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OPINION NO. 75·-093 

Syllabus: 
Neither the Directoi: of Natural Resources uor any chief 

cf a11y di 't.rision of the Depart!nent cf Ne.tu:.al Re!::!ourcc~ rr:ay 
enter into any grant, lease or other contract to permit 
porsons to extract minerals from state .lands in the custody 
of the Department of Natural Resources, with the exception 
of land8 specifically Get forth in R.C. 1503.05, R,C, 
1505.07, and R.C. 1541.081, 

To: Robert W, Teater, Director, Dept. of Natural Resources, Columbus, Ohio 
By: William J, Brown, Attorney General, December 23, 1975 

You have requasted my opinion on the following quonti.ons: 

"l. May tho Director of Na.turnl Reoourcc!l, 

with the cpproval of the Governor and the 

Attorney Gencrnl, or may nny chiefa of divi­

c;iona of tho Dc:lpnrtiaont. of natural Rcl~ouxces 

enter into any grnnt, lease or other contract 

to permit parsons to <mtrnct mincraltt fr.om 

state lnnc1a in tho custody of the Depl.u:tmunt 

of Hatur.nl Resourcea in addition to lr.md:! 
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apecificnlly Ge~ forth in Sections 1503.05, 

1505.07, £\lld 1541.081 of tha Reviaed Code? 


"2. Xf your answer to tho first quootion 

!a yasi, ma;• the grant, lease or other contract 

be in conoidoration of royaltioa on tho mineral 

extracted, if tho royalty io doterminnd by the 

Di,:octor of Nntural Resources to be ndvantngeouG 

to thc:t otatc?" 


r.n yo1.n:· r.tiqu:rnt, yciu r.pc.1ci.lfir.mlly ,:d'.!c.,: to n.c. E,OJ..Ol, 
which rcada lu pnr{;: 

"The director [of natural resources], with 

the approval of the governor and the attorney 

general, may sell, lease, or exchange portions 

of lands or property, real or personal, of any 

division of the department, or grant easements 

or licenses for the use thereof. 


You also state in your request that: 

"Except for mineral extraction pursuant 

to Sections 1505.07 and 1541.081 of the Re­

vised Code and except for forest lands, I 

have refused to consider the granting of 

mineral rights on any departmental lands, 

on any basis whatever, in reliance on 

advice given by your predecessor in In­

formal Opinion No. 92, Opinions of the 

Attorney General for 1958 ... " 


Informal Opinion No. 92 (1958) was prepared in response to 

the following question asked by your predecessor: 


"[O]ur specific question is whether or 

not under the powers granted by Section 1501.01, 

the Director of this Department has the authority 

to enter into a lease with the Morton Salt Company 

providing for the removal of salt beneath the 

lands owned by the Division of Parks." 


The Opinion of my predecessor upon that question is di­

rectly on point. I believe this opinion was correct; there­

fore, it constitutes the basis for the answer to your question. 


It was explained in Informal Opinion No. 92 (1958) that R.C. 
1501.01 is not sufficiently specific to authorize the Director 
to enter into a contract with the Morton Salt Company providing 
for the removal of salt from beneath departmental lands. 

Similc1rly, R.C. 1501.01 is not suff:icic>ntJy specific to au­
thori:;c the Dir.cctor tu enter into ,rny 9r,1nt, le,tse or other. 
contract to permit per.sons to extract or remove any minerals 
from state lands in the custody of the Department of Natural 
Resources. 

It must be kept in mind that public officers and agencies 
created by statute have only such powers as are expressly 
granted or necessarily implied. A review of analogous statutes 
demonstrates that when the legislature intends to authorize 
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a public officer or agency to dispose of state-o~ned minerals, 
it does so in very specific terms. 

For example, R.C. 1503.05 authorizes the chiaf of the 
division of forestry and preserves to: 

"[G]rant easements and leases on portions 

of the state forest lands under such terms as 

are advantageous to the state, ~nd he may 

grant mineral rights on a royalty basis, with 

the approval of the attorney general and the 

director." (Emphasis added.) 


I also direct your attention to R.C. 1505.07, which pro­
vides that the director of natural resources may issue per­
mits and make leases to parties making application: 

"[Flor permission to take and remove sand, 

gravel, stone, gas, oil and other minerals~ 

other substances from and under the bed of I,a.1:e 

Erie, either upon a royalty or rental basis ... 


(Emphasis addea.) 

It is significant to note that prior to 1955, the predecessor 
of R.C. 1505.07 (1507.03) provided that the chief of the division 
of shore erosion could "issue permits ... to take and remove 
sand, gravel, stone, minerals, and other substances from the 
bottom of Lake Erie ...• " 

In 1953 Op. Att'y Gen. No. 3099 my predecessor concluded 
that the quoted language was not broad enough to authorize the 
chief of the division of shore erosion to issue permits for the 
removal of oil and gas. Thereafter, Section 1507.03 (now 1505.07) 
was amended to specifically include oil and gas. 

Other examples of specific statutory language regarding 
mineral leases include R.C. 5101.12 and 3313.45, relating 
respectively to lands controlled by the department of public 
welfare and by boards of education. 

As these other statutory provisions demonstrate that when 
the legislature has intended to authorize a public officer 
or agency to dispose of state-owned minerals, it has done 
so in very specific terms. R.C. 1501.01 contains no such 
specific grant of authority. Furthermore, an examination 
of the remainder of Title 15 of the Revised Code discloses 
no other such specific grant of authority, save those 
mentioned in your request. 

Therefore, it is my opinion, and you are so advised, that 
neither the Director of Natural Resources nor any chief of 
any division of the Department of Natural Resources may enter 
into any grant, lease or other contract to permit persons to 
extract minerals from state lands in the custody of the De­
partment of Natural Resources, with the except{on of lands 
specifically cet forth in R.C. 1503.05, R.C. 1505.07 and R.C. 
1541.081. 




