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ATTORNEY GENERAL 

SYLLABUS: 

1. To determine the hourly rate of a non-teaching school employee com­
pensated on a salary under an existing contract for the purposes of Section 
3319.086, Revised Code, a forty hour work week should be used. 

2. A non-teaching school employee compensated at an hourly rate under 
an existing contract, shall, under Section 3319.086, Revised Code, be paid not 
less than such hourly rate for all hours worked in excess of forty in any 
seven day period and for all hours worked on days declared to be school holi­
days, or be granted compensatory time off. 

3. Existing contracts of employment of non-teaching school employees 
cannot be recalculated on an hourly basis resulting in a reduction of the con­
tract salary. Any doubt as to whether compensation under an existing contract 
is on a salary or is at an hourly rate should be resolved so as to avoid any 
possible conflict with Section 3319.082, Revised Code. 

4. Existing contracts with non-teaching school employees may be re­
scinded by agreement of all parties thereto. 

Columbus, Ohio, September 11, 1963 

Hon. Roger W. Tracy 
Auditor of State 
State House 
Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your request for my opinion reading as 
follows: 

"Several inquiries have been received by this office 
concerning the implementation of Amended House Bill No. 
131 enacted by the 105th General Assembly and signed by 
the Governor of Ohio to be effective September 16, 1963. 
The bill enacts Section 3319.085 of the Ohio Revised Code 
and requires that non-teaching school employees working 
in excess of forty hours in any seven day period, or re­
quired to work on school holidays, be compensated for 
such time worked at not less than their regular rate of 
pay, or be granted compensatory time off. 

"In city school districts the non-teaching employees 
are under civil service as provided by Sections 143.01 to 
143.08, inclusive, Revised Code. In all other districts 
wherein the provisions of Sections 143.01 to 143.08, Re­
vised Code, do not apply, the contract system provided in 
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Section 3319.081, Revised Code, controls the employment 
of employees whose contracts are not otherwise provided 
by law. 

"Section 3319.082, Revised Code, requires the board 
of education of each exempted village and local school 
district to give notice annually not later than the first day 
of July to each non-teaching school employee, who holds a 
contract valid for the succeeding school year, as to the 
salary to be paid during such year. The salary shall not be 
lower than the salary paid during the preceding school 
year unless the reduction is a part of a uniform plan effect­
ing the non-teaching employees of the entire district. 

"In view of the statewide concern in regard to the 
method to be used in figuring the salaries of the non-teach­
ing personnel under Amended House Bill No. 131, will you 
please give consideration to the above and issue your for­
mal opinion on the following questions: 

"l. May a board of education in accordance with 
Section 3319.085, R. C., (effective September 16, 1963) 
recalculate an existing contract of employment of a non­
teaching employee working in excess of forty hours in a 
seven day period so as to arrive at a net hourly wage rate, 
including hours worked in excess of forty hours in a seven 
day period, and thereby establish an hourly wage rate to 
be paid the employee for the forty hour week as required 
by Section 3319.085, R.C.? May such be done even though 
it results in a deduction of the annual contract salary? 

"For example: A janitor's annual contract salary is 
$3,432.00 for 44 hours per week. If his annual salary was 
recalculated on a hourly basis, it would mean $1.50 per 
hour, or $66.00 per week ($3,432.00 + 52 weeks+ 44). At 
the rate of $1.50 per hour the employee would work forty 
hours as required by Section 3319.085, R.C., and would 
receive $60.00 per week ($1.50 x 40) or $3,120.00 per year. 

"2. Does a present contract between a board of 
education and a non-teaching school employee in which a 
stated salary is to be paid in consideration for a specified 
number of hours to be worked by the employee comply 
with the provisions of Section 3319.085, R.C., ( effective 
September 16, 1963) even though the hours so specified in 
the contract of employment exceed forty hours in any 
seven day period? In other words, if a present contract 
for employment provides for a fifty hour week at a salary 
of $4,000.00 annually, is the board of education required, 
under the provisions of Section 3319.085, R.C., to calculate 
the standard work week as forty hours at a compensation 
of $4,000.00 annually for such contract and then increase 
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such annual compensation for any extra hours of work re­
quired beyond the standard work week? 

"3. May a conract with presently employed non­
teaching personnel be voided by mutual agreement and 
new contracts exucuted at a different rate? 

"May we have your opinion at the earliest date, to 
the end that information may be made available to all 
school districts in· Ohio (except City School Districts) 
prior to the effective date of Amended House Bill No. 131." 
Section 3319.086, Revised Code, states: 

"In all school districts, forty hours shall be the stand­
ard work week for all non-teaching school employees. Such 
employees shall not be required to work on days declared 
by the employing board of education as school holidays 
unless failure to work on such holidays would impair the 
public service. Where such employees are required by their 
responsible administrative superiors to work in excess of 
forty hours in any seven day period or to work on days 
declared by the employing board of education to be school 
holidays, they shall be compensated for such time worked 
at not less than their regular rate of pay, or be granted 
compensatory time off. As used in this section, 'non-teach­
ing school employees' does not include any person em­
ployed in the public schools of the state in an administra­
tive or supervisory capacity in connection with the serv­
ices rendered by non-teaching school employees. 

"Nothing in this section shall prevent the school dis­
trict from establishing a work week of less than forty 
hours." 

In my opinion, these existing contracts involve public welfare. 
As such, the terms thereof can be modified by action of the Legi­
slature. In City of Akron v. Public Utilities Commission of Ohio, 
et al., 149 Ohio St., 347, the Ohio Supreme Court stated: 

"* * * * * * * * * 
"3. All contracts are subject to the paramount 

rights of the public, and all contracts the subject matter of 
which involve the public welfare will have read into them 
with the same force and effect, as if expressed in clear and 
definite terms, all valid public regulations then existing 
or thereafter enacted, essential for the promotion of the 
health, safety and welfare of the people. The authority of 
the state to exercise its general police power must be 
recognized as an implied condition of any such contract. 

"* * * * * * 
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Section 3319.086, Revised Code, would not modify contracts 
for non-teaching employees based on hourly rates because the very 
nature of such contracts would provide for payment for hours 
worked. 

The applicability of Section 3319.086, Revised Code, to annual 
contracts of employment would depend upon the provisions of each 
such contract. If the annual salary is based upon hours worked, 
such contract would comply with the provisions of Section 3319.086, 
Revised Code. The fact that a specific number of hours per week 
is mentioned in the contract would not necessarily indicate the 
compensation is based on that number of hours. Evidence as to the 
number of hours worked in past years or number of hours needed 
to perform the duties specified would not indicate compensation 
is based on an hourly rate. 

Section 3319.082, Revised Code, states: 

"In all school districts wherein the provisions of sec­
tions 143.01 to 143.48, inclusive, of the Revised Code do 
not apply, each board of education shall cause notice to be 
given annually not later than the first day of July to each 
non-teaching school employee, who holds a contract valid 
for the succeeding school year, as to the salary to be paid 
such school employee during such year. Such salary shall 
not be lower than the salary paid during the preceding 
school year unless such reduction is a part of a uniform 
plan affecting the non-teaching employees of the entire 
district. This section does not prevent increases of salary 
after the board's annual notice has been given." 

A recalculation of annual salary on the basis of hours worked 
resulting in a reduction of annual salary would, in my opinion, be 
in violation of Section 3319.082, Revised Code. 

Those contracts in which the number of hours were not stated 
or agreed upon by the parties would, in my opinion, be modified by 
Section 3319.086, Revised Code, to the extent that such employees 
could not be required to work in excess of forty hours per week 
without payment of additional compensation at not less than their 
regular rate of pay. The regular rate of pay would be computed 
by dividing the annual salary by forty hours per week and then 
dividing this figure by number of weeks per year to be worked. The 
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use of forty hours per week would avoid any possible conflict with 
Section 3319.082, Revised Code. 

It is a well established principle of law that contracts may 
be rescinded by agreement of all parties thereto. 

Accordingly, it is my opinion and you are so advised: 

1. To determine the hourly rate of a non-teaching school 
employee compensated on a salary under an existing contract for 
the purposes of Section 3319.086, Revised Code, a forty hour work 
week should be used. 

2. A non-teaching school employee compensated at an hourly 
rate under an existing contract shall, under Section 3319.086, Re­
vised Code, be paid not less than such hourly rate for all hours 
worked in excess of forty in any seven day period and for all hours 
worked on days declared to be school holidays, or be granted 
compensatory time off. 

3. Existing contracts of employment of non-teaching school 
employees cannot be recalculated on an hourly basis resulting in 
a reduction of the contract salary. Any doubt as to whether com­
pensation under an existing contract is on a salary or is at an 
hourly rate should be resolved so as to avoid any possible conflict 
with Section 3319.082, Revised Code. 

4. Existing contracts with non-teaching school employees 
may be rescinded by agreement of all parties thereto. 

Respectfully, 
WILLIAM B. SAXBE 
Attorney General 




