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ELECTION LAW-COmiTY BOARD OF ELECTION8-:\1AINTAINING 
PERMANENT OFFICE IN MUNICIPALITY OTHER THAN COUNTY 
SEAT UNAUTHORIZED. 

SYLLABUS: 
Under the provisions of Section 4785-17, General Code, a board of elections of a county 

containing a municipality in addition to the county seat may not maintain a permanent 
branch office in such municipality. 

Co~;u:~mus, Omo, May 26, 1930. 

Bureau of Inspection and Supervision of Public Offices, Columbus, Ohio. 
GENTLEMEN:-Your letter of recent date is as follows: 

"Section 4785-17 of the General Code provides that in counties con­
taining a municipality or municipalities in addition to the county seat the 
board of elections may maintain a temporary branch office in each such 
municipality for such time prior to the election as necessity may require. 
Under the provisions of this section, may the board of elections of a county 
containing two cities maintain a branch office in a city other than the county 
seat permanently throughout the year?" 

Section 4785-17, to which you refer, provides: 

"The board in each county shall as an expense of the board provide 
suitable rooms for its office and records and the necessary and proper furni­
ture and supplies for such rooms. Such offices and rooms in cities over two 
hundred thousand population shall be kept open daily during office hours, 
except Sundays and legal holidays. In counties containing a municipality 
or municipalities in addition to the county seat, the board may maintain a 
temporary branch office in each such municipality for such time prior to 
the election as necessity may require." 

While not expressly stated in the first two sentences of this section, it is obvious 
that the suitable rooms for the office of the board, wherein shall be kept the records 
and the necessary and proper furniture and supplies, must be located at the county 
seat, which is the seat of government of the county. These permanent offices and 
rooms in the various county seats must only be kept open throughout the year in the 
event the county seat is a city of over two hundred thousand population. There 
are, of course, no cities of this size in Ohio which are not county seats. The section 
also provides that in counties containing a municipality or municipalities in addition 
to the county seat, the board may maintain a temporary branch office in each such 
municipality for such time prior to an election as may be necessary. There is no 
authority to maintain such branch offices permanently and the authority to so main­
tain them is expressly limited to such time prior to an election as necessity may re­
quire. Following the well-established rule that public officers, boards and commissions 
have only such powers as are expressly granted by law and such as are necessary to 
carry out and effectuate those powers expressly granted, it is my opinion that under 
the provisions of Section 4785-17, General Code, a board of elections of a county con­
taining a municipality in addition to the county seat may not maintain a permanent 
branch office in such municipality. 

Respectfully, 
GILBERT BETTMAN, 

Attorney General. 


