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OPINION 65-110 

Syllabus: 

Pursuant to the provisions of Section 5715,51, Revised 
Code, a member of a county board of revision may not hold a 
position as a City Precinct Committeeman, officer of the County
Central Committee, member of the County Central Executive Com­
mittee, officer of the County Executive Committee, or State Com­
mitteeman. Branch 13 of the syllabus of Opinion No. 4885, 
Opinions o·f the Attorney General for 1932 is hereby overruled. 

T.o: Paul J. Mikus, Lorain County Pros. Atty., Elyria, Ohio 
By: William B. Saxbe, Attorney General, June 29, 1965 

I have before me your request for my opinion which reads 
as follows: 

"May a member of the Board of Revision 
hold positions as either City Precinct Com­
mitteeman, officer of the County Central Com­
mittee, member of the County Executive Commit­
tee, officer of the County Executive Committee, 
or the position of State Committeemen? 

"In regards to this question, I have ad­
vised the members of the I.orain County Board 
of Revision of the provisions of Ohio Revised 
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Code Sec. 5715.51, which provides: 

11 'No assistant as·sessor, member of a county
board of revision, member of the board of tax 
appeals, or any assi~tant, expert, clerk, or 
other employee of a county board of revision 
or the department of taxation shall hold any
position on or under any committee of a politi­
cal party, or subscribe or pay any money or 
other thing of value to any person or organi­
zation for the purpose of promoting, defeat­
ing, or otherwise influencing any legislation, 
or circulate any initiative or referendum peti­
tion. Whoever violates this section shall be 
removed from his office or employment. 

"It is the belief of this office that the 
provision •any position on or under any com­
mittee of a political party• makes the position
of member of the Board of Revision incompatible
with all of the positions set forth above. How­
ever4 we wish to call your attention to Opinion
No. 885 given by Attorney General Gilbert Bettman 
under date of January 9, 1933, as found on page
1528 of 1932 Opinions of the Attorney General, 
particularly syllabus 13, which states as follows: 

111 A village central committeeman 
of a political party may occupy the of­
fice of a county treasurer at the same 
time. 1 

and request your views as to whether or not this 
opinion may be applicable in the present situa­
tion." 

Section 5715.51, iup8a, which is set forth in your letter 
of request, was former y ection 12924-6, General Code. While 
there have been some changes made in the wording of such sec­
tion as it appears in the Revised Code, the mandate of each 
is substantially the same .. 

Section 12926-6, General Code, was in effect at the time 
Opinion No. 4885, Opinions of the Attorney General for 1932 
was issued. In support of branch 13 of the syllabus, which 
is set forth in your request, the then attorney general stated 
at page 1533: 

"***nor do I see any incompatibility
in central committeemen holding the offices 
of either county_ treasurer or village treas­
urer***" 

Section 5580, General Code, which is now Section 5715.02, 
Revised Code, was also in effect at the time Opinion No. 4885, 
supra, was issued, and that section provides in part that the 
county treasurer shall be a member of the county board of re­
vision. 

The writer of Opinion No. 4885, supra, undoubtedly failed 
to consider Section 12924-6, General Code (Section 5715,51, 
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Revised Code). In view of the restriction contained in that 
section, stating that a member of a county board of revision 
who holds any position on or under any committee of a political 
party shall be removed from office, I am able to reach no other 
conclusion than that Opinion No. 4885, supra, is not accurate. 

Section 5715.51, supra, seems to be quite clear. The 
officers and employees mentioned therein are forbidden to 
engage in those political activities described in such sec­
tion. If one of these officers or employees does participate 
in such political activities, he is to be removed from his 
office or employment. 

In specific answer to your request, I am of the opinion 
that the positions of City Precinct Committeeman, officer of 
the County Central Committee, member of the County Executive 
Committee, officer of the County Executive Committee, and 
State Committeeman are positions "on or under any committee 
of a political party," as that term is used in Section 5715.51, 
supra, and may not properly be held by a member of a county 
board of revision. 

Therefore, it is my opinion and you are hereby advised 
that pursuant to the provisions of Section 5715.51, Revised 
Code, a member of a county board of revision may not hold a 
position as a City Precinct Committeeman, officer of the 
County Central Committee, member of the County Central Execu­
tive Committee, officer of the County Executive Committee, 
or State Committeeman. Branch 13 of the syllabus of Opinion 
No. 4885, Opinions of the Attorney General for 1932 is here­
by overruled. 




