
125 ATTORNEY GENERAL 

1. MU~ICIPAL COURTS-COivIPENSATION OF JUDGES AND 

CLERKS-AMOUNTS PAYABLE MONTHLY TO COUNTY 

LA v,r LIBRARY ASSOCIATION - SECTIONS 1591, 1610, 

3056 GC. 

2. AUTHORITY OF MUNICIPAL COURT-SECTION 11728 

GC DOES NOT LIMIT ESTABLISHMENT OF SCHEDULE 

FEES AND COSTS AUTHORIZED IN SECTION 16o5 GC­

OPINION 820 OAG 1939, PAGE 93, DISTINGUISHED. 

SYLLABUS: 

1. The compensation of judges and clerks of municipal courts for which provision 
is made in Sections 1591 and 1610, General ·Code, should be taken into account in the 
determination, as .provided in Section 3056, General Code, of the amounts payable 
monthly to a county law library association. 

2. The provisions of Section 11728, General Code, do not limit the authority of a 
municipal court to establish a schedule of fees and costs as authorized in Section 1605, 
General Code. Opinion No. 82, Opinions of the Attorney General for 1939, p. 93, 
distinguished. 

Columbus, Ohio, April 2, 1953 

Bureau of Inspection and Supervision of Public Offices 

Columbus, Ohio 

Gentlemen: 

Your request for my opinion reads as follows: 

''Two questions have arisen in connection with the examina­
tion of the accounts and records of the Municipal Court of Z., 
Ohio. 

"Section 3056 of the General Code provides in part as follows: 

"'All monies collected by a municipal corporation, accruing 
from fines, penalties, forfeited deposits or forfeited bail bonds or 
forfeited recognizances taken for appearances :by a municipal 
court, police court or mayor's court for offenses and misdemeanors 
brought for prosecution in the name of a municipality under a 
penal ordinance thereof, where there is in force a state statute 
under which the offense might be prosecuted, or prosecuted in the 
name of the state, except a portion thereof, which plus all costs 
collected monthly in such state cases, equals the compensation 
allowed b3, county commissioners to the judges of the municipal 
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court presiding in police court, clerk and prosecuting attorney of 
such court in state cases, shall be retained by the clerk of such 
municipal, police or mayor's court, and be paid by him forth,,·ith 
each month to the trustees of such law library association in the 
county in which such municipal corporation is located * * *.' 

"Under the provisions of the above quoted section, it has been 
the practice to deduct the amount of the compensation allowed 
to the police judges, the clerk and the prosecuting attorney 1by the 
county commissioners, from the amount of the costs, fines and 
forfeitures collected in ordinary state cases, each month, and to 
remit the balance of the ordinary state fines and forfeitures to the 
law library association, each month, until the full amount allotted 
1by the county auditor has been paid. 

"Section 1591 of the General Code, effective on January r .. 
1952 (Municipal Court Act), provides, in part, as follows: 

"'The compensation of municipal judges shall be paid in 
semi-monthly installments, three-fifths of said amount being pay­
able from the city treasury and two-fifths of such amount being 
payable from the treasury of the county in which such city is 
located.' 

"Section 1610 of the General Code provides, in part, as fol­
lows, referring to the compensation of the municipal court clerk: 

"'Such compensation shall be payable, in semi-monthly in­
stallments, from the same sources and in t:he same manner as pro­
vided in Section 1591 of the General Code.' 

"Section 1613 provides that the city solicitor, city attorney or 
director of law, acting as prosecutor in the municipal court, or his 
assistants, shall receive for such services additional compensation 
as the board of county commissioners may prescribe to be paid 
from the county treasury. 

"The question in this connection is as follows: 

"Shall the Clerk of the Municipal Court, before making pay­
ment of ordinary state fines and forfeitures, each month, to the 
law library association, deduct the total of the monthly salaries 
paid by the county to the police judges, the clerk of court and 
police prosecutor, and remit same to the county treasurer to re­
imburse the county, before paying any amount of ordinary state 
fines and forfeitures to the law library association, or should the 
clerk of the court remit the entire amount of the fines and for­
fei,tures in ordinary state cases, each month, without making any 
deduction for the monthly salaries of the police judges, the clerk 
of court and the police prosecutor? 

"It will ibe noted that the county commissioners were previ­
ously allowed to :pay -part of the salaries of these officers of the 
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municipal court, hut now they are required to pay two-fifths of 
the salaries of the police judges and the clerk of court, and may 
pay part of the salary of the police prosecutor. 

"The second question .pertains to fees chargeable hy the clerk 
of court in trusteeship cases. 

"Cnder the provisions of Seeton n728-1 of the General 
Code, it has 1been held that the clerk of the municipal court is 
limited to a charge o-f two per cent of the amount paid in on each 
trusteeship, as fees of the court for handling such trusteeships. 

"Under the provisions of Section 16o5 of the General Code, 
Section (A), the municipal court, by rule, may establish a sched­
ule of fees and costs to be taxed in an:v action or proceeding, 
either civil or criminal, which in no case shall exceed the fees and 
costs provided hy law for a similar action or proceeding in the 
court of common pleas. 

"Under the provisions of this section 1605, General Code, the 
court in Z. has established a fee of $7.50 for the original filing o-f 
a trustee account, and also charges two per cent of all moneys 
handled, which is computed and charged each time distributions 
are made to the various creditors. 

;'The question that arises, in this connection, is as follows: 

"Cnder the provisions of Section 16o5, General Code, can 
the :-Iunicipal Court of Z. collect the $7.50 schedule of costs upon 
the filing of a trusteeship account in such court, and in addition 
thereto charge the two percent of monies handled in the account, 
provided for by Section rr728-1? 

"Your consideration of these two questions involving the 
operation of the new :Municipal Court Act will be greatly appre­
ciated." 

In your inquiry you have quoted the initial portion of the first para­

graph of Section 3058, General Code. Because this paragraph is couched 

in somewhat awkward language, it is somewhat ambiguous unless exam­

ined in its entirety. Accordingly we may note that this paragraph continues 

in the following language: 

"* * * but the sum so retained and paid by the clerk of said 
municipal, police, or mayor's court to the trustees of such law 
library association shall in no month be less than 25% of the 
monies arising from such fines, penalties, and forfeited deposits, 
forfeited lbail bonds and forfeited recognizances, taken for appear­
ances, in that month, without deducting the amount of the allow­
ance of the county commissioners to said judge, clerk and prose­
cutor." 
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It will be seen that this paragraph consists of a single long and in­

volved sentence the meaning of which is not readily clear. Nevertheless, 

by considering this paragraph in its entirety it becomes possible to ascertain 

that it provides for the following: 

I. The retention 1by the municipal officer concerned of a portion of 

the funds collected as fines, penalties, etc., in (a) state cases, and in (b) 

ordinance cases where prosecution could have been made under a state law, 

the funds so retained to be paid to the law library association. 

2. In determining the amount to be so retained and paid to the library 

association there is to be deducted from the fines, etc., "accruing * * * for 

offenses * * * prosecuted in the name of the state," a sum which, plus the 

sums collected as costs in such state cases, is equal to the "compensation 

allowed .by county commissioners to the judges of the municipal court pre­

siding in police court, clerk and prosecuting attorney of such court in state 

cases," such deduction to be subject to the proviso that the payments 

monthly to the library association shall not be less than 25 % of such funds 

so collected each month. 

Although this statute does not contain any express provision relative 

to the disposition of sums thus deducted from funds accruing from the 

prosecution of state cases, it appears fairly evident that the sums thus 

remaining in the municipal officer's custody were to he made available 

eventually, whether directly or indirectly, to meet the county's obligation 

to the several court officers concerned with respect to the compensation 

allowed them by the county commissioners. Whether such sums are dis­

bursed directly to the ultimate beneficiaries or whether paid into the county 

treasury and then disbursed to such beneficiaries would appear to be a 

matter of no moment so long as credit is given the county in the final 

accounting with respect to its obligation to pay the allowances made 1by 

the commissioners. 

What is clearly evident, however, with respect to the funds thus de­

ducted from the aggregate of funds arising in state cases, is that they 

should be withheld from the computation of the amounts due the library 

association, subject, of course, to the "25% monthly minimum" provision 

above noted. 

One of the effects of thus withholding these sums from this computa­

tion is that the payments to the library association will he made up, to a 

relatively greater extent than would otherwise be the case, of those funds 
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2ccruing from the prosecution of ordinance cases which could have been 

prosecuted under a state law. Thus it would appear to he the legislative 

intent to insure a contribution to the library association by the municipal 

corporation which is to some extent related to the county's contribution to 

the ex,pense of operating the court, and this I deem to be the purpose of 

this provision in the statute. 

As you have pointed out, the "allowance" of funds from the county 

treasury for a portion of the compensation of municipal court judges 

and clerks is now fixed by law, the county's share thereof being two­

fifths of the amount so fixed. In the case of the prosecutor and his 

assistants, however, the compensation received from the county treasury 

is such "as the board of county commissioners may prescribe." The 

precise question thus raised is whether that part of the compensation 

received by the judges and clerks from the county .treasury is "aHowed 

by the county commissioners" within the meaning of Section 3056, Gen­

eral Code. 

Provision for the allowance of claims by the county com1mss10ners 

is found in Section 246o, General Code, as follows: 

"Xo claim against the county shall be paid otherwise than 
upon the allowance of the county commissioners, upon the war­
rant of the county auditor, except in those cases in which the 
amount due is fixed by law, or is authorized to be fixed by some 
other person or tribunal, in which case it shall be paid upon the 
warrant of the county auditor, upon the proper certificate of the 
person or tribunal allowing the claim. No public money shall 
be disbursed by the county conunissioners or any of them, but 
shall be disbursed by the county trea•surer, upon the warrant of 
the county auditor, specifying the name of the party entitled 
thereto. on what account, and upon whose allowance, if not fixed 
by law." 

From the foregoing language it must be concluded that where the 

fact and amount of a claim is fixed by law there is no necessity for an 

"allowance of the county commissioners." It may weH be doubted, how­

ever, whether the Legislature, in the use of the expression "allowed by 

the county commissioners" in Section 3056, supra, intended to restrict 

the application of that section to instances where the commissioners, acting 

in their discretion, "allowed" a claim against the county treasury. 

The purpose of the "deduction provision" in Section 3056, supra, 

as already pointed out, is to withhold from the computation of the amounts 
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clue the library association a sum equal to the county's contribution to 

the expenses of the court, and thereby to insure that a relatively greater 

proportion of the sums received by such association would be paid from 

funds accruing in ordinance cases which could have been prosecuted under 

a state law. Such being the general purpose or scheme of the statute, 

i,t should not be regarded as the intent of the Legislature to discard it 

unless such intent is manifest from the terms of .the latter enactment, 

111 this instance the municipal court act. 

If those provisions in this later enactment which change the "allow­

ance" of the county commissioners toward the expenses of operating the 

court to an amount fixed by law are given an ultra technical interpretation, 

it must be conceded that a portion of the formula set out in Seotion 3056, 

supra, can no longer be used because, in a strict sense, there is no longer 

any "allowance" made with respect to the judges and clerks of such courts. 

It is to be doubted, however, whether any such ultra technical interpre­

tation can be justified which would result in the abolition of the general 

system or scheme represented by Section 3056, General Code. On this 

point it is said in 37 Ohio Jurisprudence, 665_. 666, Section 366: 

"] n interpreting a statute. courts sometimes refer to the 
system or scheme of the legislation. As a general rule, where 
the legislation dealing with a particnlar subject consists of a 
system of related general provisions inclicati ve of a settled policy, 
new enactments of a fragmentary nature on that subject are to be 
taken as intended to fit into the existing system and to be carried 
into effect conformably to it, and they should be construed so as 
to harmonize with the general tenor or purport of the system 
unless a different puq.cose is plainly sho\,·n." 

In the application of this rule, it becomes possible to harmonize the 

pertinent proYisions of the municipal court act by regarding any of the 

sums cont,ributed by the county to the compensation of the judges, clerks 

and prosecuting officers of municipal courts as "allowed by the county 

commissioners" within the meaning of Section 3056, General Code. 

In your second question the ruling to which you apparently refer 

is Opinion ~o. 82, Opinions of the Attorney General for 1939, p. 93, the 

syllabus in which is as follows: 

"The municipal court of Barberton may not set a schedule 
of fees in trusteeships created under Section rr728-1, General 
Code, which exceeds two per cent of the payments made by the 
debtor." 
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In that case the writer was concerned with the Ba.rberton Municipal 

Court which, as provided in then existing Section 1579-1164, General 

Code, was authorized to tax fees and costs, in cases in which a justice of 

the peace had jurisdiction, in the same amounts allowed to the justice 

of the peace. 

Section 11728-1, General Code, then provided, as it does now, in part: 

"If application for a trustee be made to a judge in a municipal 
court such judge shall designate the clerk of such municipal court 
to act as trustee and said clerk shall serve without additional 
compensation and his official bond shall be construed as con­
ditioned upon the fulfillment of the trust and no additional bond 
shall be required. If application for a trustee be made to a 
justice of .the peace, such justice may receive as full compensation 
for his services as justice of the peace therein, two per cent of 
the total amount of the debtor's payment on claims as herein pro­
vided, and may appoint any suitable person to act as trustee. 
Such trustee shall give bond as the justice shall fix, conditioned 
upon the fulfillment of the trust, to be paid for by the debtor 
applicant, and said trustee shall receive as fu,JJ compensation for 
his services as such trustee, two per cent of the total amount of 
the cleb~or's payment on claims as herein provided, all said com­
pensation to be paid before distribution to creditors as above 
provided." 

In view of the limitation in .this section of the justice's fees to 2% of 

the debtor's payments, the writer of the 1939 opinion, supra, concluded 

that the Barberton court was likewise limited to such amounts. 

In the instant case we find no such limitation. In Section 1605, 

General Code, municipal courts may establish a system of fees and costs 

in its discretion which do not "exceed the fees and costs provided by 

law for a similar action or proceeding in the court of common pleas." 

I am unable to find any statutory provision relating to fees and costs 

which may be charged by a common pleas court in trusteeship cases and 

so conclude that the establishment of the fee schedules you have de­

scribed cannot be deemed to be contrary to law. 

Accordingly, in specific answer to your inquiry, it is my opinion that: 

r. The compensation of judges and clerks of municipal courts for 

which provision is made in Sections 1591 and 1610, General Code, should 

be taken into account in the determination, as provided in Section 3056, 
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General Code, of the amounts payable monthly to a county law library 

association. 

2. The provisions of Secti,on II728, General Code, do not limit the 

authority of a ,municipal court to establish a schedule of fees and costs 

as authorized in Section 1605, General Code. Opinion No. 82, Opinions 

of the Attorney General for 1939, p. 93, distinguished. 

Respectfully, 

.c. \VILLI.HI O'~EILL 

Attorney General 

https://VILLI.HI



