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COMPATIBLE OFFICE~COURT OF APPEALS-MAY AP­

POINT SAME INDIVIDUAL COURT CONSTABLE IN TWO OR 

MORE OF COUNTIES IN JUDICIAL DISTRICT-COMPENSrA­
TION MAY BE PAID INDIVIDUAL IN E.4CH COUNTY-SEC­

TIONS 2701.07, 2701.08 RC. 

SYLLABUS: 

Under the provisions of ::iection L701.07, Revised Code, a court of appea1s may 
appoint the same individual as court constable in two or more of the counties in the 
judicial district concerned, and suoh individual may be compensated for his services 
in each of such counties as provided in Section 2701.08, Revised Code. 

Columbus, Ohio, December 6, 1955 

Hon. Amos L. Conn, Presiding Judge, Court of Appeals of Ohio 
Sixth Appellate District, Toledo, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads in pertinent rpart as follows : 

"Mr B is * * * employed as court constalble in the Court of 
Appeals of Lucas County, for which he receives $2400.00 per 
annum from such county. 

"In the interest of spreading the expense, we contemplate 
appointing him as court constable in each of the other seven 
counties in the District, with compensation at the rate of $100.00 
per annum. 

"I am therefore writing to receive from your office an opin­
ion as to whether the same individual can be appointed court 
constable in each county of an appellate district, with varying 
rates of compensation as between the several counties-roughly 
computed on the amount of services rendered ,by him in such 
county." 

The appointment of court constables is _authorized by the provisions 

of Section 2701.07, Revised Code. This section reads: 

"When, in the opinion of the court, the business thereof so 
requires, each court of common pleas, court of appeals, and, in 
counties having at the last or any future federal census more than 
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seventy thousand inhabitants, the probate court, may appoint one 
or more constaibles to ,preserve order, attend the assignment of 
cases in counties where more than two judges of the court of 
common pleas regularly hold court at the same time, and dis­
charge such other duties as the court requires. When so directed 
:by the court, each constable has the same powers as sheriffs to 
call and impanel jurors, except in capital cases." 

The compensation of these employees is provided for m Section 
2701.28, Revised Code, which reads in part: 

"Each constable appointed under Section 2701.07 of the 
Revised Code shall receive the compensation fixed by the judge 
or judges of the court making the appointment, to ,be paid monthly 
from the county treasury on the order of the court, * * *." 

The provision in the latter section to payment from "the" county 
treasury indicates that where an appointment of this sort is involved 
such appointment is made hy the court as a court of the county concerned 
rather than as the court of the judicial district in which the county is 

located; and it indicates also that the individual so appointed is an employee 
of the county concerned. It follows, therefore, that a court of appeals is 
authorized to appoint one or more constaibles in each of the counties within 
its district 

The question presented in the instant case is whether the same indi­
vidual may lbe so appointed in more than one county of the district. 

In my opinion this question must :be answered in the affirmative. 
There is no suggestion in the statute authorizing •the appointment of these 
employees either that the individual concerned need he a resident of the 

county in which appointed or that the two or more employments are 
incompatible. Indeed, the primary duty of a court constwble is to attend 
the sessions of the court, and when the court is in session in a county 
other than that in which the constable is appointed there would be no duty 
of this sort to be discharged in such county of appointment. As to "such 

other duties as the court requires" there could obviously be no conflict or 
contrariety of interest since the court itself, by making the appointment, 
has indicated that no "other duties" would 1be required of the individual 
concerned in counties other than that in which the court is sitting during 

such times as the constable is attending sessions of the court in such county. 

Accordingly, in specific answer to your inquiry, it is my opinion that 

under the provisions of Section 2701.07, Revised Code, a court of appeals_ 
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may appoint the same individual as court consta,ble in two or more of the 

counties in the judicial district concerned, and such individual may be 

compensated for his services in each of such counties as provided in 

Section 2701.08, Revised Code. 
Respectfully, 

C. WILLIAM O'NEILL 

Attorney General 




