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PER CAPITA SALARY OF MUNICIPAL COURT JUDGE ON 
AND AFTER APRIL 1, 1960 SHOULD BE BASED ON POPULA­
TION OF TERRITORY OF COURT AS SHOWN BY FEDERAL 
CENSUS TAKEN AS OF THAT DATE-§1901.11 R.C. 

SYLLABUS: 

The per capita salary of a municipal court judge under Section 1901.11, Revised 
Code, should on and after April 1, 1960, be based on the population of the terri­
tory of the court as shown by the federal census taken as of that date. 
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731 ATTORNEY GENERAL 

Columbus, Ohio, December 15, 1960 

Hon, John E. Zimmerman, Prosecuting Attorney 

Defiance County, Defiance, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion presents a question as to the effect of the 

April 1, 1960 federal decennial census on the per capita salaries of municipal 

court judges under Section 1901.11, Revised Code. 

In my Opinion No. 1644, issued on August 18, 1960, I considered the 

effect of the 1960 federal census on the per capita salaries of probate and 

common pleas court judges under Section 141.05, Revised Code. That 

section provides that such salaries are based on the population as shown 

by the latest federal census of the United States. The second paragraph of 

the syllabus of Opinion No. 1644, supra, reads: 

"The per capita salary of a probate or common pleas judge 
under Section 141.05, Revised Code, should on and after April 1, 
1960, be based on the population of the county as shown by the 
federal census taken as of that date." 

In my Opinion No. 1832, issued on November 15, 1960, the question 

pertained to the per capita salaries of judges of county courts under Sec­

tion 1907.081, Revised Code, and the effect of the 1960 federal census on 

those salaries. That section provides that such salaries are based on the 

population as shown by the last federal decennial census. The syllabus of 

Opinion No. 1832, supra, reads: 

"The per capita salary of a judge of a county court under 
Section 1907.081, Revised Code, should on and after April 1, 
1960, be based on the population of the county as shown by the 
federal census taken as of that date." 

In Opinion Nos. 1644 and 1832, supra, I considered whether in view 

of the constitutional restrictions against a change in the salary of an officer 

during his term of office ( Section 14 of Article IV and Section 20 of Article 

II, Ohio Constitution), the salaries of the judges concerned could be 

affected by the 1960 federal census. The conclusions reached in those opin­

ions were based on the general rule that the constitutional restriction does 

not apply to an increase in compensation during an existing term provided 

such increase results from the operation of a standard or basis of compen-
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sation whereby compensation may vary in amount during term, provided 

further that such standard or basis of computation is established by a law 

enacted prior to the beginning of such term. Also relied on in said opinions 

was the ruling in The State, ex rel. Mack, Judge v. Guckenberger, Auditor, 

139 Ohio St., 273, that the basing of compensation on a per capita amount 

according to the population of a given area as determined by a federal 

census, constitutes such a standard or basis. 

Section 1901.11, Revised Code, relating to the compensation of munici­

pal court judges, provides: 

"* * * Judges designated as full-time j uclges by section 
1901.08 of the Revised Code and all judges of territories having 
a population of more than fifty thousand regardless of designation 
are subject to section 4705.01 of the Revised Code and shall re­
ceive as compensation seven thousand five hundred dollars per 
annum, plus an amount equal to three cents per capita for the first 
fifty thousand of the population of the territory; two cents per 
capita for the population of said territory of more than fifty thou­
sand and not more than one hundred thousand and not more than 
three hundred thousand ; and one-half cent per capita for the 
population of such territory of more than three hundred thousand, 
but the legislative authority may prescribe additional compensa­
tion. * * * 

"* * * Population is determined by the latest decennial fed­
eral census." (Emphasis added) 

The section was amended in 1959 (128 Ohio Laws, 601), 111 1957 (127 

Ohio Laws, 913) and in 1955 ( 126 Ohio Laws, 99). During all of this 

time, however, the language as to per capita amounts and the reference to 

"latest decennial federal census" has remained as amended in 1953 (125 

Ohio Laws, 168), except that before October 11, 1955, the maximum per 

capita amount allowed was $3,000. Judges of municipal courts serve six 

year terms, thus the provisions of the section as to per capita amount ( ex­

cept the $3,000 maximum referred to above) and latest federal census were 

in force before any present municipal court judge commenced his existing 

term. Thus, the standard or basis of computation ( the latest federal decen­

nial census) was established by a law enacted prior to the beginning of the 

existing terms of municipal court judges and a change in salary based on 

such standard or basis of computation is not precluded by the constitution. 

Regarding the effective elate of the federal census I am of the opinion 

that the population of any given area is determined as of April 1, 1960, re-
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gardless of when the actual announcement of such population ts made 

(Opinion No. 1644, supra; State, ex rel. Mack, supra). 

In view of the foregoing, therefore, it follows that the reasoning of 

Opinion Nos. 1644 and 1832, siipra, as to the per capita salaries of judges 

may be applied to the instant question and that the latest decennial federal 

census is that taken on April 1, 1960. Accordingly, it is my opinion and 

you are advised that the per capita salary of a municipal court judge under 

Section 1901.11, Revised Code, should on and after April 1, 1960, be based 

on the population of the territory of the court as shown by the federal 

census taken as of that date. 
Respectfully, 

MARK MCELROY 

Attorney General 




