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OPINION NO. 70-091 

Syllabus: 

1. The county auditor, pursuant to Section 9.35, 
Revised Code, but subject to the provisions of Section 
307.84, Revised Code, is the public official authorized 
to contract for and engage the services of a financial 
institution, or other person, firm or corporation engaged 
in the business or capable of rendering electronic data 
processing or computer services, to perform any or all of 
the ministerial functions considered necessary by such 
public official for the preparation of the county tax 
lists and duplicates required by Sections 319.28, 319.29 
and 319.34, Revised Code. 

2. The county treasurer, or the county auditor if 
authorized to prepare the tax bills, pursuant to Section 
323.11, Revised Code, is the public official authorized 
pursuant to Section 9.35, Revised Code, to contract for 
and engage the services of a financial institution, or 
other person, firm or corporation engaged in the business 
or capable of rendering electronic data processing or 
computer services, to perform any or all of the ministerial 
functions considered necessary by such public official for 
the preparation of the county treasurer's tax bills and tax 
bills required by Section 323.11, Revised Code. 
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3. A contract authorized pursuant to Section 9.35, 
Revised Code, cannot extend beyond the contracting pub­
lic official's term of office. 

4. Moneys to the credit of the real estate assess­
ment fund created by Section 325.31, Revised Code, may
be expended, upon appropriation by the board of county
commissioners, only for the purpose of defraying the cost 
incurred by the county auditor in assessing real estate 
pursuant to the provisions of Chapter 5713, Revised Code, 
which does not authorize or include the payment therefrom 
of all or any part of the cost of preparing the county
auditor's tax lists and duplicates or the county tax bills 
required by Sections 319.28, 319.29, 319.34 and 323.11, 
Revised Code. 

To: Francis B. Douglass, Chairman, Board of Tax Appeals, Columbus, Ohio 
By: Paul W. Brown, Attorney General, July 24, 1970 

Your letter requesting my opinion reads: 

"The Board of Tax Appeals has recently been 

asked to approve forms of County Auditors Tax 

Lists and County Treasurers Duplicates of Real 

and Public Utility property under the authority

vested in the Board by Sec. 319.28 R. C. and Sec. 

5715,30 R. C. These requests included forms of 

County Treasurers tax bills and tax receipts
which the Board of Tax Appeals must approve 
under Sec. 323.11 R. C. 

"No particular problem would arise ex­

cept that these counties have submitted the 

above mentioned requests in connection with 

contracts purporting to be made by and between 

Boards of County Commissioners and various 

private organizations offering Automatic Data 

Processing services proposing to prepare the 

above mentioned tax lists and duplicates and 

tax bills. Most of these contracts are for 

periods of four years. 


"In 	view of the fact that Sec. 319.28 
R. C. requires the County Auditor to prepare 

the tax duplicate and Sec. 323.11 R. C. re­

quires the County Treasurer to prepare tax 

bills ­

1. 	 Who are the proper parties

for making contracts for 

automatic data processing of 

county auditors tax lists and 

county treasurers tax dupli ­

cates and for the preparation 

of tax bills? 


2. 	 For what period of time may

such contracts be made? 


3. 	 May payment be made to pri ­



OAG 70-091 ATTORNEY GENERAL 	 2-158 

vate organizations offering
automatic data processing
services involving the prepa­
ration of tax lists and dup­
licates from the Real Estate 
Assessment Fund created by 
Sec. 325.31 R. C.? 

4. 	 In the light of Question 3, 

may the proper party enter 

into such a contract without 

competitive bidding?" 


The county auditor has the duty and is responsible for 
the preparation of the county tax lists and duplicates. 
Sections 319.28, 319.29 and 319.34, Revised Code. 

The county treasurer has the duty and is responsible for 
the preparation of the tax bills unless the department of 
taxation expressly authorizes the county auditor to make up 
the tax bills and tax receipts to be used by the county treas­
urer. Section 323.11, Revised Code. 

No other official or governmental unit has been authorized 
to appropriate the responsibilities and duties imposed upon the 
county auditor or county treasurer. Elected or appointed offi ­
cials cannot, by contract or otherwise, divest themselves of 
the responsibilities and duties of their respective offices, 
although, where authorized, such officials may delegate to 
others the performance of various ministerial duties and re­
sponsibilities. 

Electronic or automatic data processing equipment and 
computer equipment, and services relating thereto, fulfill 
ministerial functions even though such equipment may be complex
in nature and require specialized personnel for their operation. 

The county auditor and county treasurer are each a 
"public official" as that term is used in Section 9.35, Revised 
Code. 

Section 9.35, Revised Code, reads in part: 

"(A} * * * * * * * * * 
"(B) Any public official may contract 


for and engage the services of a financial 

institution, or other person, firm, or cor­

poration engaged in the business or capable

of rendering electronic data processing or 

computer services, to perform mechanical, 

clerical, or record-keeping services neces­

sary in the performance of his duties. * * * 


"(C} A contract authorized by division 
(B) 	of this section may be entered into only: 

"(l} If the surety bond required of 

such public official includes within its 

coverage any loss which might occur as the 

result of such contract: 


"(2) Pursuant to a resolution duly adopted 
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by the governing board, commission, bureau, or 
other public body having jurisdiction over such 
public official authorizing a contract for the 
performance of such services; 

"(3) If the provisions of such contract 
do not conflict with the uniform system of 
accounting and reporting prescribed by the 
bureau of inspection and supervision of public
offices; 

"(4) If assurances satisfactory to the 
bureau of inspection and supervision of public 
offices are furnished by both the financial in­
stitution, or other person, firm, or corporation
engaged in the business or capable of rendering
electronic data processing or computer services, 
and the public official that the books and rec­
ords of the public official in the possession
of the person performing such services shall be 
subject to examination by the bureau of inspec­
tion and supervision of public offices to the 
same extent as if such services were being 
performed by the public official himself. 

"(D) * * * * * * * * * 
"(E} Nothing contained in this section 

relieves such public official from the primary
responsibility for the maintenance of the rec­
ords and performance of the duties of his office." 

Section 307.84, Revised Code, reads: 

"The board of county commissioners of any 
county may, by resolution, establish a county
automatic data processing board. The board 
shall consist of the county treasurer or his 
representative, a member or representative of 
the board of county commissioners chosen by the 
board, and the county auditor or his representa­
tive who shall serve as secretary. 

"After the initial meeting of the county
automatic data processing board, no county of­
fice shall purchase, lease, operate, or con­
tract for the use of any automatic data proc­
essing equipment without prior approval of the 
board. 

"As used in sections 307.84 to 307.846 
/307.84.67, inclusive, of the Revised Code, 
Tcounty office' means any officer, department,
board, commission, agency, court, or other 
office of the county." 

Under and subject to the provisions of Section 9,35, 

307ra:4 and subject to the limitations imposed by Section 
, supra, and related sections, the county auditor and 

county treasurer may contract for the use of electronic or 
automatic data processing or computer equipment and serv­
ices to perform any or all mechanical, clerical, record­
keeping or related ministerial services or functions con­

http:307.84.67
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sidered necessary for the preparation of the required county 
tax lists and duplicates, tax bills, and tax receipts. 

The use of such equipment or services does not relieve 
a public official from the primary responsibility for the 
maintenance of the records and performance of the duties of 
his office. While the county auditor and county treasurer 
may contract for data processing or computer services, such 
officials are not expressly authorized to contract for min­
isterial services extending beyond the period of time of 
such officials' term of office and there is no necessity 
for authorizing a public official to contract for ministerial 
services which would bind the successor to his office. I 
therefore conclude that a public official may contract for 
a period not to exceed the term of his office. Subject to 
such time limitation, the contract period, and the nature 
and extent of such services to be performed pursuant to 
contract, being for and on behalf of such county official, 
shall be determined by such county official, subject to the 
powers and duties of such official's office, and the author­
ity, conditions and limitations imposed by law with reference 
to the making of such contracts. 

Section 9,35, Revised Code, reads in pertinent part: 

"{C) A contract authorized by division 

{B) of this section may be entered into only: 


"(l) * * * * * * *.* * 

"(2) Pursuant to a resolution duly 

adopted by the governing board, commission, 

bureau, or other public body having juris­

diction over such public official authoriz­

ing a contract for the performance of such 

services; 


"* * * * * * * * *" 
With reference to contracts of the county auditor and 

county treasurer, the governing board is the board of county 
commissioners which is responsible for the appropriation, by 
resolution, of the funds necessary to pay for any contrac­
tual services authorized by Section 9,35, supra. 

You have inquired whether the cost of automatic data 
processing services involving the preparation of tax lists 
-Dnd dupli.cates may be paid from the real estate assessment 
fund created by Section 325.31, Revised Code. Being a 
special purpose f'und, such determination must be made by 
consideration of the statutory provisions relating to 
such fund. 

Section 325,31, Revised Code, reads in pertinent part: 

"* * * Moneys to the credit of the 'real 

estate assessment fund' may be expended, upon 

appropriation by the board of county commis­

sioners, only for the purpose of defraying the 

cost incurred by the county auditor in assess­

ing real estate pursuant to the provisions of 

Chapter 5713. of the Revised Code. The board 

shall not transfer moneys required to be de­
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posited in the 'real estate assessment fund' 
to any other fund. Following an assessment 
of real property, pursuant to Chapter 5713. 
of the Revised Code, any moneys not expended 
for the purpose of defraying the cost incurred 
in assessing real estate and thereby remaining 
to the credit of the 'real estate assessment 
fund' shall be apportioned ratably and dis­
tributed to those taxing authorities which 
contributed to such fund. Provided, no such 
distribution shall be made if the amount of 
such unexpended moneys remaining to the credit 
of the 'real estate assessment fund' does not 
exceed five thousand dollars. * * *" 

I conclude, from a careful reading of Chapters 5713 and 
5715, Revised Code, that the real estate assessing process 
is completed before the auditor makes up his tax list and 
duplicate, and the tax bills are prepared. The preparation 
of the various tax lists and duplicates and the tax bills, 
while an integral part of the taxation process, are not part 
of the assessing function, and therefore such funds, under 
the provisions of Section 325.31, supra, may not be used or 
expended for such purposes. 

Inasmuch as your fourth question was asked in terms of 
question three relating to payment of such contractual ob­
ligation from the real estate assessment fund, which I have 
concluded is not authorized, there is no basis in terms of 
question three that such question can be answered. 

I am of the opinion and you are advised that: 

1. The county auditor, pursuant to Section 9.35, Re­
vised Code, but subject to the provisions of Section 307.84, 
Revised Code, is the public official authorized to contract 
for and engage the services of a financial institution, or 
other person, firm or corporation engaged i.n the business 
or capable of rendering electronic data processing or com­
puter services, to perform any or all of the ministerial 
functions considered necessary by such public official for 
the preparation of the county tax lists and duplicates re­
quired by Sections 319.28, 319.29 and 319.34, Revised Code. 

2. The county treasurer, or the county auditor if 
authorized to prepare the tax bills, pursuant to Section 
323.11, Revised Code, is the public official authorized 
pursuant to Section 9.35, Revised Code, to contract for 
and engage the services of a financial institution, or 
other person, firm or corporation engaged in the business 
or capable of rendering electronic data processing or com­
puter services, to perform any or all of the ministerial 
functions considered necessary by such public official for 
the preparation or the county treasurer's tax bills and 
tax bills required by Section 323.11, Revised Code. 

3. A contract authorized pursuant to Section 9.35, 
Revised Code, cannot extend beyond the contracting public 
official's term of office. 

4. Moneys to the credit of the real estate assessment 
fund created by Section 325.31, Revised Code, may be ex­
pended, upon appropriation by the board of county commis­
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sioners, only for the purpose of defraying the cost incurred 
by the county auditor in assessing real estate pursuant to 
the provisions of Chapter 5713, Revised Code, which does not 
authorize or include the payment therefrom of all or any 
part of the cost of preparing the county auditor's tax lists 
and duplicates or the county tax bills required by Sections 
319.28, 319.29, 319,34 and 323.11, Revised Code. 




