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FULL TIME REGULAR COUNTY ENGINEERING DEPART­
MENT EMPLOYEES ARE NOT INCLUDED WITHIN THE 
TERMS OF §§ 4115.03 TO .06 RC-PROVIDED: EMPLOYEES 
ARE NOT ENGAGED IN "CONSTRUCTING A PUBLIC IM­
PROVEMENT" AS DEFINED IN THOSE SECTIONS. 

BRIDGES-NO MONETARY LIMITATION ON AMOUNT TO 
BE SPENT WHEN BRIDGE CONSTRUCTED BY FORCE AC­
COUNT-§ 5513.19 RC. 

SYLLABUS: 

1. The provisions of Sections 4115.03 to 4115.06, inclusive, Revised Code, are not 
applicable to full time regular salaried employees of a county engineering department 
so long as such employees are not engaged in constructing a -public improvement 
within the meaning of Sections 4115.03 to 4115.06, Revised Code. 

2. There is no monetary limitation, similar to that set out in Section 5555.71, 
Revised Code, based upon the cost of a bridge project conducted by force account 
pursuant to Section 5513.19, Revised Code. 

Columbus, Ohio, October 11, 1957 

Hon. Samuel L. Devine, Prosecuting Attorney 

Franklin County, Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

I have your request .for my opinion reading as follows: 

"Two questirn1s have arisen concerning the operation of ,tJhe 
Franklin County Engineering Department upon which the Frank-
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!in County Engineer has requested us to seek your opinion. The 
County Engineer has pointed out to us that the answers to these 
questions might seriously affect the operation of the County En­
gineering Department in each of the eighty-eight counties in this 
state. 'vVe are, therefore, respectfully requesting your opinion on 
the following questions : 

1. The Franklin County Engineering Department employs, 
on a full time basis at a monthly salary or hourly rate, many 
employees who are used for maintenance work and are also used 
on jobs which could come within the category of construction, 
alteration, or repair. Because .these employees are on a full time 
salaried basis, they are shifted from one type of work to another 
as the need therefor arises. Are the ·provisions of Sections 
4115.03 to 4115.06, inclusive, of the Revised Code, applicable to 
the full time salaried employees of the Franklin County Engineer­
ing Department? 

2. Section 5543.19, Revised Code, authorizes the County 
Engineer to do construction, maintenance, and repair work on 
roads, bridges and culverts by force account. Section 5555.71, 
Revised Code, provides that certain road work may be under­
taken by force account, but when the estimated cost of the work 
exceeds three thousand dollars per mile the Board must invite 
and receive competitive bids, and must ,consider and rejeot such 
bids before ordering the work done by force account. Is there any 
similar monetary limitation, or any other limitation, upon the 
County Engineer's authority to perform bridge work by force 
account?" 

In answer to your first question, I invite your attention initially to 

Chapter 4115., Revised Code, Section 4115.04, Revised Code, in particular: 

"Every public authority authorized to contract for or con­
truct with its own forces a public improvement, before advertising 
for bids or undertaking such construction with its own forces, 
shall have the department of industrial relations determine the 
prevailing rates of wages of mechanics and laborers for the class 
of work called for by the public improvement, in 1:he locality. where 
the work is to be performed. Such schedule of wages shall be 
attached to and made part of the specifications for the work, and 
shall be printed on the bidding blanks where the work is done 
by contract. A minimum rate of wages for common laborers, on 
work coming under the jurisdiction of the department of high­
ways, shall be fixed in each county of the state by said department 
of highways, in accordance with Section 4115.05 of the Revised 
Code. Sections 4115.03 to 4115.10 inclusive, of the Revised 
Code, ,do not apply to public improvements in any case where 
the federal government or any of its agencies furnishes by loan 
or grant all or any part of the funds used in constructing such 
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improvements, provided the federal government or any of its 
agencies prescribes predetermined minimum wages to be paid to 
mechanics and laborers employed in the construction of such 
improvements." (Emphasis added.) 

Section 4115.06, Revised Code, provides: 

"Where a public authorit;' constructs a public improvement 
with its own forces such public anthority shall pay a rate of wages 
which slwll not be less than the rate of wages fixed as provided 
in section 4115.04 of the Revised Code. Any mechanic or laborer 
paid less than suoh rate by any public authority has a right of 
action against such publi,c authority for the difference between 
the fixed rate of wages and the amount paid to him, and in 
addition thereto a forfeiture equal in amount to such difference. 

( Emphasis added.) 

I invite your attention here to the fact that the term "construct a 

public improvement," as .set out in each of the, above quoted sections, is not 

to be included within the s,cope of the definition of "construction" found 

in Section 4115.03, Revised Code. In this regard I invite your attention 

to 37 Ohio Jurisprudence, 538, reading in part: 

"Legislative definitions should be construed strictly where 
they are employed to make part~cular words mean something 
different or more than they naturally and •ordinarily signify." 

The definitions contained in Section 4115.03, Revised Code, here 

pertinent are : 

"As used 111 sections 4115.03 to 4115.10, inclusive, of the 
Revised Code : 

(A) 'Public authority' means any officer, board, or com­
mission of rthe sta:te, or any politi,cal subdivision of the state, 
authorized to enter into a contract for the construction of a 
public improvement or to construct the same by the direct em­
ployment of labor, or any institution •supported in whole, or in 
part by public funds and said seotions apply to expenditures of 
such institutions made in whole or in part from public funds. 

(B) 'Construction' means any construction, reconstruction, 
improvement, enlargement, alteration, or repair of any public 
improvement fairly estimated to cost more than three hundred 
dollars. 

(C) 'Public imprc,vement' includes all buildings, roads, 
streets, alleys, sewers, ditches, sewage disposal plants, water 
works, and all other ·structures or works constructed by the state 
or any political subdivision ,t,he,reof. * * *" (Emphasis added.) 
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In ,the situation you present the regular employees of the county 

engineering department are engaged in projects being carried on by force 

account. I do not consider such employees to have been hired "to construct 

a public improvement." Furthermore, I do not consider the county in 

such a situation to be a "public authority" constructing a public improve­

ment "by the direct employment of labor." These sections deal with sit­

uations where: ( 1) the county contracts with a person or corporation for 

the "construction" of a "public improvement"; and (2) ,those instances 

in which the county directly employs labor for the "construction" of a 

"public improvement." Regular county employees can hardly be termed 

laborers or mechanics employed directly by the county for the "construc­

tion" of a "public improvement" conducted by force account. From the de­

fining language of Section 4115.03 (A), Revised Code, I conclude that the 

regular employees of the county engineering department are not employees 

of a "public authority" "authorized to construct" a public improvement 

"by the direct employment of labor" so that ,the wages paid full time 

regular employees are subject to the provisions of Sections 4115.03 to 

4115.06, Revised Code. 

However, when the county "constructs" a public improvement" by 

using its own forces as provided in Section 4115.06, supra, the county 

must pay the wages prescribed by the Department of Industrial Relations, 

Sections 4115.03, et seq., Revised Code. 

Accordingly, in this situation and under a proper interpretation of 

the statutes, I am impelled ,to answer your first question in the negative. 

In answer to your second question, I invite your attention to Opinion 

No. 2411, Opinions of the Attorney General for 1921, p. 822, the first 

paragraph of the syllabus reading: 

"In the construction or re-construction, as well as the repair, 
of a bridge by a county, the method commonly known as force 
account may be followed, whatever may be the estimated cost of 
the project, that is to say, that under sections 7200 and 7214, G.C., 
the county commissioners may purchase the necessary machinery, 
tools, equipment and materials, and under section 7198 G.C. 
authorize the county surveyor to employ the necessary il:eams 
and labor; or the commissioners may, by virtue of the last named 
section, authorize the county surveyor to purchase the materials, 
lease the implements and tools and employ the labor necessary for 
the project." (Emphasis added.) 
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In Opinion No. 3140, Opinions of the Attorney General for 1931, 

p. 530, rthe then Attorney General discussed the authority of the board of 

county commissioners to construct a bridge by force account under Section 

7198, General Code, now Section 5543.19, Revised Code. In the course 

of the opinion Section 6948-1, General Code, now Section 5555.71, 

Revised Code, was cited and the monetary limitation of that section, 

"three thousand dollars per mile," was restricted in its application so as 

to include only road projects. 

The most recent expression upon this proposition is to be found in 

Opinion No. 1498, Opinions of the Attorney General for 1950, p. 103, 

at page 105. The then Attorney General quoted the 1921 opinion, supra, 

and concurred in -its reasoning and conclusion. With these opinions 

I concur. 

Therefore, m specific answer to your second question, I conclude 

that there is no monetary limitation upon the cost of a bridge project 

conducted by force account pursuant to Section 5513.19, Revised Code. 

In specific answer to your enumerated questions it is my opinion 

and you are accordingly advised that: 

1. The provisions of Sections 4115.03 to 4115.06, inclusive, Revised 

Code, are not applicable to full time regular salaried employees of a county 

engineering department so long as such employees are not engaged in 

constructing a public improvement within the meaning of Sections 4115.03 

to 4115.06, Revised Code. 

2. There is no monetary limitation, similar .to that set out in Section 

5555.71, Revised Code, based upon the cost of a bridge project conducted 

by force account pursuant to Section 5513.19, Revised Code. 

Respectfully, 

WILLIAM SAXP.E 

Attorney General 




