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TOWNSHIP TRUSTEES-AUTHORIZED TO EXPEND Ft:NDS FROM ROAD 
AND BRIDGE FUND FOR IMPROVEMENT OF STREETS OUTSIDE 
MUNICIPALITY WHEN-OBSTRUCTIONS REMOVABLE FROM PLAT­
TED AREA OUTSIDE MUNICIPALITY WHEN. 

SYLLABUS: 
1. The township trustees ha'Ve the authority to expend funds fro·m the road and 

bridge fund for the impro'Vement of duly dedicated streets in a platted area outside a 
municipality. 

2. The county com•missioners ha'Ve the authority to order tlu: removal of obstruc­
tions from streets within a platted area outside .a municipality. 

3. The township trustees ha'Ve authority to order the remo'Val of obstructions from 
streets within a platted area outside a municipality o·ther than those set forth in section 
6906-1, General Code, which are under the control of the county commissioners, when 
such obstructions make said streets unsafe for public tra'Vel. 

COLUMBUS, OHIO, March 13, 1935. 

HoN. HOWARD A. TRAUL, Prosecuting Attorney, Bellefontaine, Ohio. 
DEAR SIR:-I acknowledge receipt of your communication in which you ask the 

following question: 

"Do Township Trustees have the right to expend funds from the Road 
and Bridge Fund for the improvement of streets in a platted area outside of 
a municipality where said streets have been appropriated to the public use, but 
where the width of the same is less than the statutory 30', as provided in 

Section 6861? 

You also state that: 

"The question has arisen who has the power to order an obstruction off 
of a public way or street within a platted area outside of a municipality." 

I assume that the streets in question have been duly dedicated and their dedica­
tion accepted. 

Section 6861, General Code, to which you refer, simply provides that roads shall 
not thereafter be established by the county commissioners less than thirty feet in width. 
It has nothing to do with the improving of existing roads by county commissioners 
which is controlled by sections 6906, et seq., General Code. 

The public highways of the state, outside of municipalities, are classified by sec­
tion 7464, General Code, as state roads, county roads and township roads. As to town­
ship roads, this section reads as follows: 

"Township roads shall include all public highways of the state other than 
state or county roads as hereinbefore defined, and the trustees of each town­
ship shall maintain all such roads within their respective townships; and pro­
vided further, that the county commissioners shall have full power and author­
ity to assist the township trustees in maintaining all such roads, but nothing 
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herein shall prevent the township trustees from improving any road within 
their respective townships, except as otherwise provided in this act." 

This section was a part of an act passed May 17, 1915, to provide a system of high­
way laws for this state. Under this section the streets in question must be considered 
township roads. Opinions of the Attorney General for 1928, Volume III, page 2286. 

Section 3298-1, General Code, which was a part of that same act, authorizes 
township trustees to improve not only township roads but also county and state roads 
within their township with the approval of the county commissioners and the state 
highway director respectively. 

Section 7467, General Code, which was also a part of that same act, reads as fol­
lows: 

"The state, county and township shall each maintain their respective roads 
as designated in the classification hereinabove set forth; provided, however, 
that either the county or township may, by agreement between the county com­
missioners and township trustees, contribute to the repair and maintenance of 
the roads under the control of the other. The state, county or township or any 
two or more of them may by agreement expend any funds available for road 
construction, improvement or repair upon roads inside of a village or a village 
may expend any fund available for street improvement upon roads outside of 
the village and leading thereto." 
Section 3370, General Code, also a part of said act, reads in part as follows: 

"The township trustees shall have control of the township roads of their 
township and shall keep the same in good repair. The township trustees may, 
with the approval of the county commissioners or state highway commissioner, 
as the case may be, maintain or repair a county road or inter-county highway 
or main market road within the limits of their township. In the maintenance 
and repair of roads the township trustees may proceed in any one of the fol­
lowing methods as they may deem for the best interest of the public,* * *." 

From the above sections it is seen that while it is mandatory upon the township 
trustees to maintain and keep in repair township roads within their township, they 
have authority to improve other roads in their township with the proper approval. 

Section 6973, General Code, reads as follows: 

"The hoard of county commissioners of any county within the state shall 
have power as hereinafter provided to improve by grading, draining, paving, 
constructing storm sewers, sidewalks, curbs and gutters, or by otherwise im­
proving the same, any road, street or alley or portion thereof lying within or 
bounded on both sides thereof by any platted lands, and situated without a 
municipal corporation." 

While this section gives to the county commissioners power to improve streets within 
platted areas outside a municipality, there is no mandatory duty imposed upon them 
to do so. 

In Opinions of the Attorney General for 1928, Volume III, page 2286, the following 
was held: 

* * 
"'Township trustees are by virtue of the provisions of Section 7464, General 

Code, charged with the duty of maintaining roads and streets in platted terri-
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tory outside the boundaries of any municipality, unless such roads or streets 
are, by action of the county commissioners of the state, incorporated in either 
the county or state system." 
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agree with this opinion so far as it applies to ~treets other than those in a platted area 
within three miles of the limits of a municipality having a planning commission or a 
platting commissioner and since the statutes give to the township trustees ample au­
thority to improve township roads, they would have the power to improve such streets 
in the manner provided by sections 3298-1, et seq., General Code, and pay the cost 
thereof out of the road and bridge fund as authorized by section 3298-15, General 
Code. 

As to streets in a platted area within three miles of the limits of a municipality 
having a planning commission or a platting commissioner, section 6906-1, General Code, 
which is a later statute than the others referred to herein, reads as follows: 

"\Vhenever any territory outside of the limits of a municipal corporation 
having a planning commission or a platting commissioner, and within three 
miles of the corporate limits of such municipality, shall have been platted into 
building lots and the plan of the streets therein set forth approved by such 
planning commission or platting commissioner, and the plat of such addition 
shall have been regularly filed in the office of the recorder of the county, 
all streets in such newly platted territory shall be under the control and super­
vision of the board of commissioners of the county. The board of county com­
missioners may cause to be expended each year on the maintenance of the streets 
in such newly platted territory, until such time as such streets shall have been 
permanently improved or such territory shall have become a >Jart of a munici­
pal corporation, a sum equal to not more than fifty per cen·: of the moneys 
levied or collected during such year as taxes from said newly platted terri­
tory, for road or highway purposes. Provided, however, that the provisions of 
this section shall not· apply to any existing or outstanding levies against said 
newly platted territory heretofore made." 

As to these streets, there would be no mandatory duty upon township trustees to main· 
tain them at least until they are permanently improved. However, since the township 
trustees are given express authority to improve roads within the jurisdiction of the 
county commissioners with their approval, it follows that the township trustees would 
have authority so to improve such streets. 

As to your second question, sections 7204 and 7204-1a, General Code, authorize 
the county commissioners to order the removal of obstructions from all roads within 
the county other than state highways and, in case said order is nor complied with, to 
remove said obstructions and charge the cost thereof against the parties responsible 
therefor. The latter section also authorizes the county commissioners to consent to the 
erection of an obstruction on any road except a state highway, provided such obstruc­
tion does not interfere with traffic or with the construction or repair of such road. 
It is clear therefore that the county commissioners have the authority to order the re­
moval of an obstruction from the streets in question. 

I find no such express authority given to township trustees. However, in view of 
the duty of the township trustees to maintain and keep in repair township roads, and 
the liability which is imposed upon them by section 3298-17, General Code, for 
negligence in the discharge of their official duties, I am of the view that where ob­
structions are of such nature that they make streets unsafe for public travel the town­
ship trustees would have the authority to order them off the streets other than those 
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specified in section 6906-1, General Code, which are under the control of the county 
commissioners, and if such order is not complied with, to remove such obstructions, I 
know of no authority of the township trustees to charge the cost thereof against the 
persons responsible therefor. 

I am of the opinion, therefore, that: 
1. The township trustees have the authority to expend funds from the road and 

bridge fund for the improvement of dul)" dedicated streets which are in a platted area 
outside a municipality. 

2. The county commissioners have the authority to order the removal of obstruc­
tions from streets within a platted area outside a municipality. 

3. Township trustees have authority to order the removal of obstructions from 
streets within a platted area outside of municipality other than those set forth in sec­
tion 6906-1, General Code, which are under the control of the county commissioners, 
'~hen such obstructions make said streets unsafe for public travel. 

4040. 

Respectfully, 
JOHN W. BRICKER, 

Attorney General. 

CITY-MAY ADOPT ORDINANCE ESTABLISHING AGE LIMIT FOR POLICE­
MAN WHEN. 

SYLLABUS: 
/1 non-charter city may, by ordinance, pro'Vide an 11ge limit beyond which a police­

man shall be ineligible to serve on the police force, pro<vided t!zat suc!t limitations as to 
age are reasonable and there is 110 discrimination. 

COLUMBUS, OHio, March 13, 1935. 

Bureau of Inspection and Super'IJision of Public Offices, Columbus, Ohio. 
GENTLEMEN:-This will acknowledge receipt of your request for my opinion which 

reads as follows: 

"A city in Ohio has had a police department for years created under the 
provisions of section 4372 G. C., and the members of this department were ap­
pointed and are holding office under civil service regulations. The city does 
not maintain a police relief fund. 

On January 15, 1934, an ordinance was passed, a copy of which is in­
closed, and from which we are quoting section four: 

'That no person shall be appointed as an officer or patrolman 
unless such persons shall be twenty-three years of age and under forty­
five years of age, and no patrolman shall be eligible to serve on the 
police force of the city of .... after said patrolman has pass­
ed the age of sixty years. Any patrolman before reaching sixty years 
of age shall be eligible to a captaincy.' 

On February 14, 1934, when this ordinance became effective, a member of 
the department had reached the age of sixty years and the question arises 
whether this officer must retire from the service. 


