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"ELECTION DAY"-§4301.22 (D) RC-REFERS TO TYPES OF 
ELECTION IN § 3501.01 RC - TIMES AT WHICH THE 
POLLS ARE IN FACT OPEN RATHER THAN CALENDAR 
DAYS-SALE OF INTOXICATING BEVERAGES PERMITTED 
IN TOWNSHIPS AND PRECINCTS WHERE POLLS ARE IN 
FACT NOT OPEN AND NO ELECTION HELD DUE TO THE 
LACK OF CONTEST IN SUCH ELECTION. 

SYLLABUS: 

"Election day", as used in Section 4301.22 (D), Revised Code, prohibiting the 
sale of intoxicating liquors on certain days, refers only to those days on which elec­
tions are in fact held, and if the polls are not open, because there is no contest in a 
particular township or precinct, the sale of intoxicating liquor is not prohibited. 

Columbus, Ohio, October 30, 1957 

Hon. Fred A. Leaders, Acting Director 
Depa-rtment of Liquor Control, Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your request for my opinion which reads as follows: 

"The Department of Liquor Control has a question as a 
result of this past primary election on May 7, 1957, concerning 
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the correct interpretation and application of Section 4301.22 (D) 
of the Revised Code, in the following situation: 

"Are sales prohibited in townships and precincts where the 
booths were not open and no election was held because, in fact, 
there \Vas no contest in that particular area in accordance with 
the statutes providing for such? 

"An opinion on this subject from your office would be greatly 
appreciated by the Department." 

Section 4301.22 (D), Revised Code, to v.rhich you have referred above 

reads in pertinent part as follows: 

"No sales of intoxicating liquor shall be made after two­
.thirty a. m. on Sunday or on election day ,between the hours 
of six a. m. and seven-thi-rty p.m." 

The intent of this section is self-evident and needs no elaboration, for 

we all recognize that in an earlier era there were many abuses around 

the polling places due to the intemperate use of liquor. As a matter of 

common sense it would seem equally apparent that if no election in fact 

v,-ere held, and there was no need for voters to go to the polls, this section 

\vould serve no purpose whatsoever. 

The above statute prohibits the sale of intoxicating liquor on "election 

clay". It is significant that nowhere in the statutes is the term "election 

day" defined; however, Section 3501.01, Revised Code, sets forth the 

following types of elections : 

"(A) 'General election' means any election held on the 
first Monday in November. 

" ( B) 'Regular municipal election' means the election held 
on the frrst Tuesday after ,the first Monday in November in odd 
numbered years. 

" ( C) 'Regular state election' means the election held on 
the first Tuesday after the first Monday in November in even 
numbered years. 

"(D) 'Special election' means mz3• election other than the 
elections required to be regularly held on the day of a general 
or primary election, provided that a special election may also be 
held on the clay of a general or primary election. 

"(E) 'Primary' or 'primary election' means an election 
held for the purpose of nominating persons as candidates of 
political parties for election to offices, and for the purpose of 
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electing persons as members of ,the controlling commi,ttees of 
political parties. Primary elections shall be held on the first Tues­
day after the ,first Monday in May of each year. * * *" 

(Emphasis added.) 

In all five paragraphs of this section the "first Tuesday after the first 

Monday in November" and the "first Tuesday after the first Monday in 

May" are not denominated election days per se, but they are only such if 

"any election," "the election," or "an election" is in fact ·held on that day. 

Thus, if there is no issue before the electorate, there is no necessity o, 

requirement to hold an election on that day. Parenthetically, the reason 

for prohibiting intoxicating liquor on election day would also seem to 

disappear if in reality no election is held. This construction of the statute 

is further suggested by the express provisions of the statutes which elimi­

nate the legal necessity for primary election in certain situations. Thus, 

Section 3513.01, Revised Code, provides in part: 

"* * * Primary elections shall not be held for the nomina­
tion of ,candidates for election of officers of any township, or any 
municipal corporation having a population of less than two thou­
sand persons, as ascertained by ,the next ,preceding federal census, 
unless a majority of the electors of any such township or muni­
cipal corporation, as determined by the total number of votes 
cast in such tO\Ynship or municipal corporation for the office of 
governor at the next ,preceding regular state eleotion, files with 
the board of elections of the county within which such township or 
municipal corporation is located, or within which the major 
portion of the population thereof as ascertained by the next pre­
ceding federal census, is located, if the municipal co,poration 
is situated in more than one county, not later than one hundred 
five days before the day of a primary election, a ,petition signed 
by such electors asking that candidates for election as officers of 
such township or municipal corporation be nominated as candi­
dates of political parties, in which event prima-ry elections shall 
be held in such township or municipal corporation for the pur­
pose of nominating persons as candidates of political parties for 
election as officers of such township or municipal corporation 
•to be voted for at the next succeeding Tegular municipal election." 

In Section 3513.02, Revised Code, it is provided: 

"If, in any odd-numbered yea,, no valid declaration of 
candidacy is filed for nomination as a candidate of a ;political party 
for election to any of the offices to be voted for at the general 
election to be held in such year, or if the number of persons 
filing such declarations of candidacy fo, nominations as candi-
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dates of one political party for election to such office does not 
exceed, as to any such office, the number of candidates which 
such ·political ·party is entitled to nominate as its candidates for 
eleotion to such office, then no primary election shall be held for 
the purpose of nominating candidates of such party for election 
to offices to be voted for at such general election and no primaTy 
:ballots shall be provided for such party. If, however, •the only 
office for which there are more valid declarations of candidacy 
filed than the number ,to be nominated by a political party, is the 
office of councilman in a ward, a pTimary election shall be held 
for such party only in the ward or wards in which there is a 
contest, and only the names of the candidates for the office of 
councilman in such ward shall appear on the primary ballot of 
such political party." 

Returning to your question, it would seem that if there is no actual 

election on one of the days on which an election may be held, i,t is not an 

"election day" within the meaning of Section 4301.22 (D), supra. In the 

few reported cases on this subject, in which the question of an election in 

faot was at i-ssue, the Texas courts held that if an election ,ms only void­

able, for a mere irregularity in the publishing of notice, it cannot be urged 

as a defense to keeping a saloon open on election day; but if such election 

is void it is no election in fact, and, therefore, the statute does not apply. 

Saddler v. State, 48 Tex. CTim. Rep. 507, 89 S. W. 974, 122 Am. St. 

Rep. 770; Neimann v. State, 74 S. W. Rep., 558; Miller v. State, 69 S. VI/. 

Rep., 522; Renter v. State, 67 S. W. Rep., 505; Cooper v. State, 26 Tex. 

Crim. App., 575; Janks v. State, 29 Tex. Crim. App., 233; Geib v. State, 

31 Tex. Crim. Rep., 514. 

It is, therefore, my opinion m specific answer to your question that 

"election day" as used in Section 4301.22 (D), supra, refers to one of the 

five types of eleotions authorized by Section 3501.01, supra, which are 

elections in fact, or times at which the polls are open, rather than certain 

calendar days on which elections may be held. From this I conclude that 

in townships and precincts where the 1booths are not in fact open and no 

elections are actually held, because there are no contests ·in ,those particu­

laT areas, the sale of intoxicating liquor is not prohibited. 

Respectfully, 

WILLIAM SAXBE 

Attorney General 




