq. of the 
General Code." 

From the foregoing it follows that the control and management of 
the State School for the Blind and the State School for the Deaf and the 
appointment of the officers and employes of these institutions and the fix­
ing of their salaries and wages as provided in. Sections 1842 et seq., now 
lies in the Department of Education to the same extent it had originally 
been reposed in the Ohio Board of Administration. 

There is no statutory or constitutional inhibition upon the exercise 
by the appointing authority of its discretion as to the length of time for 
which employes and officers in these institutions may be appointed except 
as the positions may be subject to the laws relating to civil service. Unless 
the positions in question are included in the classified civil service, in which 
event appointees to the positions would hold them during good behavior 
and efficient service up to statutory retirement the appointing authority 
may appoint them for a definite term or simply make the appointments 
without term and in that case they would hold their positions subject to 
the will of the person or persons who appointed them. In regard thereto, 
I might state that it is my information that the teaching positions were 
exempted from the classified civil service by order of the State Civil Serv­
ice Commission several years ago. Therefore, the incumbents in such 
positions have no tenure of term except as it may be fixed by the appoint-
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ing authority. They ·may be appointed and removed in the discretion of 
those in control of the schools. The adoption of the rule mentioned in 
your inquiry, is merely the pronouncement of a policy thought by those in 
charge of the institutions to be for the best interest of all parties con­
cerned. The legislature has reposed that power in those with whom it has 
entrusted the control and management of the institutions and has not re­
stricted or limited it so far as the question before us is concerned, by any 
statutory limitations. The fact that the teachers in these institutions are 
members of the State Teachers Retirement System and that Section 
7896-34, General Code, fixes the age of compulsory retirement under that 
system, gives them no right to their pensions or to continued employment, 
nor do such facts deny to their employers the right to discharge them. 
They have no vested right in their positions simply because they have 
been appointed to them, and acquire no vested right therein by service. 

A somewhat similar question was involved in the case of Harrison 
vs. Board of Education, decided by the Court of Appeals for Cuyahoga 
County, June 15, 1938, and reported in 60 Ohio Appellate Reports, page 
45. In that case the question of whether or not the Board of Education 
of the Cleveland City School District might lawfully adopt a rule to the 
effect that no teachers in the Cleveland schools would be employed who 
had reached the age of 65 years, was raised. The court held: 

"2. It is within the powers of a board of education, under 
Sections 4749 and 4750, General Code, to pass a rule requiring 
all school teaching employees to be retired at the age of sixty­
five years, and such a rule does not conflict with Sections 7691 and 
7696-34, General Code. 

3. In the absence of statute that requires a board of ·educa­
tion to reemploy teachers over sixty-five years of age, the right 
to refuse to do so cannot be successfully challenged, nor can its 
refusal to do so be held to be an ·abuse of discretion." 

In the course of the opinion, Judge Lieghley speaking for the court, said : 

"Also, Section 7896-34, General Code, is claimed to be a 
limitation upon the power of the board to adopt said resolution 
and carry out its expressed purpose. This section deals with re­
tirement age and has nothing whatever to do with a contract 
of employment for future service between a teacher and the board. 
This section relates to matters personal to the teacher. He may 
voluntarily retire at sixty years of age and the retirement board 
shall retire him when over seventy. This resolution does not 
retire him at sixty-five and in no way conflicts with the retire­
ment act. Even if it did, it should not seem particularly alarm­
ing or outrageous to require one to do that which he may vol-
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untarily do. It would not be surprising if inquiry disclosed that 
more than one board in this state refuses to employ a teacher over 
sixty. It might be the result of an honest judgment based on 
their peculiar experience in a particular locality. It may be their 
experience and judgment that younger teachers produce better 
results. Whether he elects to avail himself of the privileges of 
this act at once and retire or seeks employment elsewhere is not 
determined for him. This resolution simply announces a policy 
in advance to the effect that this board will not approve and con­
firm any contract of any teacher seeking employment who has at­
tained the age of sixty-five years. 

The existence of a teachers' pension fund in the city of Chi­
cago was held not to restrain the board of education in its right 
to select such persons as teachers as it may choose to employ and 
that the only right upon which a contributor to the fund can in­
sist in case of no renewal contract is a right to a return of money 
contributed. People of Illinois, ex rel. Pursman v. City of 
Chicago, 278 Ill. 318, 116 N. E. 158." 

I am therefore of the opinion in specific answer to your question that, 
a rule regularly adopted by those in charge of the management and control 
of the State School for the Deaf and the State School for the Blind, that 
employes therein who are not in the classified civil service and who have 
attained the age of sixty-five before or during the school year 1939-1940 
shall be retired from service in those schools at the end of said school year 
and that thereafter each such employe shall be retired at the end of the 
school year in which age sixty-five is attained, is not unlawful and such a 
rule may lawfully be made as a declaration of policy by those entrusted 
by law with the control and management of said schools. 

Such a rule may not be made to apply to those who hold positions in 
the classified civil service, as they hold their positions under the law dur­
ing good behavior and efficient service, subject to statutory retirement 
provisions. 

Respectfully, 
THOMAS J. HERBERT, 

Attorney GQ.neral. 


