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2153 

PROPERTY, PERSONAL-FOUND IN CONNECTION WITH 
DEAD PERSON-PROPERTY TAKEN INTO CUSTODY BY 

CORONER, §309.17 RC-DEPOSITED WITH PROBATE COURT 

FOR PROPER DETERMINATION OF INTERESTS THEREIN; 
§2113.03 RC-DEFINITION OF "PERSONAL EFFECTS". 

SYLLABUS: 

1. "Personal effects" within the meaning of Section 313.14, Revised Code, 
does not include savings account passbooks, checks, money orders, United States 
Savings Bonds, and stock certificates. 

2. Where property, other than moneys, clothing and personal effects, is found 
in connection with or pertaining to the body of a deceased person, in a case where 
death resulted in circumstances requiring action by the county coroner, and where 
such property is taken in custody by the coroner, it becomes his duty, under the 
provisions of Section 309.17, Revised Code, to "deposit" such property with the 
Probate Court. Such "deposit" should be accomplished by making application to 
the court either for the appointment of an administrator or for relief of the estate 
of such deceased person from administration as provided in Section 2113.03, Revised 
Code. 

Columbus, Ohio, May 23, 1958 

Hon. John T. Corrigan, Prosecuting Attorney 

Cuyahoga County, Cleveland, Ohio 

Your request for my opinion reads in part as follows: 

"1. Are savings account passbooks, checks, money orders, 
United States Savings Bonds, and stock certificates personal 
effects within the meaning of RC. 313.14? 
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"2. If your answer to Question No. 1 is 'yes', by what 
means may the Coroner sell such personal effects and successfully 
transfer title to the purchasers thereof? 

"3. Does the word 'person', as used in R.C. 309.17 in 
regard to persons having the duty of making deposits with the 
Probate Court, include the County Coroner? 

"4. Is the Coroner required to deposit with the Probate 
Court, and the Court required to accept from the Coroner the 
deposit of savings account passbooks, stock certificates, bonds and 
similar items of personal property?" 

Section 313.14, Revised Code, to which you refer reads 111 part as 

follows: 

"The coroner shall take charge and possession of all moneys, 
clothing, and other valuable personal effects of such deceased 
person, found in connection with or pertaining to such body, and 
shall store such possessions in the county morgue or such other 
suitable place as is provided for such storage by the board of 
county commissioners. After using such of the clothing as is 
necessary in the burial of the body, in case the cost of the burial 
is paid by the county, the coroner shall sell at public auction the 
valuable personal effects of such deceased persons, found in 
connection with or pertaining to the unclaimed dead body, except 
firearms, which shall be disposed of as provided by this section, 
and he shall make a verified inventory of such effects. Such effects 
shall be sold within eighteen months after the burial or delivery 
of such body, in accordance with Section 1713.34 of the Revised 
Code. All moneys clerivecl from such sale shall be deposited in 
the county treasury. A notice of such sale must be given in one 
newspaper of general circulation in the county, for five clays in 
succession, and the sale shall be held immediately thereafter. The 
cost of such advertisement and notices shall be paid by the board 
upon the submission of a verified statement therefor, certified to 
the coroner." 

Your first query is whether savings account passbooks, checks, money 

orders, United States Savings Bonds, and stock certificates are personal 

effects within the meaning of Section 313.14, Revised Code, and which are 

subject to sale by the coroner in accordance with said section. In 32 Words 

and Phrases, Page 419, we find the following: 

"Personal effects is usually construed to refer to articles as­
sociated with person and having more or less intimate relation 
to it." 

Under the rule of ejusdem generis the general words "personal effects", 

following enumeration in Section 313.14, Revised Code, of words "moneys" 
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and "clothing", would be applicable only to things of the same general 

nature. In this section the coroner is directed to sell at public auction the 

valuable personal effects ; and the sale at public auction of savings account 

passbooks, checks, money orders, stock certificates, and U. S. Savings 

Bonds, would be difficult if not impossible. The legislature is not pre­

sumed to have meant the coroner to attempt to do a vain act. Reason 

would indicate that the intention was to sell tangible personal effects ca­

pable of being sold at a public auction. 

The history of the prior enactments of the legislature concerning this 

matter shows that originally the coroner was directed to turn over to the 

probate court all moneys and other property taken from the body of a 

deceased person coming under the jurisdiction of the coroner. The probate 

court was then to sell all such other property at public sale. The statute 

was later changed to direct the coroner to sell at public auction all such 

property, other than money, so coming into his hands. The legislature in 

1945 then enacted a statute in substantially the same words as the present 

statute and it is worthy of note that the general statement of property 

other than money has been changed to "clothing, and other valuable 

personal effects." 

By such change the legislature distinguished personal effects from the 

general term property or personal property, and I can only conclude that 

personal effects in the present statute means something less than personal 

property generally. In the sense in which now used in this section it 

would include only tangible personal effects that are commonly and 

ordinarily capable of being sold at public auction, but would not include 

the choses in action or intangible property mentioned in your first question. 

The foregoing conclusion obviates the necessity of an answer to your 

second query. 

Coming now to the meaning of the word "person" as used in Section 

309.17, Revised Code, which reads as follows: 

"When the prosecuting attorney of a county is informed that 
a person has in his possession money or other property belonging 
to a person found dead within such county, upon whose estate 
no letters of administration have been issued, the prosecuting at­
torney, by notice in writing, shall require the person having such 
money or other property to deposit it with the probate court. If 
within fifteen days such person does not comply with such require­
ment, the prosecuting attorney shall bring suit in the Court of 
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Common Pleas, in the name of the state, for the recovery thereof, 
and, when recovered, it shall be at the disposition of the probate 
court." 

Here it should be noted that the statute refers to "money or other 

property." So far as money and personal effects is concerned it has 

already been noted in Section 313.14, Revised Code, that special provision 

is made for their disposition by the coroner. Accordingly, as to money 

and personal effects it could not be said that this section applies to that 

officer. 

We have concluded above, however, that the "property" here involved 

is neither money nor personal effects. Hence whatver such property is in 

the possession of the coroner is not held by him in any official capacity 

but rather is held as an individual, and as an individual he is as fully 

amenable to Section 309.17, Revised Code, as any other person. Thus, I 

conclude that it is his duty to "deposit" such property "with the probate 

court." 

I do not consider that this requirement to "deposit" such property with 

the court means that actual physical custody should be transferred to the 

court, but rather that the court be given control of its disposition in 

accordance with the statutes relating generally to decedents' estates. In 
this connection we note the following provision in Section 313.22, Revised 

Code: 

"Section 311.01 to 311.21 (313.01 to 313.21), inclusive, of 
the Revised Code do not interfere with the rights of any appointed 
and qualified administrator or executor, but moneys and effects 
taken by the coroner shall be delivered to such administrator or 
executor whether before or after return thereof to the probate 
court." 

It is quite likely that in the vast majority of cases of this sort the 

amount of the property involved is so small as not to justify the expense 

of administration in the probate court, just as was the case in Opinion No. 

613, Opinions of the Attorney General for 1915, p. 1248. In such cases 

the property could be disposed of under the provisions of Section 2113.03, 

Revised Code, by application to the court to relieve the estate from ad­

ministration and to order delivery of or transfer of the property to the 

persons entitled thereto. This section reads in part: 

"Upon the application of any interested party, after notice 
of the filing thereof has been given to the surviving spouse and 
heirs at law in such manner and for such length of time as the 
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probate court directs, and after three weeks' notice to all interested 
parties by publication thereof once each week in a newspaper of 
general circulation in the county, unless such notices are waived 
or found unnecessary, the court, when satisfied that the assets of 
an estate are one thousand dollars or less in value and that 
creditors will not be prejudiced thereby, may make an order reliev­
ing such estate from administration and directing delivery of per­
sonal property and transfer of real estate to the persons entitled 
thereto. 

"When a delivery or transfer of property has been ordered 
without administration, the court shall appoint a commissioner 
to execute instruments of conveyance when necessary * * *" 

Because the coroner, as an individual, is under a duty to "deposit" 

the property in question with the probate court it follows that he is an 

"interested party," within the meaning of section 2113.03, Revised Code, 

and is thus authorized to make such application to the court; and I con­

clude that an application under this section is a proper method of "de­

positing" such property with the court. 

In specific answer to your questions you are advised : 

1. Personal effects within the meaning of Section 313.14, Revised 

Code, does not include savings account passbooks, checks, money orders, 

United States Savings Bonds, and stock certificates. 

2. Where property, other than moneys, clothing and personal effects, 

is found in connection with or pertaining to the body of a deceased person, 

in a case where death resulted in circumstances requiring action by the 

county coroner, and where such property is taken in custody by the coroner, 

it becomes his duty, under the provisions of Section 309.17, Revised Code, 

to "deposit" such property with the probate court. Such "deposit" should 

be accomplished by making application to the court either for the appoint­

ment of an administrator or for relief of the estate of such deceased person 

from administration as provided in Section 2113.03, Revised Code. 

Respectfully, 

WILLIAM SAXBE 

Attorney General 




