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TOWN HALL-BOARD OF TOWNSHIP TRUSTEES-HAS 
AUTHORITY TO LEASE so MUCH OF TOWN HALL AS rs 
NOT NEEDED FOR TOWNSHIP PURPOSES-BY YEAR OR 
FOR SHORTER PERIODS-LEASE MAY NOT BE MADE FOR 
-PERIOD LONGER THAN ONE YEAR-SECTION 511.03 RC. 

SYLLABUS: 

Under the provisions of Section 511.03 of the Revised Code, the ,board of township 
trustees is given authority to lea,e so much of the town hall as is not needed for 
township pur,poses, by the year or for shorter periods, but such trustees have no 
authority to make such lease for a longer period than one year. 



427 ATTORNEY GENERAL 

,Columbus, Ohio, August 31, 1955 

Hon. Clyde E. Lewis, Prosecutin6 Attorney 

Delaware County, Delaware, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your inquiry requesting my opinion as to the au­

thority of a board of township trustees to lease a portion of their town 

hall to a farm orgapization, in consideration of the agreement of such 

organization to enlarge the building and provide kitchen, toilet and other 

facilities which are to be used in the discretion of the township trustees, 

by any group. Your letter does not indicate the term for which it is de­

sired to lease this property but I assume that the organization would 

require a certain degree of extended use. 

I note the provisions of Section 503.23, Revised Code, authorizing 

boards of township trustees to provide a hall or building for the purpose 

of holding elections. The same section authorizes the trustees upon the 

approval of a majority of the electors voting at a general election, to p\,\r­

chase a site and to erect thereon a town hall, and to levy a tax, such cost 

not to exceed $2,000.00. 

Section 511.01, Revised Code, provides that if a town hall is to be 

built at a cost exceeding that authorized by Section 503.23 supra, the 

township trustees shall submit the question to the electors; and subsequent 

sections of the law provide that if approved by the electors they may levy 

a tax therefor not exceeding four mills on the dollar in any year, and not 

extending more than seven years. 

Section 511.03 of the Revised Code, provides : 

"* * * The board shall have control of any town hall belong­
ing to the township, and it may lease so much of the hall as is not 
needed for township purposes, by the year or for shorter periods, 
to private persons, or for lectures or exhibitions, for which all 
rent shall be paid in advance or fully secured. * * *" 

(Emphasis added) 

The above is the extent of the authority of the township trustees m 

renting the town hall and, keeping in mind the very familiar rule that a 

board of township trustees has only such powers as the legislature has seen 
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fit to grant it, I mtist hold that .that section is a limitation on their powers. 

In other words, they may not lease any portion of the town hall for more 

than a year. 

I recognize that by long continued practice, both townships and mu­

nicipalities have rented or at least have permitted the use of space in their 

town hall for a large variety of purposes, and continuing for many years. 

These purposes are in addition to free uses by the public for public meet­

ings, dances and entertainments. These long continued special uses in­

clude such purposes as theatres, movie houses, skating rinks, etc. 

For example, in the case of Partlow & Gates v. Monroe Township, 

44 Ohio App., 447, it appeared that the .trustees of a township had leased 

part of its town hall to a theatrical organization which had installed an 

expensive pipe organ. The action was for damages against the township, 

in the sum of $3,100, claimed to have been caused to the organ by a leak­

ing roof. The statement of the case does not show for how long the hall 

had been rented, or definitely whether there was a lease, but it seems fair 

to assume, from the facts stated, that the arrangement had gone on for a 

considerabl.e period. The court denied .the right to recover damages, 

holding: 

"Township trustees leasing township building to theatre par_t­
nership acted in 'governmental capacity' so as to preclude part­
nership's recovery for damages to pipe organ from leak in roof. 
(Sections 3244 and 3395, General Code.)" 

In Opinion No. 3802, Opinions of the Attorney General for 1941, 

page 393, it was held that township trustees are without authority to lease 

a portion of a township building for a term of ninety-nine years. The 

attorney general cited the provisions of the statute, Section 3397, General 

Code, 511.03, R. C., limiting the authority of the township trustees in 

leasing the town hall to one year or less. The opinion contained an inti­

mation .that the_ lease might have been upheld if there had been reserved 

a right to terminate it in case the property was needed for public use. 

vVhile there would seem to be no prohibition against a lease for a year, 

with an agreement that it might continue from year to year unless termi­

nated by the trustees, it is my opinion that the board of township trustees 

has no authority to make a definite lease of the town hall or any portion 

thereof for a longer period than one year. 

Respectfully, 

C. WILLIAM O'NEILL 

Attorney General 




