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In such a case it might be argued that if he were also a member of a county 
board of education the duties required of both offices wot~ld conflict. This con­
tention, however, has been negatived by a former opinion of this office, reported 
in the Opinions of the Attorney General for 1931, volume 1, page 145. In such 
opinion it was held as disclosed by the syllabus: 

"An elector in a township may hold the posztwn of township trustee 
and member of a county board of education at one and the same time." 

It was pointed out in said opinion that members of a board of education and 
the township trustees might be called in by the budget commission for confer­
ences and in such a situation persons who were members of both boards would 
appear as adversaries against themselves. In holding, however, that the same 
situation would not arise if a county board of education was involved, my im­
mediate predecessor stated at page 146: 

"No such reason, however, could be urged against the compati­
bility of membership on a county board of education and a township 
board of trustees for the reason that the county board of education is 
not a tax levying body and does not receive funds for its purpose from 
the budget commission but from moneys retained and set aside for that 
purpose by the county auditor." 

The sole remaining question is whether or not it is physically possible for 
one person to hold these two positions. In my opinion No. 338, rendered under 
date of March 23, 1933, I held that it is a question of fact rather than of law 
whether or not it is physically possible for one person to occupy two given offices 
at one time. 

Consequently, in specific answer to your question, I am of the opinion that 
the offices of member of a county board of education and village clerk are com­
patible if it is physically possible for one person to transact the duties of both of 
such offices simultaneonsly. 

1355. 

Respectfully, 
]OHN w. BRICKER, 

Attorney General. 

DISTRICT BOARD OF HEALTH-HEALTH COMMISSIONER-NO JURIS­
DICTION OVER STATE-OWNED PROPERTY WITHIN POLITICAL 
SUBDIVISION. 

SYLLABUS: 
Neither local district boards of health nor local health commissioners have any 

general jurisdiction over state owned property in their political subdivisions. 

CoLUMBUS, OHIO, August 8, 1933. 

HoN. H. G. SouTHARD, Director of Health, Columbus, Ohio. 
DEAR SIR :-I am in receipt of your communication which reads as follows: 
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"In times past there have been occasions when the question has 
arisen as to the jurisdiction of local health departments over the buildings 
and lands occupied by state institutions in matters affecting the public 
health and general sanitation. As we are not informed of any provision 
of Ohio Law that exempts state property from the jurisdiction of the 
local board of health, we have so advised our local health commissioners. 

Yesterday I received a letter from the health commissioner of the 
city of Columbus in regard to conditions existing on state property 
within the city of Columbus. In explanation of this matter, I enclose 
a copy of the letter from Doctor N. C. Dysart, city health commis­
SIOner. 

I shall be glad to have your opinion as to the jurisdiction that may 
be exercised by a local board of health or health commissioner over 
state property in matters placed by law under the jurisdiction of local 
health departments." 

The letter referred to reads in part: 

"I would appreciate an opinion from you as to the jurisdiction of the 
Columbus Board of Health on state property such as the State Fair 
Grounds, the State University, the State Penitentiary, the Feeble Minded 
Institution, the State Hospital for Insane, the Institution for the Deaf 
and Dumb, the Institution for the Blind and in fact all state property 
lying within the corporate limits of the City of Columbus. 

Lately several incidents have occurred which renders an opinion on 
this matter advisable. For instance some citizens in the neighborhood of 
the State University complained of odors arising from the dump main­
tained by that institute on its grounds on West Lane Avenue. When a 
city inspector endeavored to correct this nuisance, he was ordered off the 
dump by the caretaker who told him he had no jurisdiction on State 
University grounds. 

Another inspector was not permitted to obtain samples of water 
from one of the University swimming pools for sanitary analysis." 

Section 1261-16, General Code, in part provides: 

"For the purposes of local health administration, the state shall be 
divided into health districts. Each city shall constitute a health district 
and for the purposes of this act (G. C. Sections 1261-~6. et seq.) shall 
be known as and hereinafter referred to as a city health district." (Italics 
the writer's.) 

Section 4404, General Code, provides : 

"The council of each city constituting a city health district, shall 
establish a board of health, composed of five members to be appointed 
by the mayor and confirmed by the council, to serve without compensa­
tion, and a majority of whom shall' be a quorum. The mayor shall be 
president by virtue of his office. Provided that nothing in this act 
(G. C. Sections 1261-16 et seq.; 4404; 4405; 4408; 4413) contained shall 
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be construed as interfering with the authority of a municipality consti­
tuting a municipal health district, making provision by charter for health 
administration other than as in this section provided." 

Section 4404, General Code, prior to the enactment of the Hughes Act on 
April 17, 1919 (108 v. Pt. 1, 236) provided in part that "the council of each 
municipality shall establish a board of health." By such act the state in the 
exercise of its police power delegated some of its power to municipal corpora­
tions. Thus a city might create a municipal board of health, which board was a 
part of the municipal government. 

In the case of the Board of Health, et al. vs. The State, e.r rei., 40 0. App. 77, 
at page 81, it is stated with reference to section 1261-16, General Code, supra: 

"It therefore seems clear to this court that it was the intention of 
the Legislature to withdraw the power previously granted to cities in 
health matters; and well knowing that the health of any municipality 
was of vital concern to the whole state, and recognizing the fact that the 
matter of health administration had been indifferently administered in 
certain localities, it was intended to reserve that power to the state itself 
and to abolish the municipal boards of health as previously established." 

The court in this case further held that withdrawing a city's health powers 
m this respect was not violative of constitutional home rule since under section 
26 of Article II of the Ohio Constitution, the Legislature had power to enact a 
gene>al law for the purpose of safeguarding the health of the people of the state 
(State, e.r rei. Village of Cuyahoga Heights vs. Zangerle, 103 0. S. 566), and that 
an employee of the city board of health is not an employee of the city, as such 
city health district is a distinct political subdivision of the state, made so by the 
Hughes and Griswold Acts. (108 v. 236, 1085). 

Section 4413, General Code, provides 111 part: 

"The board of health of a city may make such orders and regula­
tions as it deems necessary * * * for the public health, the prevention or 
restriction of disease, and the prevention, abatement or suppression of 
nuisances. Orders * * * intended for the general public shall be adopted, 
advertised, recorded and certified as are ordinances of municipalities and 
the record thereof shall be given, in all courts of the state, the same 
force and effect as is given such ordinances. * * *" 

Section 4420, General Code, reads as follows : 

"The board of health shall abate and remove all nuisances within 
its jurisdiction. It may by order therefor compel the owners, agents, 
assignees, occupants, or tenants of any lot, property, building or structure 
to abate and remove any nuisance therein, and prosecute them for neg­
lect or refusal to obey such orders. * * *" 

While the terms of these statutes are broad and comprehensive enough to 
cover all property, including the state's property, still it is thought that the legis­
lature intended a more restricted application of the statute than this language 
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would seem to import. These are general health statutes. In State, ex ret. etc., vs. 
Board of Public Works, 36 0. S. 409, the court stated that although the statute 
there involved was broad enough to embrace the state, still the state was not 
included within the general words of a statute nor its purview only when ex­
pressly so declared. The court stated at page 414: 

"The doctrine seems to be, that a sovereign state, which can make 
and unmake laws, in prescribing general laws intends thereby to regulate 
the conduct of subjects only, and not its own conduct." 

This rule that the state is not bound by the terms of a general statute, unless 
it be expressly so declared, has been uniformly followed in Ohio. State, ex rei. vs. 
Capel/er, 39 0. S. 207; State, ex rei. James vs. Brown, Secretary of State, 112 0. S. 
590. Such doctrine runs back to the English common law, which is expressed 
in the maxim: 

"The King is not bound by any statute, if he be not expressly named 
to be so bound." (Broom Leg. Max. 51). 

And such principle was carried over and made applicable to states as sov­
ereigns in this country. 

As stated above, a city health district is now a separate and distinct political_ 
subdivision, whereas before, such board of health was a part of the municipal 
government. But there can be no differentiation of such principle applying in this 
respect to different city boards, as parts of the municipal government, and city 
boards of health which today are separate political subdivisions. Consequently, 
it becomes necessary to examine former opinions of the Attorney General's Of­
fice. The syllabus of an opinion found in the Opinions of the Attorney General 
for 1931, Volume 2, page 1111, states: 

"The jurisdiction of the officers and other employes of the building 
department of a municipal corporation in this state, acting under the 
assumed authority of an ordinance passed by council of such municipality, 
does not extend to a building owned by the state in the municipality, 
with respect to alterations and repairs which the public safety requires 
to be made in such buildings." 

The principle is that a state when creating such political subdivision does 
not cede to them any control of the state's property situated within them. Such 
subdivision governs in the limited manner and in the territory that is expressly, 
or by necessary implication, granted to it by the state. 

In Opinion No. 4230 of the Opinions of the Attorney General for 1932, this 
above ruling was followed. The syllabus reads: 

"The jurisdiction of the City of Cleveland, in the enforcement of 
its smoke ordinance, does not extend to the Central Armory which is 
under the exclusive control and management of the state." 

There are also many court decisions in other states in accord with the 
opinions of this office. In the case of Kentucky Institution for the Blind vs. City 
of Louisville, 123 Ky. 767, it was held that the state owned institution for the 

39-A. G. 
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blind was not bound to comply with a city ordinance requiring fire escapes for all 
buildings of over three stories in height. The following language at page 774 
is pertinent: 

"But beyond this is the larger question, and the one upon which this 
decision is rested; that is, that the State will not be presumed to have 
waived its right to regulate its own property by ceding to the city the 
right generally to pass ordinances of a police nature regulating property 
within its bounds. * * * The principle is that the State, when creating 
municipal governments, does not cede to them any control of the State's 
property situated within them, nor over any property which the State 
has authorized another body to control. The municipal government is 
but an agent of the State-not an independent body. It governs in the 
limited manner. and territory that is expressly or by necessary implica­
tion granted to it by the State. It is competent for the State to retain 
to itself some part of the government even within the municipality, which 
it will exercise directly or through the medium of other selected and 
more suitable instrumentalities. * * *" 

Other cases laying down the principle that the state does not include itself, 
or state property in a general statute unless it does so expressly, are: /11 re Wil­
lard Parker Hospital, 217 N. Y. 1, 111 N. E. 256; Board of Educatio11 of the City 
of St. Louis vs. City of St. Louis, 267 Mo. 356; City of Milwaukee vs. McGregor, 
140 Wis. 35; but cf. Day vs. Salem, 65 Ore. 114, at 123. 

By like reasoning the jurisdiction of city health boards, even though not 
municipal health boards in the sense of being a city department, does not extend 
to or include state owned buildings and grounds uuless the statutes expressly so 
state, since the above stated principle applies to all political subdivisions of the 
state. 

Having ascertained the applicable principle, it becomes necessary to examine 
other relevant statutes. Section 1261-26, General Code, provides among other 
things: 

"The district board of health may also pr.ovide * * * for the inspec­
tion of schools, public institutions, jails, workhouses, children's homes, and 
other charitable, benevolent, correctional institutions." 

It must be noticed that the enumerated institutions are county institutions and 
do not refer to state institutions. It cannot be argued that the words "and other 
charitable, benevolent, correctional institutions" include state institutions because 
of the well-known rule of "ejusdem generis :" 

"It is the general rule of statutory construction that where general 
words follow an enumeration of persons and things, by words of par­
ticular and specific meaning, such general words are not to be construed 
in their widest extent, but will be held as applying only to persons or 
things of the same general kind or class as those specifically mentioned." 

Black (2nd ed.) Interpretation of Laws, Section 71, page 203. 

The application of this rule of interpretation to section 1261-31, General Code, 
providing for inspection by the dist~ict health commissioner, excludes state insti­
tutions. 
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Since state owned institutions are not expressly included nor by necessary 
implication included in the general health statutes relating to city district boards 
of health, it is my opinion that such boards have no jurisdiction over the state 
owned buildings or grounds. It was evidently the intent of the legislature to 
leave the health regulation of state owned buildings and grounds to the state 
officers having supervision of such property, except those quarantine" and sanitary 
rules and regulations adopted by the state board of health. This is my interpreta­
tion of section 1238, General Code, which provides: 

"Local boards of health, health authorities and officials, officers of 
state institutions, police officers, * * * shall enforce the quarantine and 
sanitary rules and regulations adopted by the state board of health. 
(Italics the writer's.) 

Specifically answering your inquiry, it is my opinion that neither local dis­
trict boards of health nor local health commissioners have any general jurisdic­
tion over state owned property in their political subdivisions. 

1356. 

Respectfully, 
}OHN W. BRICKER, 

Attorney General. 

COUNTY FUNDS-PERSONAL SURETIES UNDER DEPOSITORY CON­
TRACT LIABLE WHEN-DEPOSITORY NOT RELIEVED FROM PAY­
ING INTEREST THEREON WHEN. 

SYLLABUS: 
1. If a county e.rect~tes two continuing depository contracAs for the same 

period with the same bank, each covering one-half the total active and inactive de­
posits, upon the withdrawal of one-half the total deposit and the surrender of the 
collateral pledged as sewrity under one contract, the personal sureties tmder the 
second contract are liable for only one-half the balance remaining after such with­
drawal, where the funds deposited under both contracts are commingled, all active 
funds being deposited in one account and all inactive funds in another. 

2. If the conservator of such depository bank should designate the one-half of 
the funds released to be the one-half secured by collateral, such designation would 
not bind the sureties under the other contract. 

3. Where county funds are deposited under the county depository statute, Sec­
tions 2715 et .seq. of the General Code, the bank will not be relieved from paying 
the rate of interest stipulated until the contract is terminated regardless of restric­
tions imposed upon the bank by e.recuti·ve order or legislative enactment after the 
making of the COJltract. It follows that the cotmty commissioners would be justi­
fied in refusing to retum collateral pledged to sewre the depo-sit until the payment 
of interest accruing during the period of such restriction as well as the payment 
of principal. 


