
Opin. 69-009 ATTORNEY GENERAL 2-10 

OPINION NO. 69-009 

Syllabus: 

When an employee covered by the Federal Fair Labor Standards 
Act is hired on two contracts and is paid with two checks, the 
hours should be combined for calculation of overtime pay. 

To: David M. Griffith, Trumbull County Pros. Atty., Warren, Ohio 
By: Paul W. Brown, Attorney General, January 27, 1969 

I have before me the request of your predecessor for my 
opinion which reads as follows: 

"When an employee is hired on two contracts, 
such as bus driver and janitor and is paid with 
two pay checks, should the hours worked be com­
bined for overtime pay or should the contracts 
be considered separately?" 

On June 10, 1968 the United States Supreme Court in the 
case of Maryland, et al., v. Secretary of Labor Wirtz, et al. , 
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20 L. ed. 2d, 1020, upheld the overtime provided in the Amended 
Fair Labor Standards Act of 1966 for certain state-owned enter­
prises which extended minimum wage and maximum hours coverage to 
schools and hospitals, including those operated by the states or 
their subdivisions. 

The 1966 amendment established special rules for computing 
overtime pay and set forth a schedule for applying the required 
time and one-half overtime pay to such employees. Congress changed 
the basis of employer coverage in 1961 to cover "all employees of 
any enterprise engaged in commerce or production for commerce, pro­
vided the enterprise also falls within certain listed categories." 
Congress added to the list in 1966 the following: 

"(4) Is engaged in the operation of a 

hospital, an institution primarily engaged in 

the care of the sick, the aged, the mentally 

ill or defective who reside on the premises 

of such institution, a school for the mentally 

or physically handicapped or gifted children, 

an elementary or secondary school, or an in­

stitution of higher education (regardless of 

whether or not such hospital, institution, or 

school is public or private or operated for 

profit or not for profit)." 


Based upon the above ruling of the Supreme Court, the employees 
in question fall into this category. Therefore, in answer to the 
present question of how to apply the Maryland, et al., v. Secretary 
of Labor Wirtz, et al., decision, the circular of the Auditor of 
State of the State ·of Ohio must be applied. 

Circular No. 1561 of September 19, 1968 from the office of 
the Auditor of State, states as follows: 

"***In those instances where an employee 

serves under one or more contracts, the position 

is taken that the time worked under each contract 

must be considered together and that all time worked 

in excess of forty-four, forty-two, or forty hours 

is subject to the time and one-half rate. The over­

time should be calculated as follows: 


"Assuming a hypothetical case, based upon a 

forty-four hour workweek, the following method of 

computation would be used when an employee works 

fifty hours in a week in two positions and is en­

titled to time and one-half for hours worked in 

excess of forty-four hours. 
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Rate 
Per 

Same Employee Hour Mon. Tues. Wed. Thurs. Fri. 

Position (Contract) 1 $4.00 8 8 8 8 8 
Position (Contract) 2 $2.00 2 2 2 2 2 

Through Thursday, the employee would work forty hours. 
The forty-fourth hour would be worked halfway through Friday. 
The balance of four hours as Position 1 on Friday would en­
title the employee to time and one-half pay at his rate per 
hour for Position 1 and the two hours worked as Position 2 
would be computed at time and one-half at his rate per hour 
for Position 2. 

The employees would thus be entitled to compensation 
as follows: 

Position 1 36 hours @$4.00 per hour $144.00 
Position 2 8 hours @$2.00 per hour 16.00 

Total regular compensation $160.00 

Overtime: 
Position 1 4 hours @$6.00 per hour $ 24.00 
Position 2 2 hours @$3.00 per hour 6.00 

Total compensation including $190.00 
overtime 

"In other words, after the forty-four hours 
have been worked, regardless of when it occurs 
during the workweek, that amount of time in excess 
of forty-four hours for the balance of the workweek, 
applicable to a particular job, should be computed 
by multiplying the number of hours by the time and 
one-half rate per hour for such job. 

"The procedure outlined above would be appli ­

cable in computing overtime for work in excess of 

forty-two (42) hours a week beginning February 1, 

1968, and for work in excess of forty (40) hours a 

week beginning February 1, 1969." 


Therefore, it is my opinion and you are hereby advised that 
when an employee covered by the Federal Fair Labor Standards Act 
is hired on two contracts and is paid with two checks, the hours 
should be combined for calculation of overtime pay. 




