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OPINION NO. 72-122

Syllabus:

1. In the absence of specific statutorv authorization, a county
treasurer mav not isolate funds for the use of the prosecuting
attorney in prosecuting tax delinouent land foreclosure proceedinas.

2. Funds held by a county treasurer nursuant to R.C. 5723,11,
2109.57 and 2113.64 must he disposed of nursuant to instructions
contained therein and are not available for diversion to other uses.

3. If there are unencumbered and unannronriated monevs in the
county treasurv, the board of county commissioners is recuired to
appropriate the amount allowed by the court of common nleas for the
prosecuting attorney's annual budget. R.C., 309.06. The prosecuting
attornev mav also use funds availahle under R.C. 37?5.12 to meet the
costs of foreclosure proceedings. In an erergencv, the prosecutina
attorney and the board of county cormissioners may rakte apprlication to
the court of common pleas for an additional apprornriation to enable
the prosecuting attorney to carry out the proper functions of his
office. R.C. 305.14 and 305.17. The court of cormon nleas is not
required to order the prosecuting attornev to have a title search
made in a tax delinguency land foreclosure proceeding. R.C. 5721.03
and 5721.06.

To: David D, Dowd, Jr., Stark County Pros. Atty., Canton, Ohio
By: Williom J. Brown, Attorney General, December 28, 1972

Your request for mv opinion as to resnmonsibilitv for the navment
of advertising, abstracting titles, ané court costs in tax delincuent
land foreclosure proceedings, contains the following questions:

1. May the County Auditor isolate from
the tax collections obhtained by the Treasurer nrior to
the Aistribution to the several nolitical subhdivisions
and the schools, sufficient funds to finance the fore-
closure of those lands certified bv the Delincuent Land
Tax Certificate to the Prosecuting Attorney bv using
funds to pay for abstracts or title certificates, adver-
tising, and court costs?

Should you determine that your opinion to this
question mav bhe answered in the affirmative, we would
prorose to remit to the Stark Countv Treasurer for
distribution according to law those funds collected
from the sale of the lands thus foreclosed, however,
retaining sufficient funds as to continue other fore-
closure proceedings on a rotarv fund hasis,

2. May the funds held by the Countvy Treasurer
under fection 5723.11 and the such other unclaimed
funds held by the Treasurer from various proceedings
in the Probkate Court and the Court of Common Pleas
under Sections 2109.57 and 2113.64 be used as a
revolving fund for the foreclosure of land and lots
on the Pelinguent Land Tax Certificates?

3. tay the County Commissioners be required to
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anpronriate such funds as the Prosecuting Attornev
shall certify as are necessary to foreclose the
Delinquent Land Tax Certificates certified to this
office?

4, If the funds are otherwise not availahle

for the County Prosecuting Attorney to nroceed under
Chapter 5723., Ohio Pevised Code, uron the presen-
tation to him of the Delinquent Land Tax Certificates
by the Countv Auditor for the cormencerent of fore-
closure proceedinas within the specified statutory
period of six months, what action should this office
take as to such Delinauent Land Tax Certificates?

By way of bhackground, you state that vou are required to institute
a foreclosure proceeding whenever a delinqguent land tax certificate
comes to you from the auditor: that the court costs of a tax fore-
closure action under R.C. 5721.18 and 5721.19, including an abstract
or certificate of title, may be from $150 to $300; that, should the
proceeding result in a forfeiture of the premises ¢ the statg under
R.C. 5723.11, there is no provision for reimbursement of the court
costs; that the rroceeds from the sale of the forfeited land often are
not sufficient to cover the costs; that hundreds of small parcels of
land have been certified to vou by the county auditor for foreclosure
action: that vour office does not have sufficient funds to pay for the
title work and the additicnal nersonnel necessary to nroceed with
these actions and the hoard of countv cormissioners has advised you
that no additional funds are availabhler and that many of the urbanized
counties in the state are faced with similar problems.

1. You ask whether the county auditor may isolate a sufficient
amount from the tax collections, prior to distribution by the treasurer,
to finance the foreclosure actions:; and vhether vou may, nursuant to
such action by the auditor, retain a sufficient amount from the pro-
ceeds of foreclosure sales to enahle you to continue further fore-
closure actions.

It is well settled that neither the countv auditor nor the
county treasurer mav direct or wermit a nayment from the public
treasurv unless such payment is authorized hy statute. State, ex rel.
Ferguson v. [laloon, 172 Ohio St., 343, 347-348 (1961): Oninion "o,
2538, Oninions of the Attorney General for 1961; Oninion Mo. 2674,
Orinions of the Attorney General for 1961; cf. State, ex rel. Roard
v. Allen, 86 Ohio St. 244 (1912).

The revenue derived by a county from tax collections is directed
to be deposited in the treasurv to the credit of various specified
funds. P.C. 5705.09 - 5705,10, inclusive. All other moneys due to
the county are to be certified by the auditor to the treasurer to be
credited to specific funds pursuant to R.C. 319.13, which provides
in part:

Except as to moneys collected on the tax duplicate,
the county aucditor shall certify all moneys into the
county treasury, specifying by whom to be paid, what
fund to be credited, charge the treasurer with such
moneys, and preserve a duplicate of the certificate
in his office. * * *

The costs of a foreclosure action are, under R.C. 5721.10, specifically
directed to be paid into the general fund of the county. That Section
provides in nart:
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* * * there shall be taxed by the court, as costs
in the foreclosure nroceedincs instituted on said cer-
tification, the cost of an ahstract or certificate of
title,to the property described in said certification,
if the same is recuired hv the court, to he paid into
the general fund of the countv. * * * (Fmphasis added.)

Finally, the treasurer is directed to handle all moneys of the
county under the provisions of the Uniform Demnositorv Act and to
realize earnings fror the deposits. R.C.Chapter 135. As vour letter
states, there is nothing in the Revised Code to rermit reimhursement
of the expenses incurred by vour office, and I can find no provision
of the Code which would authorize the procedure which you sugaest.

2. Vour second cuestion asks whether the unclaimed nroceeds
resulting from foreclosure actions (R.C. 5723.11) and various probate
proceedinags (R.C. 5721.20) mav he used to neet the costs of fore-
closure proceedings. I see no escape from the conclusion that the
reasoning in the previous Section is controlling here also. There
are specific provisions that such moneys be held and managed for the
benefit of the rightful owners. R.C. 2109.57 and 2113.64.

3. You then ask whether the board of county commissioners can be
recquired to appronriate the necessary funds to meet the expenses of
vour office in foreclosure actions.

The nrovisions of the Revised Code must first bhe examined to
determine what funds are availahle for the operation of your office.
Provision for the nrosecutinag attorney's oneratinc hudget is made by
R.C. 309.n6, which reads as follows:

On or hefore the first I'ondav in January of each
vear, the judge of the court of corron pleas, or, if
there is rore than one judae, the judges of such court
in joint session, may fix an aggregate sum to bhe
exvended for the incoming vear for the compensation
of assistants, clerks, and stenoaranhers of the prose-
cutinag attornev's office.

The prosecuting attorney mav amnoint svoch assist-
ants, clerks, and stenogranhers as are necessarv for
the proper nerformance of the duties of his office
and fix their corpensation, not to exceed, in the
aggregate, the amount fixed bv the judges of such
court. Such commensation, after being so fived,
shall he paid to such assistants, clerks, and stenog-
raphers monthly, from the general fun? of the county
treasury, unon the warrant of the county auditor.

If there is unencumbered and unappropriated money in the county
treasury, the koard of county cormissioners has no authority to
substitute its judgment for that of the cormmon pleas court and must
appronriate the amount fixed bv the court. State, ex rel. Mettler
v. Stratton, 139 Ohio St. 86 (1941): State, ex rel. Foster v. Roard
of County Commissioners, 16 Ohio St. 2d 89 (19%68).

There are other nrovisions for the expenses incurred hy the
prosecutor in the performance of his duties, ©=.0. 309,10 and 325.13
have application onlv to criminal cases and are no help here. How-
ever, R.C. 325.12 provides in part:

There shall be allowed annually to the prosecuting
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attornev, in adcdition to his salarv and to the allowance
provided for by section 309.06 of the Revised Code, an
amount equal to one half of the official salarv, to pro-
vide for exnenses which mav be incurred hv him in the
nerformance of his official duties and in the further-
ance of justice. Uvon the order of the prosecutinag
attornev, the county auditor shall draw his varrant on
the county treasurer, navahle to the prosecutinag
attorney or such» other nerson as the order desianates,
for such amount as the order reaquires, not exceeding
the amount nrovided hv this section to he paid out of
the general €un” of the county.

Furthermore, there is provision for a renewed apnlication by the
prosecuting attorney to the court of corrmon vleas for the appointment
of additional assistants, when the circumrmstances recuire it. The
board of county commissiorers is required to fix the compensation of
such assistants and to nav all their reasonahle exnenses, which
certainly rust include the court costs of the cases they handle.

R.C. 305.14 provides as follows as to the apnointment of such
assistants:

If it deems it for the best interests of the
county, the court of common pleas,upon the application
of the prosecuting attorney and the board of county
commissioners, may authorize the board to employ legal
counsel to assist the prosecuting attorney, the board,
or any other county board or officer, in any matter of
public business coming before such board or officer,
and in the prosecution or defense of any action or
proceeding in which such county board or officer is a
party or has an interest, in its official capacity.

And R.C. 305.17 provides, with respect to their compensation and ex-
penses, as follows:

The board of county commissioners shall fix the
compensation of all persons appointed or employed under
sections 305.13 to 305.16, inclusive, of the Revised
Code, which, with their reasonable expenses, shall be
paid from the county treasury upon the allowance of the
board. No law requiring a certificate that the money
for such compensation and expenses is in the treasury
shall apply to the appointment or employment of such
persons, (Emphasis added.)

See also Opinion No. 749, Opinions of the Attorney General for 1917;
Opinion No. 21, Opinions of the Attorney General for 1919; Opinion No.
3714, Opinions of the Attorney General for 1931; Opinion No. 4255,
Opinions of the Attorney General for 1932; and Opinion No. 285, Opin-
ions of the Attorney General for 1963.

Most of the above depends, as has already been noted, on whether
there is money in the county treasury to meet the proposed additional
expenses. State, ex rel. Mattler v. Stratton, supra. If there :is
none, the prosecuting attorney cannot be expected to perform functions
which are beyond the capacity of his authorized staff of assistants.
As a last resort, however, the court has the authority to cut the
costs in appropriate cases by dispensing with the title search. I
have previously quoted R.C. 5721.10,and it will have been observed
that that Section makes provision for the expense of an abstract of
title to be taxed as costs, only "if the same is required by the
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court."” (Emphasis added.) Since an action to foreclose a tax lien on
land is not an action to qu1et title, but is a proceeding in rem in
which notice by publication is sufficient and which will result in
acquisition of unimpeachable title by the purchaser (Hunter v. Grier,
173 Ohio St. 158 (1962); R.C. 5721.18 - R.C. 5721.19, inclusive),

the court, in its discretion, may well decide not to order title
searches in appropriate cases. There is no requirement that all par-
ties who have an interest in the land be given notice of the fore-
closure proceeding. Notice by publication containing the names of
those listed in the tax deplicate as owners is sufficient. R.C.
5721.03 and 5721.06.

In view of what has already been said, there is no necessity for
further response to your fourth question.

In specific answer to your questions it is my opinion, and you
are so advised, that:

1. In the absence of specific statutory authorization, a county
treasurer may not isolate funds for the use of the prosecuting at-
torncy in prosecuting tax delinquent land foreclosure proceedings.

2. Funds held by a county treasurer pursuant to Sections 5723.11,
2109.57 and 2113.64, Revised Code, must be disposed of pursuant to
instructions contained therein and are not available for diversion
to other uses.

3. If there are unencumbered and unappropriated moneys in the
county treasury, the board of county commissioners is required to
appropriate the amount allowed by the court of cormmon pleas for the
prosecuting attorney’'s annual budget. R.C. 309.06. The prosecuting
attorney may also use funds available under R.C. 325.12 to meet the
costs of foreclosure proceedings. In an emergency, the prosecuting
attorney and the board of county commissioners may make apnlication
to the court of cormon nleas for an additional anprooriation to enable
the prosecuting attorney to carrv out the nroper functions of his
office. R.C. 395.14 and 305.17. The court of cormmon pleas is not
required to order the nrosecuting attornev to have a title search
made in a tax delinquency land foreclosure proceeding. R.C. 5721.03
and 5721.06.





