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OPINION NO. 72-002 

Syllabus: 

Amended House Bill No. 702, to become effective on January 12, 
1972 (Section 4104.11 (B), Revised Code), will not give the Depart­
ment of Industrial Relations authority to conduct biennial inspec­
tions of low pressure boilers in church buildings or associated 
"Sunday school" facilities. 

To: Joe Shump, Director, Dept. of Industrial Relations, Columbus, Ohio 
By: William J, Brown, Attorney General, January 18, 1972 

Your request for my opinion reads as follows: 

"The Boiler Division of the Department of Industrial 
Relations currently has the responsibility set forth in 
Chapter 4104 of the Revised Code to inspect or to certify 
inspection of low pressure boilers at the time of their 
installation but not thereafter. Under the provisions 
of amended House Bill 702 to become effective in January 
1972, low pressure boilers will be required to be inspec­
ted biennially in the buildings specified in section 
4104.11 (3) therein amended. 

"Some weeks ago a low pressure boiler exploded in 
a church in Marietta, Ohio, which killed five persons and 
injured a number of others. The question has now been 
raised whether, after House Bill 702 becomes effective, 
tr..e Department of Industrial Relations will have jurisdic­
tion over low pressure boilers in churches or associated 
church education buildings. 

"I respectfully request an Attorney General's Opin­
ion answering the following question: 
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"When amended House Bill 702 becomes effective, will 
the Department of Industrial Relations have jurisdiction 
for biennial inspection of low pressure boilers in church 
buildings or associated educational facilities in Ohio?" 

Chapter 4104, Revised Code, makes provision for state inspec­
tion of various types of boilers. Section 4104.02 (A), Revised 
Code, provides as follows: 

"The board of building standards shall: 

"(A) Formulate rules and regulations for the construc­
tion, installation, inspection, repair, and operation of 
boilers and the construction, inspection, and repair of 
unfired pressure vessels and for ascertaining the safe 
working pressures to be carried on such boilers and unfired 
pressure vessels and the qualification of inspectors of 
boilers and unfired pressure vessels; 

"* * * * * * ... * * * 
Responsibility for such inspection rests with the chief of 

the division of boiler inspection under Section 4104.05, Revised 
Code. And all boilers, with certain specified exceptions, are 
required to be inspected and certified upon installation and prior 
to operation under Section 4104.12, Revised Code, which provides: 

"All boilers, except boilers mentioned in section 
4104.04 of the Revised Code, shall be inspected when 
installed and shall not be operated until an appropriate 
certificate of operation has been issued by the chief of 
the division of boiler inspection. The certificate of 
operation required by this section shall not be issued 
for any boiler which has not been thoroughly inspected 
during construction and upon completion, by either a 
general or special inspector, and which does not conform 
in every detail with the rules and regulations formu­
lated by the board of building standards and unless, 
upon completion, such boiler is distinctly stamped 
under such rules by such inspector." 

Prior to the recent passage of House Bill clo. 702, mentioned 
in your letter, only high pressure boilers were required to undergo 
further inspection after installation. Section 4104.11, Revised 
Code, presently reads as follows: 

"All power boilers and high pressure, high tempera­
ture water boilers and the appurtenances shall be thor­
oughly inspected internally and externally and under op­
erating conditions at intervals of not more than one year, 
unless approved for biennial inspection under section 
4104.13 of the Revised Code, and shall not be operated 
at pressures in excess of the safe working pressure stated 
in the certificate of operation mentioned in sections 
4104.12, 4104.13, and 4104.15 of the Revised Code." 

However, Amended House Bill No. 702, which is to become ef­
fective on January 12, 1972, changes the existing paragraph of 
Section 4104.11, supra, to subsection (A), and adds a subsection 
(B) which provides for a biennial inspection of certain low pres­
sure boilers in the following terms: 
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"(B) All low pressure boilers and their appurte­
nances in hospitals, rest homes, nursing homes, conve­
lescent homes, children's homes, day-care centers, penal 
and correctional buildings, schools, and school assembly 
halls, as such terms are defined by the rules and regu­
lations of the Ohio board of building standards, and all 
buildings owned by the state or any political subdivision 
thereof which are open to or used by the public, shall 
be thoroughly inspected internally and externally under 
operating conditions at intervals of not more than two 
years, and shall not be operated at pressures in excess 
of the safe working pressure stated in the certificate 
of operation mentioned in sections 4104.12 and 4104.15 
of the Revised Code." 

You ask whether a bi~nnial inspection of low pressure boilers 
inc hurch buildings and associated educational facilities will be 
required under the new subsection (B) of Section 4104.11, supra. 
It is clear that the General Assembly intended to include the 
following within the coverage of the new Act: all state and 
county buildings which are used generally by the public; hos­
pitals, rest homes, and buildings of similar nature and buildings 
which are occupied by students for a large part of the week, such 
as schools and school assembly halls. All such buildings and 
the activities carried on therein are, of course, subject to con­
siderable regulation by the state. The same is not true of churches 
and such arsociated buildings as are used for Sunday schools. I 
think, therefore, that the coverage of Amended House Bill No. 702, 
supra, was not intended to extend to low pressure boilers in 
church buildings and associated buildings used for Sunday schools. 
The new Act refers to"*** schools and school assembly halls, as 
such terms are defined by the rules and regulations of the Ohio 
board of buildings standards***·" My conclusion is supported 
by the fact that Chapter BB-61 of the Ohio Building Code, after de­
fining "schoolroom" and "school assembly hall", specifically states 
that it does not apply to a "room used primarily for religious in­
struction in connection with a church program, * * *·" BB-61-03 
(D) (4) • 

In specific answer to y0ur question it is my opinion, and you 
are so advised, that Amended House Bill No. 702, to become effective 
on January 12, 1972 (Section 4104.11 (B), Revised Code), will not 
give the Department of Industrial Relations authority to conduct 
biennial inspections of low pressure boilers in church buildings 
or associated "Sunday school" facilities. 




