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OPINION NO. 77-042 

Syllabus: 

The provisions of Arn. H.B. 1207 are prospective and 
do not affect vacancies in boards of education that were 
filled prior to August 31, 1976. Persons appointed prior 
to August 31, 1976 to boards of education shall fill such 
vacancies for the unexpired term as provided by R.C. 3313.11 
prior to amendment by Arn. H.B. No. 1207, effective Aug. 31, 
1976. 

To: Ted W. Brown, Secretary of State, Columbus, Ohio 
By: William J, Brown, Attorney General, August 3, 1977 

You have. requested my opinion concerning Am. H.B. 
No. 1207, effective Aug. 31, 1976, as it affects the 
procedure of filling vacarJ:cies in boards of education 
which had previously been·:;governed by R.C. 3313.11. 
The Section as amended requires an election for an un­
expired term in certain ci,rcumstances. I understand 
that your primary concern is as follows: 

" ••.whether this section as amended 

applies to vacancies on boards of education 

that were filled prior to August 31, 1976, 

so as to require a special election for the 

unexpired term where applicable or whether 

persons appointed to fill such vacancies 

prior to that date will hold such offices 

for the entire unexpired term." 
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Bef.ore it was amended, R.C. 3313.ll read, in part, as 
follows: 

" •. Any such vacancy shall be filled 

by the board at its next regular or special 

meeting, not earlier than ten days after such 

vacancy occurs. A majority vote of all the 

remaining members of the board may fill any 

such vacancy for the unexpired term." 


(Emphasis added.) 

One of my predecessors, in 1961 Op. Att'y Gen. No. 
2439, page 444, examined Section 3313.ll as a special 
exception to the general provisions of R:c. J.02 which 
deals with the term to be served by an appointee to an 
elective office. R.C. 3.02 reads in pertinent part: 

"When an elective office becomes 

vacant and is filled by appointment, 

such appointee shall hold the office 

until his successor is elected and quali ­

fied; and such successor shall be elected 

for the unexpired term, • • • . " 


In deciding that R.C. 3.02 did not apply to the filling 
of vacancies in boards of education, my predecessor, in 
1961 Op. Att'y Gen. No. 2439, page 444, relied upon the 
general principle of statutory construction that special 
statutes control over general statutes when both govern 
the same subject matter. It was the apparent intent of 
the General Assembly to change the length of time to be 
served by an appointee to a board of education by their 
enactment of Am. H.B. 1207, effective Aug. 31, 1976. Under 
the provisions of the bill, an appointee selected by the board 
or the probate court would hold office for the shorter of the 
following periods of time: (1) the remainder of the unexpired 
term, or (2) until January l following the next general election, 
at which board of education members would regularly be elected, 
provided the election is to take place more than 90 days 
after a successor is selected by the board or probate court. 

In specific response to your concern, I can find no 
language in Am. H.B. 1207 which would make the provisions 
of the bill retroactive. An accepted rule of statutory 
construction, which has been codified in R.C. 1.48, reads 
as follows: 

"A statute is presumed to be prospective 

in its operation unless expressly made retro­

spective." 


In view of the foregoing, therefore, it is my opinion 
and you are so advised that the provisions of Am. H.B. 1207 
are prospective and do not affect vacancies in boards of 
education that were filled prior to August 31, 1976. 
Persons appointed prior to August 31, 1976 to boards of 
education shall fill such vacancies for the unexpired term 
as provided by R.C. 3313.ll prior to amendment by Am. H.B. 
No. 1207, effective Aug. 31, 1976. 




