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allowed for that official year. (See Opinions of the Attorney General, 1914, Vol. I, 
page 71; and 1915, Vol. I, page 368.) 

Such a method seems to be most just and reasonable, and following that prece­
dent and the information gained from the history of the law in this case, and in the 
absence of any guide, the law being silent, the question never having been, as diligent 
search shows, before a court of record, it is presumed that the maximum of one 
hundred dollars expense for any board of visitors is to be used up by the board dur­
ing its official term, i. e., from May 1st to May 1st in any year. 

It is the opinion of the Attorney-General that the phrase "in any year" found 
in section 2973 G. C. refers to the official year of the members of the board and it is 
so held. 

1622. 

Respectfully, 
JOHN G. PRICE, 

Attorney-General. 

INHERITANCE TAX LAW-OPINION NO. 1556, DATED SEPTEMBER 10, 
1920, SUPPLEMENTAL AS TO DOWER RIGHTS AND HOMESTEAD 
RIGHTS FOR PURPOSE OF INHERITANCE TAX. 

No account need be taken ii~ the valuation of estates for inheritance tax pur~ 
poses of the right of the widow or widower to remain in the mansion house of the 
deceased consort free of charge for one year, if dower is not sooner assigned, exist­
ing under section 8607 of the General Code. 

11~ cases in which the debts of the estate are sttch or the liens on the real property 
of the decedent are such as to require the sale of such real estate in order to pay. 
such debts or discharge such liens, the amount of the homestead assignable to thtr 
widow under such circuu~tances should be considered as a charge on the real estate, 
together with the debts and encumlJrances, and the net value of the real estate, after 
making all such deductions, considered as the value thereof for inheritance tax 
purposes. 

CoLUMBUS, OHIO, October 20, 1920. 

Tax Commission of Ohio, Columbus, Ohio. 
GENTLEMEN :-Receipt is acknowledged of your favor of recent date wherein 

you request an amplification of opinion No. 1556, dated September 10, 1920. In 
particular, the commission desires to be advised as to the method of treating certain 
statutory rights of a widow or widower (held in the opinion mentioned to be not 
subject to inheritance tax) in appraising or arriving at the value of the estate which 
is subject to the tax.· The statutory rights referred to in the former ·opinion were 
described generally by the use of the term "homestead right," but, as pointed out in 
your request for a supplemental opinion, the nature and indeed the essential charac­
ter of stich rights vary with circumstances. 

The general proposition laid down in the opinion referred to, to the effect that 
the statutory property rights conferred upon a surviving spouse in virtue of the 
marital right, rather than as distributee of a part of the estate of the deceased, are 
not subject to inheritance taxation· as successions occurring "by intestate law," is 
abundantly supported by authority. Directly in point is Re Kennedy, 29 L. R. A. 
N. S., 428. In that case there was involved the question as to whether or not a 
homestead selected, designated and set apart to a widow under a statute of Cali­
fornia providing for such homestead to be set apart absolutely to the widow, is no 
part of the estate of her deceased husband passing by intestate law. The principle 
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of this case is believed to be s·ound, and the question is as to its application to Ohio 
law. 

In Ohio we have no exact counterpart of the California homestead. The laws 
of Ohio do not vest in the widow in the marital right the absolute title to any 
property. What we do have in Ohio is, first, the right or interest provided for by 
the dower act (section 8607 G. C.), and in certain circumstances the homestead right 
provided for in section 10795, 11730 and 11732 of the General Code. The nature of 
these respective interests and their significance in the determination of the amount 
of the inheritance tax on the taxable portion of the estate will be separately con­
sidered. 

Section 8607 of the General Code provides as follows: 

"The widow or widower may remain in the mansion house of the de­
ceased consort, free of charge, for one year, if dower is not sooner as­
signed." 

This interest, as held in Conger vs. Atwood, 28 0. S. 134, "is not restricted to a 
personal continuance in the house merely, but she (the widow) is entitled to a rea­
sonable enjoyment of the possession of the premises, and may therefore * * * 
rent them." In the case cited it was held that the widow might maintain an action 
against the administrator of her deceased husband's estate for rents collected by 
him for the use of the mansion house of the decedent during the period mentioned 
in section 8607. 

It seems clear therefore that the interest of the widow is valuable and serves 
to diminish the assets of the estate passing by intestate laws, to the extent of its 
value. 

It is more difficult to arrive at any certain basis of valuation of this interest. 
If the right were to last definitely for the period of one year, it might be appraised 
as substantially the equivalent of an estate for one year. It is however, terminable 
by the assignment of dower. Under certain circumstances such termination would 
take place at the will or pleasure of the widow, as her affirmative action or at least 
her consent would be necessary before dower could be assigned. But in case of 
the sale of the real estate to pay debts, or its partition among the heirs at law of 
the decedent, the assignment of dower would take place without the concurrence of 
the will of the widow, and the time at which the assignment would take place would 
be contingent upon the pleasure of other persons than the widow or widower. 

Other peculiarities which enhance the difficulty of the situation may be men­
tioned. If the mansion house constitutes the entire estate of the decedent, then 
upon the assignment of dower under section 12011 of the General Code, providing 
for such cases, the widow or widower's interest would be actually diminished in 
extent, in the sense that it will now be limited to one-third of the rents and profits, 
whereas formerly, as established by the case cited, it extended to the entire rents and 
profits, though limited in duration. On the other hand, if the real estate of the 
decedent is more extensive and is divisible, the assignment of dower may result in a 
yea~ly income in excess of that secured to the widow by the section under examina­
tion. 

It would be easy to dispose of the question now under consideration by treating 
the right to remain in the mansion house of the deceased consort as a mere tempo­
rary provision, to be ignored for inheritance tax purposes by reason of its ultimate 
absorption into the dower right. That is to say, the thing that is to be appraised 
for inheritance tax purposes is not the value of assigned dower, but the value of a 
vested dower right, whether assigned or not. This results from the primary principle 
of inheritance tax law, which is to the effect that all interests are to be appraised 
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and ascertained, if possible, as of the date of the decedent's death. The subsequent 
assignment of dower is to.be regarded therefore as of the same character ~s a sub­
sequent partition among heirs entitled under the statutes of descent to estates in 
common. Inasmuch, therefore, as the dower right is to be valued as of the death 
of the decedent, it would seem reasonable to exclude the interest created by section 
8607 of the General Code from consideration; for if we conceive of dower as an 
interest arising immediately upon the death of the decedent for inheritance tax 
purposes, we thereby assume the immediate vesting of the dower right and take a 
position inconsistent with the existence of the right mentioned in section 8607. 

While the question is not free from doubt, it is believed that the above reason­
ing may properly be indulged and that the interest described in section 8607 of the 
General Code is to be ignored for inheritance tax purposes. That is to say, if dower 
were in point of fact immediately assigned at the death of the decedent, then the 
interest described in section 8607 of the General Code would never arise; and inas­
much as we are to appraise the dower for purposes of deduction as an interest 
arising at the de.ath of the decedent, we may carry the analogy to its logical conclu­
sion and wholly ignore the interest described in section 8607 of the General Code. 

It is different with the interest described in section 10795 of the General Code 
and the other sections referred to. These sections may be quoted as follows: 

"Sec. 10795. If the deceased left a family homestead, and a widow or 
a minor child or children, or both, entitled to have a homestead set off, the 
court shall order the appraisers first to set off and assign such homestead 
(in proceedings to sell real estate of the decedent to pay debts). If he left 
a widow entitled to dower in the premises, the court also shall order them 
to set off and assign to her in each, or in one or more of the tracts of land, 
by metes and bounds, one-third part of the whole lands in which she is 
entitled to do~er, as and for such dower, and to appraise the whole premises 
either as a whole or in parcels, subject to such homestead and dower. 
* * *." 

It is apparent from this section that the homestead right of which it speaks is 
to be enjoyed by the wid()w in addition to her dower right. 

"Sec. 11732. On petition of executors or administrators, to sell to pay 
debts, the lands of a decedent who has left a widow, * * * the apprais­
ers shall set apart a homestead as required in section eleven thousand seven 
hundred and thirty-four. Except as otherwise provided in sections ten 
thousand seven hundred and ninety-four, ten thousand seven hundred and 
ninety-five and ten thousand seven hundred and ninety-six, it shall remain 
exempt from sale on execution, and exempt from sale under order of court 
so long as the widow * * * resides thereon." 

"Sec. 11730. * * * a widow * * * may hold exempt from sale 
on judgment or order, a family homestead not exceeding one thousand dol­
lars in value. * * · * " 

(See Allen vs. Russell, 39 0. S. 336, as to interpretation.) 
«Sec. 11740. Nothing in this chapter shall impair the right of dower 

or the mode provided by law for enforcing that right." 

Omitting the citation of other sections which might be considered, it is apparent 
that the right of homestead mentioned in these sections, and arising in various forms 
under different circumstances, is an absolute one as contrasted with the right previ­
ously examined in this opinion, which is merely .temporary in character. Without 
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going into detail, it is the opinion of this department that when the debts of the 
estate of a decedent are such that there is no net personal estate and it will be 
necessary to sell real estate to pay such debts, the value of the homestead right of the 
widow should be ascertained substantially as a life estate in property of the desig­
nated value, or where money is received in lieu of homestead the amount of such 
money should be taken into account, and in either instance the sum so arrived at or 
ascertained should virtually be added to the debts of the decedent and deducted from 
the value of the real estate, for the purpose of arriving at the net taxable value 
thereof for inheritance tax purposes. 

Another way to look upon the homestead right arising under these circum­
stances would be to regard it, for inheritance tax purposes, as if it were an encum­
brance upon the real estate subject to be sold for the payment of debts or the satis­
faction of liens. It is elementary, of course, that in valuing real estate for inherit­
ance tax purposes the "equity" of the decedent determines the taxable value. So 
here, the statutory right not being a succession under the inheritance tax law, the 
practical result to be aimed at can be achieved by treating the homestead right as an 
encumbrance and deducting it, with the debts and costs of administration, from the 
value of the real estate. 

The commission suggests in its letter that such a procedure might not be proper 
save wh~n the homestead has actually been set off. The statutes quoted, however, 
are mandatory, and though the actual allowance of the homestead is contingent upon 
the institution of proceedings to sell the real estate, yet the same might be. said of 
any ordinary encumbrance. 

In accordance with the foregoing principles the commission is advised that no 
account need be taken in the valuation of estates for inheritance tax purposes of 
the right of the widow or widower to remain in the mansion house of the deceased 
consort free of charge for one year, if dower is not sooner assigned, existing undel" 
section 8607 of the General Code; but that in cases in which the debts of the estate 
are such or the liens on the real property of the decedent are such as to require the 
sale of such real estate in order to pay such debts or discharge such liens, the amount 
of the homestead assignable to the widow under such circumstances should be con­
sidered as a charge on the real estate, together with the debts and encumbrances, 
and the net value of the real estate, after making all such deductions, considered 
as the value thereof for inheritance tax purposes. 

Respectfully, 
]OHN G. PRICE, 

Attorney-General. 


