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VOTING RESIDENCE-WHERE PERSON REMOVED TO DIS­
TRICT OF COLUMBIA OR OTHER FEDERAL TERRITORY 
-GOVERNMENTAL SERVICE-STATE E::VIPLOYMENT­
WHILE SO ENGAGED MAY VOTE AT PLACE WHERE 
HE RESIDED-NO TIME LIMITATION-STATUS UPON 
RETIREMENT FROM SUCH SERVICE-ABSENCE IN EX­
CESS OF THREE YEARS-LOSES RIGHT TO VOTE FROM 
SUCH RESIDENCE- SEE OPINION 878, JULY 13, 1939, 
PAGE 1190. 

SYLLABUS: 
1. A person who has removed to the District of Columbia or other 

federal territor)', to engage in the govern~nent service, or has removed to 
enter the employment of the state, shall while in such ser-uice or employ­
ment be permitted to· vote at the place where he resided at the time of 
such removal, regardless of the length of time such person remains anvay 
from the place from which he removed. 

2. If such person retires from the goz'ernmellt service or from the 
employ of the state and after such retirement remai11s mway from the 
pl-ace from ·which he removed to enter such service, he shall be permitted 
to vote at the place from which he renurued for a period of three years, 
provided it is his intention to retum thereto, however, if absent there­
fro11t for a period in excess of three years, he will have lost his right to 
vote at the place from which he removed. 

CoLUMBUS, Omo, November 1, 1939. 

HoN. PAUL D. MICHEL, Prosecuting Attorne)', Marion, Ohio. 

DEAR SIR: This will acknowledge receipt of your communication 
of recent date, which reads as follows: 

"Will you please furnish this office your opinion on the fol­
lowing, to-wit: 

General Code Section 47'85-31g provides as follows: 

'All registrars and judges of elections, in determining the 
residence of a person offering to register or vote shall be gov­
erned by the following rules so far as they may be applicable. 
If a person removed to the District of Columbia or other Federal 
territory to engage in the government services he shall not be 
considered to have lost his residence in this State during the 
period of such services, and the place where such person resided 
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at the time of his removal shall be considered and held to be his 
place of residence'. 

The question is : 

Does a person, who has removed to the District of Columbia 
to engage in government services and has been in government 
service and finally retires from the service, and remains living 
in the District of Columbia, come within the purview of this 
statute? 

Also, would such a person, after retiring from government 
service and remaining in the District of Columbia and entering 
into private business come within the purview of this statute?" 

Section 4785-31, General Code, in so far as is pertinent to your in­
quiry, reads as follows: 

"All registrars and judges of elections, in determining the 
residence of a person offering to register or vote, shall be gov­
erned by the following rules, so far as they may be applicable: 

*** *** *** 
b. A person shall not be considered to have lost his resi­

dence who leaves his home and goes into another state or county 
of this state, for temporary purposes only, with the intention of 
returning. 

*** *** *** 
g. If a person remove to the district of Columbia, or other 

federal territory to engage in the government service, he shall not 
be considered to have lost his residence in this state during the 
period of such service, and likewise should he enter the em­
ployment of the state, the place where such person resided at -
the time of his removal shall be considered and held to be his place 
of residence. 

* * * * * * * * * 
J. The term 'temporary purposes', as used in this section, 

shall be construed to permit a period of absence not in excess of 
three years." 

A reading of paragraph g of the above section makes it at once ap­
parent that the residence in this state of a person engaged in the govern­
ment service is not lost during the period of such service. 

In order to determine whether or not such person has lost his resi­
dence in this state by a continued absence therefrom, after his retirement 
from the government service, reference should be made to paragraphs b 
and j of the above section. A reading thereof clearly indicates that the 
answer thereto depends entirely upon the length of time that such person 
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remains away from the place from which he removed and his intention 
of returning to such place; that is, if his absence from the state is for 
temporary purposes only, with the intention of returning, such person 
obviously has not lost his residence in this state and may continue to vote 
at the place where he resided at the time of his removal. If, however:, it is 
not his intention to return to Ohio, his residence outside of Ohio cannot 
be regarded as temporary and, of course, under such circumstances he 
would not be permitted to vote in this state. 

In connection therewith, however, it will be noted that paragraph j 
of section 4785-31, supra, provides that the term "temporary purposes'' 
shall be construed to permit a period of absence not in excess of three 
years. This language removes all doubt as to the length of time a person 
may be temporarily absent from his home and still be permitted to vote 
at the place from which he removed. We have in the above section an 
expression from the Legislature with respect to the construction to be 
placed upon its own language which leaves no doubt of the intent and 
purpose of that body in the enactment of said section. 

I feel, therefore, that it can be safely stated that an absence in excess 
of three years would, in so far as voting rights are concerned, no longer 
be for temporary purposes and under the provisions of paragraph b, supra, 
a person who is not engaged in the government service or in the employ 
of the state would, if absent from his former home for a period in excess 
of three years, lose his right to vote at the place where he resided at the 
time of his removal therefrom. 

Therefore, in specific answer to your question, it is my opinion that: 

l. A person who has removed to the District of Columbia or other 
federal territory, to engage in the government service, or has removed to 
enter the employment of the state, shall while in such service or employ­
ment be permitted to vote at the place where he resided at the time of 
such removal, regardless of the length of time such person remains away 
from the place from which he removed. 

2. If such person retires from the government service or from the 
employ of the state and after such retirement remains away from the 
place from which he removed to enter such service, he shall be permitted 
to vote at the place from which he removed for a period of three years, 
provided it is his intention to return thereto, however, if absent there­
from for a period in excess of three years, he will have lost his right to 
vote at the place from which he removed. 

Respectfully, 
THOMAS J. HERBERT, 

Attorney General. 


