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THE REGISTRATION OF VOTERS AT THE FIRST GENERAL 
REGISTRATION-QUALIFIED VOTER MAY REGISTER AT 
BOARD OF ELECTIONS IF ABSENT FROM PRECINCT ON 
DAY SET FOR REGISTRATION-VALID REASON FOR BE­
ING ABSENT-§§3503.06, .08, .27, R.C. 

SYLLABUS: 

I. \Vhen a registration of voters is established in an area pursuant to the pro­
visions of Section 3503.06, Revised Code, the first general registration of all qualified 
electors in precincts which become registration precincts should be held in accordance 
with Section 3503.08, Revised Code; and residents of such precincts may not register 
at the office of the board of elections as provided in Section 3503.11, Revised Code. 
until such first general registration has been held. 

2. \Vhen a first general registration of voters is held pursuant to Section 3503.08, 
Revised Code, a person who is qualified to register may register at the board oi 
elections if he will necessarily and unavoidably be absent from his precinct on the 
clay set for the registration and is otherwise qualified under Section 3503.27, Revised 
Code. 

Columbus, Ohio, September 14, 1960 

Hon. Edward R. Ostrander, Prosecuting Attorney 

Lake County, Painesville, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows: 

"Our local Board of Elections has recently consulted this 
office concerning the problem of registration in this County. Al­
though the official results of the last federal census have not 
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been made known, the unofficial results indicate that at least 
three cities will exceed sixteen thousand, and therefore be subject 
to mandatory registration. 

"The Board of Elections, in view of this desire to have 
registration throughout the County under the authority contained 
in Section 3503.06. However, it was their desire at first to re­
quire registration only in the cities exceeding sixteen thousand 
and thereafter to require the general registration in the western 
section of the County and later in the year in the eastern sec­
tion, but to complete all of this prior to the general election in 
November, 1961. 

"Under Section 3503.08, the first general registration must 
take place on either Thursday and Saturday in the 11th week and 
Wednesday in the 10th week or Thursday and Saturday in the 
7th week and Wednesday of the 6th week preceding the next 
January election. However Section 3503.11 authorizes the persons 
qualified to register to do so at the office of the Board of Elec­
tions at any time it is open up to the dates designated therein. 
My question to you is whether the Board of Elections under the 
facts outlined above are limited to conducting their first registra­
tion pursuant to Section 3503.08 or whether they may conduct 
registration of certain of the electors in the County at times other 
than those designated in that section under the authority of Sec­
tion 3503.11." 

Section 3503.06, Revised Code, provides when registration of voters 

is required, or may be required, in an area, reading: 

"In every city which at the last preceding federal census 
had or which at any local, state, or federal census provided by law 
has reached a population of sixteen thousand or more, the board 
of elections shall establish and maintain a registration of all the 
qualified electors of such city. 

"Any municipal corporation of less than sixteen thousand 
population may, by ordinance, elect to become a registration mu­
nicipal corporation. When such ordinance is adopted the board 
shall establish and maintain a registration of voters as in the case 
of registration cities. The board of any county may, by the vote 
of a majority of its members, establish and maintain registration 
of any or all the qualified electors of such county. If the members 
of the board divide equally upon the question of establishing and 
maintaining registration of the qualified electors of such county 
or a part thereof, the clerk of such board shall notify the secre­
tary of state of such tie vote, and the secretary of state shall 
thereupon cast the deciding vote. If a board adopts registration 
or if a board deems it necessary to publicize information relative 
to registration, notice shall be published in one or more news­
papers having general circulation within the county. 
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"No person residing in any registration precinct shall be en­
titled to vote at any election, or to sign any declaration of candi­
dacy or any nominating, initiative, referendum, or recall petition, 
unless he is registered as an elector." 

Section 3503.08, Revised Code, provides for the first general regis­

tration in areas which become registration precincts, reading: 

"The board of elections shall provide such printed forms, 
blanks, supplies, and equipment and prescribe such reasonable 
rules and regulations as are necessary to carry out sections 
3503.06 to 3503.32, inclusive, of the Revised Code. In precincts 
which become registration precincts, the first general registration 
of all qualified electors shall be held as the board determines, 
either on Thursday and Saturday in the eleventh week and on 
Wednesday in the tenth week or on Thursday and Saturday 
in the seventh week and on \Vednesday in the sixth week pre­
ceding the next general election, thereafter, from ten a.m. to two 
p.m. and from four p.m. to nine p.m. Thereafter no general 
registration shall be held in such precincts except as provided in 
such sections." 

Thus, where registration 1s required in an area which has not had 

registration, the first general registration must be held as provided in 

Section 3503.08, supra. 

Section 3503.11, Revised Code, to which you refer, reads as follows: 

"Persons qualified to register or to change their registration 
may register or change their registration at the office of the 
board of elections at any time such office is open except after nine 
p.m. of the forty-first day preceding a primary or general elec­
tion, or after four p.m. of the eleventh day preceding a special 
election held on a day other than a primary or general election 
day and ten days following a primary, general, or special elec­
tion. Any registered elector who removes from one precinct to 
another in the same political subdivision or from one county to 
another county after the close of such registration period may 
vote at the next succeeding election in the precinct from which he 
moved, wherein he was legally registered." 

While Section 3503.06, supra, states that in certain instances the 

board of elections shall establish and maintain a registration of electors, 

the section is not specific as to how or when such establishment should 

be accomplished. Section 3503.08, supra, does clearly provide that the 

first general registration in the precincts which become registration pre­

cincts shall be held on certain days; however, Section 3503.11, supra, 
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apparently provides that persons qualified to register may register at the 

board of elections on other than such certain days. 

Also to be considered in this question is Section 3503.27, Revised 

Code, which provides that a person may register at the board of elections 

when he swears that he will be absent from the precinct on the days 

allowed for the general registration of voters. This section reads as 

follows: 

"Any person who will be lawfully entitled to vote at any 
primary, general, or special election in a registration precinct 
may go before the clerk at the office of the board of elections 
and make and subscribe an oath before him or one of his 
assistant clerks that he will necessarily and unavoidably be 
absent from such precinct on all the days appointed or allowed 
for the general registration of electors by the registrars of the 
precinct in which he resided and more than fifty miles distant 
therefrom. The clerk, if satisfied, shall thereupon file such 
affidavit and make registration of such person in such precinct, 
on compliance of such applicant with the requirements for general 
registration and his signature to the statement prescribed, and no 
further registry of such applicant shall be necessary." 

In order to ascertain the effect of the section here involved, it would 

appear advisable to review the history of said sections and the past public 

policy concerning them. All of the sections of law here quoted were 

originally enacted by Amended Substitute Senate Bill No. 2 of the 88th 

General Assembly, effective January 1, 1930. Sections 4785-34, 4785-36, 

4785-39, and 4785-55, General Code, enacted by that bill, are now Sec­

tions 3503.06, 3503.08, 3503.11, and 3503.27, Revised Code, respectively. 

Section 4785-36, General Code ( now Section 3503.08, Revised Code), 

as effective January 1, 1930, provided for general registration of voters 

on "Thursday in the fifth week and Friday and Saturday in the fourth 

week preceding the general election of November in 1930" and further 

provided: 

"In the case of cities which shall hereafter become registra­
tion cities a general registration of all qualified electors shall be 
held on the days herein fixed preceding the next general election 
thereafter." 

Section 4785-39, General Code ( now Section 3503.11, Revised Code), 

as effective January 1, 1930, read: 

"Persons qualified to register or to change their registration 
may, after the general registration in 1930 or any registration 
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thereafter, register or change their registration at the office of the 
board at any time such office is open, except twenty days preced­
ing or ten days following an election. Any elector changing his 
residence after the close of such registration period may transfer 
his registration up to and including the third day preceding an 
election." 

Section 4785-55, General Code ( now Section 3503.27, Revised Code), 

as effective January 1, 1930, read: 

"Any person who will be lawfully entitled to vote at any 
primary, general or special election in a registration precinct may 
go before the clerk at the office of the board, and, on making 
and subscribing an oath before him or one of his assistant clerks 
that he will necessarily and unavoidably be absent from such 
precinct on all the days appointed or allowed by law for the 
general registration of electors by the registrars of the precinct 
in which he resided, and more than fifty miles distant therefrom, 
the clerk, if satisfied, shall thereupon file such affidavit and make 
registration of such person in such precinct, on compliance of 
such applicant with the requirements of law for general registra­
tion and his signature to the statement prescribed, and no further 
registry of such applicant shall be necessary." 

It appears, therefore, that under the 1929 enactment ( Amended 

Substitute Senate Bill No. 2, supra) all persons who resided in registra­

tion precincts and who desired to vote at the November, 1930, election, 

were required to register at the general registration in the precincts on 

the days prescribed by Section 4785-36, supra, except that those persons 

who would be necessarily and unavoidably more than fifty miles distant 

from their precincts on those registration clays could register at the board 

of elections, and that regular registration at the board of elections under 

Section 4785-39, supra, could be made only after the general registration 

of 1930. 

During the years since 1929 the sections of law here under con­

sideration have undergone certain recoclification and change. While the 

present statutes do not contain the specific language of the original act, 

it does not appear that in making such changes the legislature intended 

to alter the original intent as to first registration of voters as discussed 

above. Actually, the amendments were mainly concerned with changes 

in phraseology and omissions of words which were probably thought re­

dundant by the legislative draftsman. As stated in 37 Ohio J urispruclence, 

Section 440, starting at page 770: 
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"A change in the terms of the statute does not necessarily 
result in a change in the meaning thereof. It does not so result 
where the context indicates that such change in effect was not 
within the contemplation of the general assembly. The intention 
of the legislature in enacting the amendment may have been to 
correct a mistake or remove an obscurity in the original act with­
out changing its meaning. It is very common, in framing new 
statutes, to omit clauses which were contained in antecedent ones 
merely because they were unnecessary and superfluous; and it is 
a well-settled rule of statutory construction that in the amendment 
of statutes the mere change of phraseology or the mere omission 
of words which are deemed redundant does not indicate a legisla­
tive intent to change the pre-existing law. These rules are of 
special application where the rule in effect under the earlier 
statutes and prevailed for a long period of time or where the 
suggested change results in a radical departure from the previous 
rule on the subject." 

As a further aid in arriving at a determination in this question, it 

will be noted that the practice since the original enactment of the law 

has been to forbid registration under Section 3503.11, supra, in a new 

registration precinct until a first general registration has been held pur­

suant to Section 3503.08, supra. As this has been the settled policy of 

the state it should be given consideration in ascertaining the effect of the 

statutes and a contrary construction should be avoided if at all possible 

(37 Ohio Jurisprudence, Section 372, page 677). 

Finally, I am of the opinion that the legislature intended that there 

be a definite time for establishment of registration and, in the absence 

of any other designation, I conclude that such is accomplished with the 

holding of the first general registration in the precinct, and not before. 

It would appear, therefore, that the board of elections in the instant 

case should hold the first registration of voters in accordance with the 

provisions of Section 3503.08, supra, and that the provisions of Section 

3503.11, supra, are not available to the residents of a new registration 

district until such first registration has been held. A person who comes 

within the provisions of Section 3503.27, supra, would, however, be entitled 

to register at the board of elections as noted in that section. 

Accordingly, it is my opinion and you are advised: 

1. vVhen a registration of voters is established in an area pursuant 

to the provisions of Section 3503.06, Revised Code, the first general 

registration of all qualified electors in precincts which become registration 
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precincts should be held in accordance with Section 3503.08, Revised 

Code; and residents of such precincts may not register at the office of 

the board of elections as provided in Section 3503.11, Revised Code, until 

such first general registration has been held. 

2. When a first general registration of voters is held pursuant to 

Section 3503.08, Revised Code, a person who is qualified to register may 

register at the board of elections if he will necessarily and unavoidably 

be absent from his precinct on the day set for the registration and is 

otherwise qualified under Section 3503.27, Revised Code. 

Respectfully, 

MARK MCELROY 

Attorney General 




