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OPINION NO. 76-033 

Syllabus: 
1. Pursuant to R.C. 5705.412, a board of education 

may not legally expend public funds to increase teachers' 
salaries without first obtaining a certification that 
there are sufficient funds available to cover such in­
cteases. 

2. Where increases in teacher salaries are required 
by R,C, 3317.13(B) and (C), but where the certification 
required by R.C. 5705.412 is not made, school foundation 
fund subsidies to the involved school district may be ter·­
minated unless "good and sufficient reason" to continue 
subsidy payments is found. 

3, Pursuant to R.C. 3317.01, the determination as 
to whether there is "good and sufficient reason" to con­
tinue school foundation fund payments to a school dis­
trict - despite the fact that the district has not fully 
complied with the requirements of R.C. 3317.01 - is within 
the discretion of the State Board of Education and the 
State Controlling Board. 

To: Martin W. Essex, Supt. of PubI ic Instruction, Dept. of Education, Columbus, 
Ohio 

By: William J. Brown, Attorney General, May 6, 1976 
I have before me your request for my opinion which reads 

as follow:;: 

Sections 3317.52 and 3317.53 of the Revised Code as 
enacted in Am. Sub. Senate Bill 170 in 1975 mandate 
increases in the minimum salary schedule for teachers. 
Section 5705.412 of the Revised Code requires the clerk, 
president of the board of education and superintendent 
of schools to sign a certificate that funds are avail­
able when increasing the salaries paid to employees. 

Section 3317.01 and 3317.13 of the Revised Code require 
the Superintendent of Public Instruction and the State 
Board of Education to withhold state funds when a school 
district is found to be in noncompliance with the law. 

A board of education has refused to provide the mandated 
increase for teachers in accordance with the state minimum 
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salary schedule on the basis that their financial situation 
does not permit the signing of the required certificate. 

Your opinion is respectfully requested on the following 
questions: 

1. 	 When the clerk, superintendent and president of the 
board of education determine that funds are not 
available, is the board required to pay teachers 
in accordance with the state minimum salary schedule? 

2. 	 If the increases in no. 1 above are required, is the 
certificate in Section 5705.412 of the Revised Code 
necessary in order to pay the increases mandated by 
the state? 

3. 	 If the answer to no. 1 above is negative, is there 
good and sufficient reason for the State Board of 
Education to permit continued participation in school 
foundation funds? 

Before responding to your questions, it should be noted 
that R.C. 3317.13 was amended and R.C. 3317.53 first enacted 
by Am. Sub. Senate Bill 170,.passed on August 1, 1975, ap­
proved by the Governor and filed with the Secretary of State 
on August 20, 1975. However, the Governor took action to 
veto, as line items in an appropriation bill, certain por­
tions of Am. Sub. Senate Bill 170, including ~.c. 3317.13 
and R.C. 3317.53. The validity of those purported line 
item vetoes is being tested in litigation pending as of this 
date. However, the validity or invalidity of the vetoes will 
not affect your opinion request nor this response, since the 
relevant portions of R.C. 3317.13 as contained in Am. Sub. 
Senate Bill No. 170 are identical to the portions of that 
section in effect prior to the passage of Am. Sub. Senate Bill 
No. 170. The ultimate validity of or invalidity of R.C. 
3317.53 will not affect this opinion since that section deals 
only with certain figures to be used in designated calcula­
tions. 

Your first two questions raise the issue of whether a 
board of education can legally increase teachers' salaries 
so as to comply with the minimum salary schedule set forth in 
R.C. 3317.13(C) without certification of the increased expenditure 
by the clerk, and the president of the board of education, and 
the superintendent of the school district, as required by R.C. 
5705.412. 

R.C. 5705.412 places a restriction upon a school di~­
trict's ability to expend public funds. In essence, R.C. 
5705.412 provides that a school district may not legally 
expend funds unless the clerk and president of the board of 
education, and the superintendent of the school district certify 
that there are sufficient funds available to meet the proposed 
expenditure. R.C. 5705.412 provides, in pertinent part: 

"Every contract made, order given, or 
schedule adopted or put into effect without such 
a certificate shall be void, and no warrant shall 
be issued in payment of any amount due thereon." 

It further provides: 

"Any officer, employee, or other per­



2-107 1976 OPINIONS OAG 76-033 

son who knowingly expends or authorizes the 

expenditure of any public funds ••• [wi~h­

out proper certification] ...• is liable 

to the school district for the full amount 

paid from the district's funds ...• " 


It is evident that a board of education may not legally 
expend school district funds to raise teachers salaries with­
out first obtaining certification that there are sufficient 
funds available. Further, if any school district funds are 
expended by the board without the proper certification, the 
members of the school board may be personally liable to the 
school district for the amount of funds improperly expended. 

It follows from the foregoing that a board of education 
may not expend school district funds to increase teachers' 
salaries, or for any other reason, when the clerk and president 
of the school board and the superintendent of the school district 
can not, in good faith, certify that sufficient funds are avail ­
able to cover the increased expenditure. 

On the other hand, the consequences of failure to increase 
teachers' salaries to the minimums established in R.C. 3317.13 
(C) are potentially severe to the involved school district. 
In part, Section 3317.13(B) provides that: 

"No teacher employed by any board of educa­

tion shall be paid a salary less then that pro­

vided in the schedule set forth in division (C) 

[3317.13(C)] of this Section." 


The penalty for failing to pay teachers in compliance with 
the minimum salary schedule is possible forfeiture of state school 
foundation funds for the duration of the period of noncompliance. 
R.C. 3317.13(B). Therefore, where the clerk and president of 
the board of education and the superintendent of the school 
district do not certify that there are sufficient funds available 
to cover an increase in teachers' salaries, and where an increase 
in salaries is necessary to comply with the state minimum salary 
schedules for teachers, the school district may expect to loose 
its state school fo~ndation fund subsidy. 

'I'he third qnr.stion you present is whether there is "good 
ar:a sufficient reason" for the state board of education to 
continue to pay ~chool foundation funds to a school district 
when that school district is not paying teachers in accordance 
with the minimum salary schedule set forth in R.C. 3317.13 
(C). Let me begin by stating that the specific question 
you have asked is one to be determined only by the State Board 
of Education and the State Controlling Board. 

R.C. 3317.01 contains the criteria that a school dis­
trict must meet in order to qualify for the school founda­
tion program. One of those criteria, found in paragraph (C) of 
Section 3317.01, is that the school district is paying its teachers 
in accordance with the teachers minimum salary schedule. No school 
foundation funds are to be paid to a school district which has not 
fully complied with the requirements of Section 3317.01 "except 
for good and sufficient reason established to the satisfaction 
of the state board of education and the state controlling board." 
R.C. 3317.01. This legislation has expressly placed the au­
thority to determine what is a "good and sufficient reason" to 
continue school fund payments to a school district - despite its 
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failure to comply with the requirements of Section 3317.01 - with­
in the discretion of the State Board of Education and Controlling 
Board. 

It is therefore my opinion, and you are so advised that: 

l. 	 Pursuant to R.C. 5705.412, a board of 
education may not legally expend public funds 
to increase teachers' salaries without first 
obtaining a certification that there are suf­
ficient funds available to cover such increases. 

2. 	 Where increases in teacher salaries are required 
by R.C. 3317.13(B) and (Cl, but where the cer­
tification required by R.C. 5705.412 is not 
made, school foundation fund subsijies to the 
involved school district may be terminated unless 
"good and sufficient reason" to continue subsidy pay­
ments is found. · 

3. 	 Pursuant to R.C. 3317.01, the determination as 
to whether there is "good and sufficient reason" to 
continue school foundation fund payments to a school 
district - despite the fact that the district has 
not fully complied with the requirements of 
R.C. 3317.01 - is within the discretion of 
the State Board of Education and the State 
Controlling Board. 




